Kommunens samarbete med bland andra företaget Moelven för att matcha personer till arbete har väckt intresse på nationell nivå. I mars kommer kommunen att berätta om samarbetet på SKL:s årliga konferens i Uppsala.– Det vi utvecklat här i Säffle har blivit väldigt bra, säger Sanna Bertilsson, chef för arbetsmarknadsenheten.
ST har tidigare berättat om Värmlandsmodellen, ett projekt som handlar om att matcha nyanlända för att snabbare komma in på arbetsmarknaden. På Handtaget i Säffle har personer som är intresserade av snickeri och måleri fått träna på olika arbetsmoment. Arbetsförmedlingen har bidragit med lämpliga kandidater och Säffle Lärcenter har kompletterat med undervisning i svenska. Flera deltagare har så småningom kunnat börja som praktikanter på Moelven, varav ett flertal senare blivit anställda.
”Gör skillnad”
Petra Andersson, projektledare för Värmlandsmodellen, kommer att berätta om kommunens samarbete med Moelven på Sveriges Kommuners och Landstings näringslivs- och arbetsmarknadsdagar i mars.
– Vi kommer att berätta om hur samverkan gör skillnad för individer, inte bara inom kommunen utan också med det privata näringslivet. Det här är ett gott exempel på hur man får det att fungera.
Kommunen har fler liknande samarbeten med inriktning mot jobb som fastighetsskötare och inom vården. Nu finns också planer på en inriktning mot skolan.
Sanna Bertilsson, chef för kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, säger att man tagit fram metoder där det är tydligt vilken roll de olika parterna har.
– Vår roll på AME blir att rusta personer till det arbetsgivaren söker. Det här ger oss möjlighet att möta upp en grupp som har en längre väg att etablera sig på arbetsmarknaden. Arbetssättet kan vi applicera på flera branscher. Det är ett jättebra sätt att jobba med kompetensförsörjning i vår kommun.
Insatserna riktar sig inte bara till nyanlända utan man matchar också personer som varit arbetslösa en längre tid eller ungdomar som inte har gymnasieutbildning och därmed har svårare att få jobb.
Gemensam plan
AME har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen, socialtjänsten, Lärcenter, vården och Försäkringskassan. Sedan ett år tillbaka samlas alla parter regelbundet på samverkansmöten, vilket gör arbetet effektivare och minskar risken för att personer som är i kontakt med de olika instanserna hamnar mellan stolarna.
– Vi kan lättare samordna insatserna och skapa en gemensam plan, säger Sven-Olof Sjödin, processledare på Samverkanskontoret.
När ST är på besök har man samverkansmöte med fokus på långtidsarbetslösa och utrikesfödda som ska in på arbetsmarknaden. Något man diskuterar den här dagen är extratjänster, som är en subventionerad offentlig anställning och som blivit väldigt aktuell den senaste tiden.
– Säffle har lyckats väldigt bra med extratjänsterna, säger Sven-Olof Sjödin och berättar att kommunen är näst bäst i länet vad gäller antalet tillsatta tjänster, cirka 80 stycken under förra året.
I december var den 11,8 procent av den registerbaserade arbetskraften i Säffle kommun öppet arbetslös eller ingick i program med aktivitetsstöd, enligt Arbetsförmedlingen. Motsvarande siffra var 13,4 i december 2016. Ungdomsarbetslösheten har minskat med 5,2 procent. Utvecklingen går åt rätt håll, menar Sanna Bertilsson.
– Vi är en kommun som haft hög arbetslöshet länge, men är nu en kommun med en stor positiv förändring.
Fokus på individen
Under förra året gick omkring 100 personer från insatser via AME vidare till någon form av anställning. Sanna Bertilsson lyfter fram att just samarbetet varit viktigt.
– Det är fantastiskt roligt att se att det här arbetssättet genererar i så många led. Fokus på individen är den största vinsten och att vi får fler som nu är inkluderade på arbetsmarknaden.