Hoppa till huvudinnehållet

Bara fotografierna kan påminna om Envalls garveri

Publicerad:

I dag kan man inte ana att det har stått ett hus på platsen. Det finns inga spår av det kvar. Gamla fotografier kan i alla fall berätta. Huset fanns nära älven mellan Sifhällaparken och Solparken. Ett rejält tilltaget hus i två våningar. Det var Envalls garveri.

Huset hade byggts redan före förra sekelskiftet. Sin verksamhet hade Johan Gustaf Envall tidigare startat i Västra Uggelsäter på Värmlandsnäs, men garveriet var beroende av stabil tillgång på vatten. Det hade man inte där. Dammarna för blötläggning av hudar och skinn sinade ibland och det skapade bekymmer.

 • Vid Stortorget kunde man på en skylt läsa ”J G Envall garveri läderaffär”. Huset kom att kallas Envallshuset. Det revs 1965.
  Vid Stortorget kunde man på en skylt läsa ”J G Envall garveri läderaffär”. Huset kom att kallas Envallshuset. Det revs 1965.
 • Envallshuset fotograferat någon gång under krigsåren på 1940-talet när det firades norsk nationaldag i Säffle. Huset hade på 1800-talet varit Hotell Kristiania. I ett av hotellrummen ägde 1885 ett självmord rum. Det hängde samman med vad man skulle kunna kalla en tidig värmländsk finanskrasch.
  Envallshuset fotograferat någon gång under krigsåren på 1940-talet när det firades norsk nationaldag i Säffle. Huset hade på 1800-talet varit Hotell Kristiania. I ett av hotellrummen äg…
 • Johan Gustaf Envall var född 1860 på Värmlandsnäs, men det var i Säffle som han blev framgångsrik affärsman och fastighetsägare. Han var också kommunalt engagerad. Foto:
  Johan Gustaf Envall var född 1860 på Värmlandsnäs, men det var i Säffle som han blev framgångsrik affärsman och fastighetsägare. Han var också kommunalt engagerad. Foto:
 • Bilden som en gång togs från Karlsborgsåsen gör det lätt att se var Envalls garveri en gång låg ovanför det som nu är Solparken.
  Bilden som en gång togs från Karlsborgsåsen gör det lätt att se var Envalls garveri en gång låg ovanför det som nu är Solparken.
 • Stabil tillgång till vatten var viktig för ett garveri och det kravet uppfylldes efter etableringen strax intill Byälven. Garveriet låg bara några meter från stranden.
  Stabil tillgång till vatten var viktig för ett garveri och det kravet uppfylldes efter etableringen strax intill Byälven. Garveriet låg bara några meter från stranden.
 • På gården bakom Envallshuset, mellan torget och Fogdegatan, fanns en stallbyggnad. Där kunde bland annat bönderna fråm Värmlandsnäs hyra stallsplats för sin häst under besök i Säffle. Stallbyggnaden revs vid mitten av 1960-talet.
  På gården bakom Envallshuset, mellan torget och Fogdegatan, fanns en stallbyggnad. Där kunde bland annat bönderna fråm Värmlandsnäs hyra stallsplats för sin häst under besök i Säffle. S…
 • I Envallshuset drev Ida Johansson i ett halvt sekel sin manufaktur- och modeaffär. Han var i 85-årsåldern när hon överlät sin rörelse.
  I Envallshuset drev Ida Johansson i ett halvt sekel sin manufaktur- och modeaffär. Han var i 85-årsåldern när hon överlät sin rörelse.

Lösningen blev att flytta verksamheten till Säffle. När avståndet till Byälven bara var några meter fanns ingen risk för vattenbrist. J G Envall, född 1860 i Huggenäs, var en driftig person. Han drev inte bara garveri. Han blev också fastighetsägare i Säffle. Han köpte en då välkänd fastighet till Stortorget, nämligen den som tidigare bland annat hade inrymt Hotell Kristiania. Huset låg vid torgets södra sida, ungefär där man nu dels hittar Apoteket Svanen, dels ingången till Pekås. Det revs våren 1965.

Plats för hästar

I det huset öppnade J G Envall affärsverksamhet. Skylten ovanför entrén berättade att där fanns J G Envalls garveri och läderaffär. Envall köpte förstås hudar och skinn, men han sålde också läder och beredda skinn.

På baksidan av huset fanns en stallbyggnad. Den kallades med tiden för Envalls stallar, men fanns redan innan han blev ägare till fastigheten. Det var gästgivare Anders Olsson och hans hustru som hade startat Hotell Kristiania. Det berättas att Anders Olsson också var häst- och kreaturshandlare och därför var i behov av en stallbyggnad. Där hade han djur som han hade köpt och djur som han skulle sälja. Bra betesmark fanns nära, nämligen på det som numera är Stortorget. Där fanns det en gång saftigt gräs.

J G Envall hade glädje av den gamla stallbyggnaden. När bönderna från Värmlandsnäs kom med häst och vagn till Säffle för torghandel eller andra ärenden kunde de hyra stallplats i Envalls stallar.

Ett ödesdigert skott

Huset vid Stortorget kom med tiden att kallas Envallshuset efter dess ägare, men det fanns som sagt en historia för Envalls tid. Bland annat var huset platsen för en dramatisk händelse, som när den inträffade kom att drabba många.

Året var 1885. I ett av hotellrummen på Hotell Kristiania sköt sig Fritz Clarholm från Karlstad. Han var inte vem som helst. Han var direktör i Wermlandsbanken, gods- och bruksägare, ordförande i stadsfullmäktige i Karlstad och en i högsta grad respekterad man. Vad man inte visste var att han hade förskingrat för den tiden enorma belopp. Till slut såg han inte någon annan utväg än självmord. Summan som han hade förskingrat skall ha uppgått till 967 549 kronor. Omräknat till dagens penningvärde lär det motsvara närmare 62 miljoner kronor!

Det var inte bara förmögna personer som drabbades. Även ”vanligt folks” tillgångar hade försvunnit. Skottet i hotellrummet i Säffle gav minst sagt eko och fick kännbara följder för många. Varför han valde att ta in på Hotell Kristiania i Säffle vid det ödesdigra tillfället är oklart.

En affärsveteran

Senare tiders Säfflebor visste nog inte så mycket om det svarta kapitlet i hotellhistorien. Däremot var förstås Envalls affär välkänd liksom Ida Johanssons. Hon var född 1870 i Göteborg, men flyttade efter skolan till Säffle och startade 1904 egen affär. Redan 1905 flyttade hon denna till före detta Hotell Kristiania. Det smått fantastiska är att hon drev sin affär där i ungefär ett halvt sekel. Hon bör med andra ord ha varit i 85-årsåldern när hon på 1950-talet överlät den till en efterträdare.

Det fanns även andra affärer i huset genom åren, om än inte lika mångåriga som Ida Johanssons. De som var barn på 1950-talet kommer säkert ihåg hur de fick följa med för att prova kläder i Barnekiperingen.

Öppen för nymodigheter

Det var förresten inte bara garveriet vid älven och huset vid Stortorget som Envall var ägare till. Han hade i början av seklet också köpt ett mindre jordbruk. Då låg det förstås utanför det som var tätorten. I dag hittar man marken ungefär där Sundsborgsgatan ligger. Med tiden kom marken att avstyckas till villatomter.

Garveriet skall ha upphört redan på 1920-talet, men handel med hudar och skinn fortsatte han med även efter det.

J G Envall var inte främmande för nymodigheter. Han var en av de första i Säffle som skaffade telefon. Bilägare blev han också. Det var på 1930-talet. Körkort för att köra bilen, som förvarades i ett garage bakom fastigheten vid torget, saknades emellertid. Bilen kom till användning när en son med körkort kom på besök.

J G Envall avled 1943, alltså för 75 år sedan.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.