Hoppa till huvudinnehållet

Det fanns en tydlig koppling mellan husen

Publicerad:

På ena sidan av Byälven låg Billeruds direktörsvilla. Där bodde billerudschefen Christian Storjohann och där hade även kungligheter kommit på besök. På andra sidan i Rolfserud låg Älgkrona. Det fanns en tydlig koppling mellan husen, åtminstone till det yttre.

Älgkrona, som huset allmänt kallades, byggdes av August Andersson-Ewert, som var mer känd som Räv-Evert. Han var född 1873 och avled 1954. Älgkrona lär han ha byggt på 1920-talet. Det låg ungefär där Kronvägen finns i dag, strax intill OP Höglunds industribyggnad.

 • I Rolfserud, nära det som nu är Kronvägen, låg Älgkrona. Och visst finns likheten med gamla Villa Billerud.
  I Rolfserud, nära det som nu är Kronvägen, låg Älgkrona. Och visst finns likheten med gamla Villa Billerud.
 • I Billeruds disponentbostad, gamla Villa Billerud, bodde Christian Storjohann. Tornet i ena hörnet av huset fick en efterföljare när Räv-Evert byggde i Rolfserud.
  I Billeruds disponentbostad, gamla Villa Billerud, bodde Christian Storjohann. Tornet i ena hörnet av huset fick en efterföljare när Räv-Evert byggde i Rolfserud.
 • Ett hus som byggdes av August Andersson-Ewert, Räv-Evert, finns fortfarande kvar. Det finns i Rolfserud, men står numera öde. Det är ett hus som genom åren har varit bostad för ett stort antal familjer i Säffle.
  Ett hus som byggdes av August Andersson-Ewert, Räv-Evert, finns fortfarande kvar. Det finns i Rolfserud, men står numera öde. Det är ett hus som genom åren har varit bostad för ett stor…
 • August Andersson-Ewert var mer känd som Räv-Evert. Han var född 1873 och avled 1954. Det var han som lät bygga Älgkrona, som åtminstone till en del hade sin förebild i Billeruds disponentvilla.
  August Andersson-Ewert var mer känd som Räv-Evert. Han var född 1873 och avled 1954. Det var han som lät bygga Älgkrona, som åtminstone till en del hade sin förebild i Billeruds dispone…
 • Iwan Schyman var redaktör på Säffle-Tidningen. Han trodde inte riktigt på påståendet att Älgkrona liknade gamla Villa Billerud. Han utrustade sig med kamera och fick efter det, åtminstone nästan, ändra uppfattning.
  Iwan Schyman var redaktör på Säffle-Tidningen. Han trodde inte riktigt på påståendet att Älgkrona liknade gamla Villa Billerud. Han utrustade sig med kamera och fick efter det, åtminsto…

Räv-Evert var känd som en färgstark person om vilken det cirkulerade många lika färgstarka historier. Han kom från Råglanda, men skall också ha hunnit med en tid i Amerika. Någon har berättat att han hade för avsikt att återvända dit, men att han då av någon anledning inte hade fått inresetillstånd. Sant eller osant kanske spelar mindre roll. Han var känd som lite av en spjuver.

Vad var sant?

Också var det detta med Älgkrona och gamla Villa Billerud. Författarinnan Dagmar Edqvist hade kopplingar till Säffle och en gång när hon skulle ha ett kåseri i radion om konstiga hus och konstiga byggmästare – detta var före televisionens tid – inspirerades hon av historien om Älgkrona. Hon berättade om hur någon hade byggt ett hus med en direktörvilla som modell. Hon nämnde aldrig var eller vem som hade byggt, men lyssnarna i Säffle behövde inte tvivla på bakgrundshistorien.

En som ändå tvivlade var Säffle-Tidningens redaktör Iwan Schyman.

– Jag tvivlade på detta då jag själv sett hans ursprungliga ”ritning”, ett vykort från Amerika.

Huset efter den ”ritningen” skulle emellertid bara ha blivit färdigt till hälften.

Andra tvivlade inte.

– De menade att hon hade rätt och jag fel, skrev Iwan Schyman. Någon hade till och med sett byggmästaren stå på ett berg i Rolfserud och tecknat av villa Billerud, precis som Dagmar Edqvist sade.

Till verket med kamera

Detta krävde lite grävande journalistik. Iwan Schyman skred till verket. Han utrustade sig med en kamera.

– För att få ett begrepp om den eventuella likheten gjorde jag häromdagen en tur till Rolfserud och tog dels foto av villa Billerud från norra änden av Älvhagsgatan och ett foto av Älgkrona från sydöst.

Bilderna publicerades i Säffle-Tidningen under rubriken Snickarglädje i Rolfserud.

Och vad blev Schymans slutsats?

– Det är klart och tydligt att den förstnämnda villans torn är förebilden till den sistnämnda villans torn, fastslog Schyman.

Det fanns dock ett men...

– Men Älgkrona är dock inte mer än ett halvt hus. Östväggen är totalt slät, utan fönster och dörrar. Utan tvivel var det så, att byggmästaren tänkte bygga enligt det amerikanska vykortet men bestämde sig senare för bara ena halvan till en början, och så sökte han få ett lämpligt slut genom att bygga ett litet torn enligt närliggande exempel.

Var ett samtalsämne

Många misstänkte på sin tid att Räv-Evert hade kopierat en del av Villa Billerud för att reta självaste Christian Storjohann. Iwan Schyman hade uppenbarligen en teori som var mindre konspiratorisk. Att likheten mellan husen blev ett samtalsämne i dåtidens Säffle är dock helt klart.

Älgkrona överlevde sin upphovsman med nästan ett kvarts sekel. På 1970-talet var Säffle kommun ägare. Huset stod öde och Säffle-Tidningen hade bland annat en artikel om att rivningshuset utgjorde en säkerhetsrisk.

– Något måste göras åt farliga Älgkrona.

Det var rubriken i tidningen 1976. På våren det året hade några roat sig med att placera en rejäl ”påsksmäll” vid ena hörnet av huset, som då stod öde. Smällen fläkte upp ett hål i huset.

Att Älgkrona blev något av en lekplats för barn gjorde inte rivningsbehovet mindre.

Rivning blev det dock inte då. 1978 kom i alla fall slutet för Älgkrona. Räddningskåren fick använda huset för en realistisk övning. När övningsmomentet var avklarat fick Räv-Everts märkliga hus brinna ned till grunden.

Ett hus finns kvar

Det var inte det enda hus som August Andersson-Ewert lät bygga. Vid Norra Rolfserudsvägen finns ännu i dag ett hus som har honom som byggherre. Det är det så kallade Länsmanshuset, som numera står öde, men som en gång i tiden var många familjers bostad.

Att huset kallas Länsmanshuset –ej att förväxla med Länsmansgården mellan Kanaltorget och Hamngatan – skall bero på att polismannen Per-Axel Skoglundh en gång bodde i huset. Det skall visserligen ha varit en ganska kort tid, men Skoglundh blev med tiden en av Säffles mest framträdande politiker.

Flera andra på sin tid välkända Säfflebor var en tid hyresgäster i huset, men det har nu som sagt sin bästa tid bakom sig.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.