För drygt 110 år sedan, närmare bestämt 15 oktober 1907, öppnades ett nytt konditori i Säffle. Det var inte det första, men det skulle bli ett av de tongivande under lång tid. Mannen som startade rörelsen, konditor Arvid Larsson, arbetade själv i konditoriet i över sex decennier. Det handlar om Larssons konditori vid Östra Storgatan.
När Arvid Larsson öppnade sitt konditori 1907 hade han redan hunnit arbeta i yrket i nästan ett decennium. Han var född 1883 och var med andra ord årsbarn med Billeruds bruk. Hans yrkesbana inleddes emellertid i Arvika, närmare bestämt i Bergenholtz konditori där han började när han var 15 år.
– Det var att börja klockan sex på morgonen och sedan hålla på till 9-10 på kvällen innan man ordentligt trött fick krypa till koja, berättade Arvid Larsson när han intervjuades av ST med anledning av hans konditoris 60-årsjubileum.
Efter tre år i Arvika fortsatte han med yrkesutbildning i Borås, Göteborg och Köpenhamn.
När han 1907 tog steget och öppnade eget så var det i en lokal som han hyrde av hemmansägare Johannes Johansson. Lokalen fanns i det hus vid Östra Storgatan som han 1918 blev ägare till och där konditoriet fanns i decennier. Nu finns Restaurang Afrodite i de tidigare konditorilokalerna.
Från början var det trångt. Bageriet fungerade också som kafékök och dessutom fanns serveringsrum och butik. Arvid Larsson arbetade ensam i bageriet och det blev inga åttatimmarsdagar.
Att han 1918 kunde köpa fastigheten gjorde förstås att han också vågade investera. 1922 anlades en konditoriträdgård där det lördagar och söndagar bjöds på musik av olika slag. Det kunde vara konserter, men också dansmusik. Det blev en mycket populär samlingsplats, vilket ledde fram till nästa satsning.
Öppnade fest- och nöjeslokal
Arvid Larsson öppnade 1929 Fenix, en konditorirestaurang som kom att bli ofta använd för till exempel bröllop, födelsedagsfirande, minnesstunder efter begravningar och andra sammankomster. Även föreningslivet använde sig av Fenix för möten av olika slag. När IF Sifhälla och Säffle SK 1941 tog beslutet att gå samman och bilda SK Sifhälla så skedde det i lilla salen i Fenix.
Byggnaden som inrymde Fenix låg inne på gården bakom konditoriet. Fenix drevs i drygt ett par decennier. 1951 valde man att stänga och att fortsättningsvis bara satsa på konditoriet, som 1954 utökades till att omfatta hela bottenvåningen i huset mot gatan.
Det som hade varit Fenix kom i stället att hyras ut för annan verksamhet. Där startade firman Johansson & Thyberg, som med tiden blev Arnes Partihandel och som efter olika ägarskiften för några år sedan blev Ocay, som nu sätter punkt för tiden i Säffle. Men det har gått sex decennier och lite till sedan starten i före detta Fenix.
Mästare på krokaner
Det var inte bara i konditoriet i Säffle som man kunde köpa varor från Larssons konditori. Det blev en tradition att också finnas på plats när det blev marknad i Nysäter. Det blev 26 år i följd och på den tiden var det marknad i dagarna tre. Om detta berättade Arvid Larsson i en intervju.
– Det var arbetsamma dagar. Jag minns att vi gjorde i ordning 3 000 smörgåsar och 3 000 wienerbröd förutom bakelser och småkakor.
Priset för en smörgås med pålägg var 25 öre och wienerbröden såldes för 10 öre så det handlade inte om gigantiska intäkter.
Också var det detta med transporten av smörgåsar och bakverk till Nysäter.
– Eftersom det inte fanns några bilar eller bussar som gick i trafik fick vi frakta ner allt som skulle säljas jämte servisen med hästskjuts till arvikabåten och sedan upprepa samma manöver vid Nysäters brygga.
Arvid Larsson gjorde sig känd som en mycket skicklig yrkesman. Han gjorde bakverk, som många utan att tveka skulle kalla konstverk. En del kunde beskådas i skyltfönstret till exempel på skyltsöndagen, men andra gjordes speciellt för högtidsdagar eller jubiléer. Inte minst var det hans fantastiska krokaner som väckte beundran. Krokan gjordes av mandelmassa och äggvita och spritsades till olika former och bakades för att sedan monteras med karamelliserat socker till vackra torn eller andra skapelser.
Även i marsipan kunde Arvid Larsson göra figurer som lockade till köp. Det var framförallt vid jul och påsk som den tillverkningen var omfattande.
Var läromästare
Från början arbetade Arvid Larsson som sagt ensam i bageriet. Ganska snart förändrades detta och Arvid Larsson kunde både anställa och ta emot lärlingar. En systerson började hjälpa till i bageriet redan när han var nio-tio år. Senare jobbade han där som anställd under fem år när han också fick lära sig yrket med sin morbror som läromästare. Ynglingen var Holger Andersson, som 1933 tog över Ekstedts konditori vid Stortorget och gav detta ett nytt namn – Holgers konditori. Det fanns på så sätt en släktmässig koppling mellan Säffles under många år dominerande konditorier – Larssons konditori och Holgers konditori.
Arvid Larsson hade definitivt konstnärliga anlag och det kan man också i hög grad säga om Holger Andersson. Han var en skicklig skulptör och skapare av bland annat skulpturerna Sittande pojke vid Tingvallastrand och Lekande björnungar i Perssons gränd.
Överlät till söner
Arvid Larsson fortsatte att jobba i konditoriet långt efter pensionsåldern. När hans konditori firade sitt 60-årsjubileum 1967 fotograferades han av Säffle-Tidningen när han arbetade med att göra en praktfull jubileumskrokan. Då hade han arbetat i yrket i nära 70 år.
Med ålderns rätt hade Arvid Larsson då sedan länge överlåtit huvudansvaret för konditoriet till sönerna Olle och Folke. Man kan tala om ett familjeföretag.
I november 1981 sattes punkt för en epok i Säffle. Då revs först det som en gång hade varit Fenix. Sedan rev grävskopan även bageribyggnaden inne på gården.
Larssons konditori fanns kvar som företag, men med lokal på annan plats i Säffle och med delvis annan inriktning. Under 1980-talet upphörde verksamheten.
Arvid Larsson var en vital åldring. Han blev 94 år.