Hoppa till huvudinnehållet

En gång fanns det flera lokala bryggerier i Säffle

Publicerad:

Det fanns en tid när man i Säffle kunde dricka öl, läskedrycker och svagdricka som hade producerats i Säffle. Det fanns inte bara ett bryggeri, det fanns tre. Det var Seffle Bryggeri, Säffle Nya Bryggeri och Säffle Svagdricksbryggeri.Nu är det länge sedan någon öppnade en flaska från något av dessa bryggerier, men kvarteret Bryggaren och Bryggerigatan påminner åtminstone om det som en gång var.

Det har funnits olika uppfattningar om när det startades bryggeri i Säffle. Allt talar för att det skedde redan 1883, alltså året efter det att Säffle hade blivit köping. Just 1883 beslutade nämligen kommunalstämman i Säffle att vissa gator skulle få namn. Ett av de nyskapade gatunamnen var Bryggaregatan som gick från Byälven och vidare mot Sundsgatan, med andra ord den gata som nu heter Bryggerigatan.

 • Bryggeriet låg strax intill älven, rakt nedanför tingshuset. Bilden är lätt att datera. Till höger pågår slutfasen av arbetet med varmbadhuset och ovanför detta polishuset och brandstationen. Dessa byggnader togs i bruk 1934.
  Bryggeriet låg strax intill älven, rakt nedanför tingshuset. Bilden är lätt att datera. Till höger pågår slutfasen av arbetet med varmbadhuset och ovanför detta polishuset och brandstat…
 • Seffle Bryggeris personal samlad framför fotograf Ludvig Åbergs kamera. Från vänster ses Johan Sätterman, som var arbetsledare, buteljsköljerskan Anna Andersson, utköraren Gustaf Andersson, snickarna Elias Nilsson och Anton Olausson, arbetaren J Olsson, förvaltaren Åke Persson, bokhållarna Oskar Larsson och Gunnar Sätterman, springpojken Harry Widing och disponent Gunnar Nilsson. Harry Widing var född 1906 vilket ger en fingervisning om när bilden kan vara tagen.
  Seffle Bryggeris personal samlad framför fotograf Ludvig Åbergs kamera. Från vänster ses Johan Sätterman, som var arbetsledare, buteljsköljerskan Anna Andersson, utköraren Gustaf Anders…
 • På detta flygfoto från 1940-talet ses den vita bryggeribyggnaden nära älven. Även Säffle Nya Bryggeri finns på bilden snett ovanför klockstapeln, dock delvis skymt av en stor björk.
  På detta flygfoto från 1940-talet ses den vita bryggeribyggnaden nära älven. Även Säffle Nya Bryggeri finns på bilden snett ovanför klockstapeln, dock delvis skymt av en stor björk.
 • Vid övre delen av nuvarande sjukhusparkeringen låg Säffle Nya Bryggeri. Det startades år 1900 och bryggeribyggnaden växte successivt genom flera tillbyggnader. Verksamheten upphörde i slutet av 1950-talet.
  Vid övre delen av nuvarande sjukhusparkeringen låg Säffle Nya Bryggeri. Det startades år 1900 och bryggeribyggnaden växte successivt genom flera tillbyggnader. Verksamheten upphörde i s…
 • Porslinskorken avslöjar att flaskan en gång kom från Säffle Nya Bryggeri. Kanske innehöll den vichyvatten. Det var en av bryggeriets produkter.
  Porslinskorken avslöjar att flaskan en gång kom från Säffle Nya Bryggeri. Kanske innehöll den vichyvatten. Det var en av bryggeriets produkter.
 • På Seffle Bryggeris etiketter kunde man se bryggeriets byggnad vid älven. Pilsner från Säffle var omtyckt inte bara i Säffle.
  På Seffle Bryggeris etiketter kunde man se bryggeriets byggnad vid älven. Pilsner från Säffle var omtyckt inte bara i Säffle.
 • När Säffle skulle bli stad 1951 utkom Säffle-Tidningen med ett specialnummer. I detta fanns också en annons för Säffle Svagdricksbryggeri. Måltidsdricka, vichyvatten och läskedrycker kunde man få när bilen från bryggeriet kom.
  När Säffle skulle bli stad 1951 utkom Säffle-Tidningen med ett specialnummer. I detta fanns också en annons för Säffle Svagdricksbryggeri. Måltidsdricka, vichyvatten och läskedrycker ku…

Bryggeri i Arvika

Varför skulle man ha föreslagit namnet Bryggaregatan om det inte fanns sådan verksamhet?

Den förste ägaren skall ha varit Lars Halvorsen. Änkan skall sedan ha sålt Seffle Bryggeri 1897. Den nye ägaren var sannolikt Carl Eduard Rülcker, som vid den tiden drev bryggeri i Arvika. Rülcker var född i Tyskland, men kom på 1860-talet till Arvika för anställning som bryggmästare. Det slutade med att han gifte sig med sin arbetsgivare och på det viset blev bryggeriägare.

Namnet C E Rülcker finns på öletiketter från Seffle Bryggeri, bland annat på sådana som talade om att flaskorna innehöll Pilsener-Bier.

Mellan åren 1897 och 1905 var det en yngre familjemedlem, Eugen Gottfrid Rülcker, som var disponent för bryggeriet i Säffle.

Över ån efter vatten

Bryggeriet hade byggts på östra sidan av älven. Med tiden blev vattenförsörjningen ett bekymmer. Byälven kunde inte förse bryggeriet med tjänligt vatten, bland annat bidrog förstås Billeruds bruk till detta med de utsläpp som skedde. Lösningen hittade man på Rolfserudsholmen. För 2 000 kronor grävde man 1912 en brunn på holmen och därifrån pumpade man med hjälp av en vattenledning och en elektrisk motor vatten till bryggeriet för att förvandlas till öl.

– Visserligen kan man säga, att bryggeriet ”gått öfver ån efter vatten”, men då detta skett i den konsumerande allmänhetens intresse så torde det finnas skäl för tillämpningen åt annat håll af satsen ”gå ej öfver ån efter vatten”, skrev tidningen Västra Värmland och det var förstås en uppmaning till läsarna att välja Seffle Bryggeris drycker.

Bryggeriet blev något av en föregångare. Tre år senare skulle nämligen vattentornet fyllas för första gången och då med vatten från borrade brunnar just på Rolfserudsholmen där Säffles första vattenverk då hade byggts. Men bryggeriet hann först...

6 000 flaskor per dag

Det var ingen obetydlig produktion som skedde i bryggeriet. Det lär ha tappats cirka 6 000 flaskor öl per dag. En del stannade förstås kvar i Säffle, men många nådde köpare på annat håll.

Det skall ha skett flera ägarskiften redan innan AB Sveabryggerier i Filipstad tog över 1919. Produktionen fortsatte emellertid som tidigare till senare delen av 40-talet. Då blev det stopp för bryggandet. Eller rättare sagt nästan stopp. För att få behålla bryggrättigheterna krävdes att man skulle brygga minst två gånger per år och så blev det. Annars fungerade bryggeriet fortsättningsvis som depålager. Därifrån distribuerades drycker från Åmåls bryggeri.

Även om det nu är länge sedan bryggeriet lades ned och byggnaderna revs så kan man ändå konstatera, att bryggandet pågick i långt över ett halvt sekel.

Sensommaren 1963 var det definitivt slut på bryggeriepoken. Då revs bryggeriet vid älven.

Bröder startade bryggeri

Inte så långt efter Seffle Bryggeris start kom ytterligare ett. År 1900 startade nämligen bröderna Johannes och Lars Johansson Seffle Nya Bryggeri. De flyttade till Säffle från Frykerud och lät bygga en bryggerifastighet, som med tiden kom att byggas till flera gånger. Den blev till slut tre gånger så stor jämfört med första bygget.

Bryggeriet låg ungefär på översta delen av nuvarande sjukhusparkeringen. När bryggeriet byggdes fanns ännu inget sjukhus i Säffle och det lasarett som kom att bli granne med bryggeriet uppfördes först på 1940-talet. Dessförinnan uppfördes sanatoriet strax öster om bryggeriet.

Företaget drevs senare av Lars Johanssons dotter Ester – för övrigt född 1900, alltså samma år som bryggeriet startade. Verksamheten upphörde i slutet av 1950-talet.

Ett tredje bryggeri startades 1933 av kompanjonerna Johansson och Falk. Det var Säffle Svagdricksbryggeri. En fabriksbyggnad uppfördes på Fågelvägen 1 i Säffle. Där fanns kokrum, skölj- och tapprum och pannrum. Dessutom lagerrum, jäsrum och kylrum. På tomten fanns också en källa, som levererade vatten av god kvalitet.

Rörelsen övertogs 1942 av Paul G V Persson. Tillverkningen bestod av läskedrycker, svagdricka och vichyvatten. Hur länge verksamheten pågick är oklart. Svagdricksbryggeriet annonserade i det specialnummer som Säffle-Tidningen gav ut med anledningen av stadsbildningen 1951. I telefonkatalogen för 1956 är emellertid firmans telefonnummer 390 vakant. Det bör med andra ord ha varit nedläggning första hälften av 1950-talet.

Vattenfabrik i Rolfserud?

När man skriver att Säffle haft tre bryggerier så finns det plats för ett litet frågetecken. Det kan ha varit fyra. Det finns nämligen flasketiketter som berättar att det även funnit något som hette Vattenfabriken Koncentra Säffle med telefonnummer 740 i Säffle. Det finns uppgifter om att verksamheten skall ha bedrivits i en fastighet i Rolfserud.

Man kan konstatera att vattenfabriker med namnet Koncentra förekom på flera platser, bland annat Kalmar, Uddevalla, Forshaga och Lidköping. Det handlade om tillverkning av läskedrycker och mineralvatten, framställda på ”specialfiltrerat vatten enligt den nya koncentreringsmetoden”. Dryckerna var kolsyrade och saccarinfria.

Sannolikt förekom tillverkning av detta slag på slutet av 1930-talet och början av 1940-talet. Det är tveksamt om det finns skäl att jämföra Vattenfabriken Koncentra med de andra tre Säfflebryggerierna.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.