Hoppa till huvudinnehållet

Affärerna låg en gång tätt mellan torget och Sundsgatan

Publicerad:

Om man i dag gör en promenad mellan Perssons gränd och Sundsgatan är det inte mycket affärsliv som man passerar. Annat var det på 1950- och 1960-talen. Då låg affärerna tätt på båda sidor av Östra Storgatan.

Vi kan börja promenaden vid Nya Skomagasinet – eller Nya Sko som det blev med tiden. Nya fräscha lokaler i ett nybygge. I det hörnet har det sålts skor sedan början av förra seklet och gör så fortfarande. På andra sidan av Perssons gränd låg Lundells Cigarraffär. Då fanns det egen trappa upp till den butiken. I dag är den borta och för att komma in i den fastighetsförmedling som nu fyller före detta tobaksaffären får man gå in via trappan intill.

 • En av Säffles äldsta affärsrörelser var Lundells tobaksaffär. I dag är huset kvar men trappan är borta. Hos Lundells kunde man också köpa penninglotter. Namnet Lundells lever vidare i form av spelbutiken vid Sundsgatan. Lundells är 131 år räknat från starten.
  En av Säffles äldsta affärsrörelser var Lundells tobaksaffär. I dag är huset kvar men trappan är borta. Hos Lundells kunde man också köpa penninglotter. Namnet Lundells lever vidare i f…
 • Mellan Sparbankshuset och Viktorinska huset låg det som brukade kallas Nordwallshuset. Det är ett av ganska många hus i centrum som med tiden kom att brinna. När det hände förstördes också en ansenlig samling av filmer inspelade i Säffle. Bilden är tagen efter 1967 eftersom det är högertrafik. Skylten till höger visar också att Mjölkbaren har hunnit bli Säffle Värdshus. Det namnbytet skedde redan 1962. I Sparbankshuset låg Lindquists Varuhus, som följdes av Hemtex och när Hemtex flyttat blev det bland annat väskaffär.
  Mellan Sparbankshuset och Viktorinska huset låg det som brukade kallas Nordwallshuset. Det är ett av ganska många hus i centrum som med tiden kom att brinna. När det hände förstördes oc…
 • När nybygget i hörnet av Östra Storgatan och Perssons gränd stod färdigt flyttade Nya Sko in där. Inredningen var av modernaste slag.
  När nybygget i hörnet av Östra Storgatan och Perssons gränd stod färdigt flyttade Nya Sko in där. Inredningen var av modernaste slag.
 • Järnhandeln Börjeson & Larson låg vid Östra Storgatan och hade lagerbyggnad inne på gården. Så var det innan verksamheten flyttades till Norrlandsvägen. Till höger i bilden kan man skymta skyltar som visade vägen till bland annat Trüschels frisersalong och Wendels Ur & Guld och skyltfönstret där Arvidson & Björkman visade TV-sändningar innan det nästan gick att se vad som visades.
  Järnhandeln Börjeson & Larson låg vid Östra Storgatan och hade lagerbyggnad inne på gården. Så var det innan verksamheten flyttades till Norrlandsvägen. Till höger i bilden kan man …
 • I flera decennier hade Karlstads Sparbank sina lokaler i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan. Sedan kom samgåendet som resulterade i Föreningssparbanken och som numera är Swedbank. Då flyttade Arbetsförmedlingen in i före detta banklokalerna, åtminstone för en tid.
  I flera decennier hade Karlstads Sparbank sina lokaler i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan. Sedan kom samgåendet som resulterade i Föreningssparbanken och som numera är Swedbank.…
 • Nu finns det en pub där Karlström en gång sålde skor och det säljs livsmedel där Gerdin bjöd ut herrkläder. Senare har det sålts till exempel parfym, barnkläder och köks- och presentartiklar i lokalerna. Men Karlströms och Gerdins är det som äldre Säfflebor förknippar med huset.
  Nu finns det en pub där Karlström en gång sålde skor och det säljs livsmedel där Gerdin bjöd ut herrkläder. Senare har det sålts till exempel parfym, barnkläder och köks- och presentart…
 • I före detta mejeriet låg på 1950-talet Mjölkbaren, som serverade husmanskost. Då fanns det också en glasskiosk – eller glassbar som det stod på skylten - i väggen där det såldes Karlstadstillverkad Solglass. Mjölkbaren blev 1962 Säffle Värdshus och med tiden blev det många olika restauranger där – från kinesrestaurang till nattklubb.
  I före detta mejeriet låg på 1950-talet Mjölkbaren, som serverade husmanskost. Då fanns det också en glasskiosk – eller glassbar som det stod på skylten - i väggen där det såldes Karlst…
 • I Viktorinska huset – tidigare kallat AK-huset – låg A Karlsson & Co, som blev Säffles första snabbköp. Manufaktur på hörnet och livsmedelsbutik som granne till Holgers konditori. Till höger i bild skymtar huset där Handelscentrum hade sin affär. Det brann en marknadsdag i början av 1960-talet.
  I Viktorinska huset – tidigare kallat AK-huset – låg A Karlsson & Co, som blev Säffles första snabbköp. Manufaktur på hörnet och livsmedelsbutik som granne till Holgers konditori. T…
 • Där Wendels Ur & Guld och Ekelunds herrekipering en gång höll till fick Säffle med tiden sin första pizzeria. Det var Serone. Bilden togs 1981.
  Där Wendels Ur & Guld och Ekelunds herrekipering en gång höll till fick Säffle med tiden sin första pizzeria. Det var Serone. Bilden togs 1981.

Lundells var en av de äldsta rörelserna i Säffle och startades redan 1887 av köpman John Lundell. Efter hans död övertog hustrun och därefter dottern affären. Sedan följde andra ägare, men namnet lever vidare om än i andra lokaler och med annan framtoning. I dag är det Lundells spelbutik vid Sundsgatan som håller namnet levande – 131 år efter starten!

Och helt utan koppling till ursprunget är inte det här med spel. Faktum är att Lundells en gång i tiden var ensamt ombud i Säffle för Svenska Penninglotteriet. Dit gick många för att köpa den lott som förhoppningsvis skulle göra dem rika.

Anrik järnhandel

Närmaste granne var Börjeson & Larson. Det var en järnhandel, som hade startats redan 1908. Affären låg vid Östra Storgatan, men till denna hörde också stora lagerbyggnader inne på gården. På 1970-talet byggde Börjeson & Larson nytt vid Norrlandsvägen och flyttade dit. Först blev det kulturverksamhet i järnhandelslokalerna. Senare kom annan verksamhet, bland annat leksaksförsäljning. Nu finns Attendo där, men med helt annan inriktning än affärsliv.

Fortsätter man promenaden så kommer man i dag till Restaurang Afrodite. Under en stor del av förra seklet med början 1907 fanns där Arvid Larssons konditori med festlokalen Fenix inne på gården.

I nästa hus fanns på 1950-talet dels Karlströms Skor, dels Gerdins herrekipering. I den sistnämnda kunde man förutom kläder också köpa förköpsbiljett till sittplatsläktaren på Sporthälla. Det var till den gamla mycket enkla läktaren utan tak. Den nya läktaren invigdes inte förrän 1963.

Här fanns också en källarlokal. Det var ingång från gatan, men bakom dörren ledde en trappa ner till det som just då fanns där. Verksamheterna varierade. Där fanns en gång Säffle Radioaffär, som också sålde grammofonskivor. Senare var det press och kemtvätt och en tid också tryckeri. Lokaler behövdes och de blev uthyrda.

Där Karlströms Skor hade sin lokal flyttade senare Gunvors Parfym in. Efter Gerdins följde Smultronstället som sålde barnkläder. Nu är det annan verksamhet i lokalerna.

Mjölkbar blev värdshus

I nästa hus – det gamla mejeriet – låg Mjölkbaren, som hade varit öppen sedan 1941 och som 1962 fick det lite mera lockande namnet Säffle Värdshus. Med åren skulle det följa en lång rad olika restauranger, till och med nattklubb, i den byggnaden. Huset stod annars färdigt redan 1911 och var de tre första decennierna just ett mejeri.

På väggen mot Östra Storgatan fanns en mycket speciell glasad anslagstavla som tillhörde SK Sifhälla. I denna satte man upp anslag om kommande laguppställning i nästa match. Sifhälla var då i näst högsta serien och laguttagningarna engagerade supportrarna. Det kunde förekomma livliga diskussioner framför anslagstavlan om den laguttagning som presenterades.

På andra sidan av gatan låg då som nu vinkelbyggnaden i rött tegel, byggd på 1930-talet och ritad av den kände arkitekten Cyrillus Johansson. Många minns säkert att Karlstads Sparbank hade sina lokaler där. En trappa upp var fanns doktor Folke Wahlins läkarmottagning.

Samling vid skyltfönstret

Till höger om banken låg Lindquists varuhus. Tyger och liknande fanns i markplanet. En trappa ner fanns bland annat leksaker. Det minns de som var barn på 1950-talet. Affären levde senare vidare som Hemtex. När Hemtex flyttat snett över gatukorsningen till före detta Noréns Livs blev det väskaffär i stället.

Bredvid Lindquists varuhus höll Arvidson & Björkman till. Det var en elfirma, som också sålde TV-apparater när dessa dök upp på marknaden mot slutet av 1950-talet. I ett av skyltfönstren fanns i reklamsyfte en TV placerad – påslagen när det var sändning och kompletterad med en högtalare utomhus. Dit kunde man gå för att till exempel se på Sportspegeln när man inte hade TV hemma. Kvalitén på utsändningarna var högst varierande, men det hände att man ibland kunde se – eller åtminstone ana - något om vädret var gynnsamt. Det blev bättre när Skövde-sändaren togs i bruk.

Ovanför Arvidson & Björkman låg Trüschels frisersalong.

Filmskatt förstördes

Mellan sparbankshuset och Viktorinska huset – som på den tiden aldrig kallades annat än AK-huset – låg en träfastighet. Nordwallshuset brukade man säga för ett halvt sekel sedan. Familjen Nordwall bodde där. Olof Nordwall var köpman, men också en flitig amatörfilmare. Vid speciella arrangemang sågs han alltid på plats med sin filmkamera. Tragiskt nog förstördes denna filmskatt när huset med tiden brann.

I huset fanns under många år Gustafssons konditori med en uteservering inne på gården. Pihls varumagasin var en annan hyresgäst i huset. Senare fanns där bland annat en frukt- och godisaffär och Malungs Skinn. Continental var ett annat affärsnamn med adress Östra Storgatan 8.

Post och apotek

Efter branden byggdes det hus som finns där i dag. Från starten fanns en filial till Posten där – PK City – och senare var Apoteket Svanen hyresgäst. På senare tid har lokalerna, som så många andra i centrum, väntat på ny verksamhet.

I AK-husets sida mot Östra Storgatan fanns först Wendels Ur & Guld. Strax intill låg Ekelunds herrekipering. Båda skulle snart följas av andra rörelser, bland annat var den en tid järnhandel. Värt att notera är också, att det var just dessa båda affärslokaler som så småningom fick inrymma Säffles första pizzeria. Ni minns väl Serone?

På 1950-talet var A Karlsson & Co ännu en stor butik på hörnet mot torget. Där nu Boys & Girls finns var huvudingången till manufakturavdelningen. Mellan denna och Holgers låg livsmedelsaffären, som en gång var Säffles första snabbköp. AK Mode nere vid älven är en överlevande del av A Karlsson & Co.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.