Hoppa till huvudinnehållet

Tennisen i Säffle har en fascinerande historia

Publicerad:

Tennisens historia i Säffle är på många sätt fascinerande. Den omfattar mycket som man kanske inte förknippar med Säffle. Som till exempel en tennisklubb för enbart tjänstemän, en Säfflefödd medlem i tennisens Hall of fame och besök av en trefaldig Wimbledonmästare.Och det började tidigt. Det finns bildbevis på det.

Redan 1891, året efter det att han hade flyttat till Säffle, fick fotograf Ludvig Åberg bege sig till Kohlsäter för fotografering. Det togs en gruppbild på fjorton personer, bland annat medlemmar ur familjerna Ullman och Rehnström. Det mest spännande med bilden är att tre av personerna håller i ett tennisracket. Alltså för 127 år sedan!

 • Säfflefödda Margareta Bönström, nu 89 år, är ett välkänt namn i tennisvärlden. 1970 bildade hon Svenska tennisförbundets damelitkommitté och arbetade i Womens International professional Tennis Council. 1971 blev hon första kvinnliga ledamot i Svenska tennisförbundets styrelse och fem år senare bildade hon Europeiska damproffskommittén där hon efter fem år som ordförande fortsatte att vara aktiv in på 1990-talet. Bilden är från ett besök i Säffle på 70-talet.
  Säfflefödda Margareta Bönström, nu 89 år, är ett välkänt namn i tennisvärlden. 1970 bildade hon Svenska tennisförbundets damelitkommitté och arbetade i Womens International professional…
 • Eyvor Enegren - Aquilon var en gång svensk mästare i tennis, gift med tonsättaren och röstpedagogen Enar Aquilon och bosatt i Säffle.
  Eyvor Enegren - Aquilon var en gång svensk mästare i tennis, gift med tonsättaren och röstpedagogen Enar Aquilon och bosatt i Säffle.
 • William Broman (till vänster) och Arne Schröder var aktiva som spelare i Billeruds TK, men som sekreterare respektive ordförande var de också aktiva på ledarsidan. Bilden är från mitten av 70-talet.
  William Broman (till vänster) och Arne Schröder var aktiva som spelare i Billeruds TK, men som sekreterare respektive ordförande var de också aktiva på ledarsidan. Bilden är från mitten…
 • Margareta Bönström från Säffle på Billeruds tennisbanor någon gång på 1970-talet. För några år sedan blev hon invald i tennisens Hall of Fame, främst för sina insatser som ledare och förkämpe för damtennisen både i Sverige och internationellt. På meritlistan finns annars också framgångar som spelare, bland annat SM-guld i dubbel och avancemang till tredje omgången i Wimbledon.
  Margareta Bönström från Säffle på Billeruds tennisbanor någon gång på 1970-talet. För några år sedan blev hon invald i tennisens Hall of Fame, främst för sina insatser som ledare och fö…
 • Ludvig Åberg var tämligen nyinflyttad Säfflebo när han som fotograf fick ett uppdrag att ta en gruppbild i Kolsäter. Det var familjerna Ullström och Rehnström, med koppling till Kolsäters bruk, som lät sig fotograferas. Tre av personerna på bilden poserade med en tennisracket. Det var bara några år efter det att tennis introducerats son sport i Sverige. En tennisbana skall tidigt ha funnits i Kolsäter.
  Ludvig Åberg var tämligen nyinflyttad Säfflebo när han som fotograf fick ett uppdrag att ta en gruppbild i Kolsäter. Det var familjerna Ullström och Rehnström, med koppling till Kolsäte…
 • Billeruds tennisbanor låg strax intill Järnvägsgatan mitt emot huvudkontoret, som ses i bakgrunden. Tennisspelaren på bilden är Margareta Bråkenhielm, KLTK, som testade banorna under ett besök i Säffle på 1970-talet.
  Billeruds tennisbanor låg strax intill Järnvägsgatan mitt emot huvudkontoret, som ses i bakgrunden. Tennisspelaren på bilden är Margareta Bråkenhielm, KLTK, som testade banorna under et…
 • Fred Perry, en av världens bästa spelare genom tiderna, kom till Säffle för att spela en uppvisningsmatch.
  Fred Perry, en av världens bästa spelare genom tiderna, kom till Säffle för att spela en uppvisningsmatch.

Det finns uppgifter om att det tidigt skulle ha funnits en tennisplan i Kohlsäter och bilden ger onekligen stöd för detta. Tennisen skall ha kommit till Sverige på 1880-talet och kanske hade någon kommit i kontakt med sporten och tagit den med sig till Kohlsäter.

Bara för tjänstemän

Tennisens introduktion i Säffle hade direkt koppling till ett annat bruk, nämligen Billerud. Skogskoncernen växte och till huvudkontoret i Säffle rekryterades tjänstemän. En del av dessa hade i utlandet kommit i kontakt med tennis och ville få möjlighet att spela även i Säffle. 1917 stod nya huvudkontoret färdigt. Tre år senare anlades, strax norr om detta, en tennisplan. Den höll visserligen inte riktigt godkända mått, men visst gick det att spela på den. Åtminstone om vädret tillät. Vid regn blev banan snabbt lerig och hal.

Och alla fick naturligtvis inte spela på banan.

En aprildag 1923 samlades några Billerudsanställda för att bilda en tennisklubb. Namnet blev Billeruds Tjänstemäns Lawn-Tennisklubb. Det var 25 medlemmar varav fem kvinnor. Alla tillhörde tjänstemannasidan och medlemslistan toppades av bruksdisponenten Christian Storjohann.

De första årens entusiasm svalnade trots att man låtit ansluta föreningen till såväl Riksidrottsförbundet som till Värmlands Idrottsförbund och Sveriges Lawn-tennisförbund. Redan 1926 begärde man utträde ur dessa. Verksamheten blev vilande till 1934.

Ny bana blev anlagd

När tennisspelandet började komma igång igen var det fortfarande bara tjänstemännen som kunde bli medlemmar. Det återspeglas också i det namnbyte som skedde 1936. Nya namnet blev Billeruds Tjänstemäns Tennisklubb.

Den begränsningen bidrog säkert till att det i slutet av 1930-talet bildades en ny klubb, nämligen Säffle Tennisklubb.

Krigsåren innebar en nedgång i aktiviteterna, men efterkrigsåren gav ett uppsving. Inte minst sedan Billerud hade gett ett anslag till nya tennisbanor och även omklädningsrum. Våren 1950 fick man byggnadslov för nya banor mellan Järnvägsgatan och järnvägen mitt emot huvudkontoret där det nu är parkeringsplats. Fortfarande dock bara för tjänstemän.

1950 ändrades klubbens namn ännu en gång, nu till Billeruds Tennisklubb. Man öppnade också för att anställda vid Billeruds bruk skulle få vara med – om de var tjänstemän...

Redan året därpå var emellertid isen bruten. Då öppnades dörren för alla Billerudsanställda och deras familjemedlemmar.

I början av 60-talet gjordes ett tillägg till stadgarna. En tredjedel av medlemmarna skulle kunna rekryteras externt, det vill säga bland sådana som inte var Billerudsanställda. 1962 inträffade det också för första gången, att klubbmästerskapet vanns av en som inte jobbade inom Billerud.

Vid denna tid upphörde Säffle Tennisklubb. Det behövdes inte längre två klubbar.

Legendar på besök

Förutom Billeruds tennisbanor fanns det också en tennisbana i Sundstorp. 1953 kunde man dessutom inviga tennisbanor på Sporthälla. Och som de invigdes. På ena sidan av nätet fanns Kalle Schröder, legendarisk svensk tennisstjärna. På andra sidan trefaldige Wimbledon-segraren Fred Perry. De möttes på 1950-talet i ett antal uppvisningsmatcher i Sverige och en av dessa spelades alltså på Sporthälla i Säffle.

En av de banor som invigdes1953 fick för övrigt en plasthall rest över sig 1964. Det var den första i sitt slag i Värmland.

Inomhus hade man kunnat spela redan tidigare i Säffle. Det var i Beve Industriers lokaler vid Fågelvägen. Chefen i företaget, Bertil Tärby, var tennisentusiast och använde en del av industrilokalerna till tennisbana.

Tennisbanorna vid Järnvägsgatan, i Sundstorp och på Sporthälla är nu borta sedan länge. Tennisen lever vidare i den tennishall som stod färdig 1993.

Invaldes i Hall of Fame

Tennis är kanske inte den sport som man i första hand sammankopplar med Säffle, men det finns några tennisspelande Säfflebor som nått långt. Margareta Bönström är främsta exemplet. Som spelare nådde hon en gång tredjeomgången i Wimbledon och hon vann en gång ett SM-guld i dubbel, men det är som ledare hon har satt de största spåren. Hon är en av tennisförbundets hedersledamöter och har fått en rad tunga utmärkelser. För inte så länge sedan blev hon invald i tennisens Hall of Fame.

En annan svensk mästarinna i tennis hade också Säffle som hemadress en gång i tiden. Det var Eyvor Enegren - Aquilon (1903-1952), gift med tonsättaren och röstpedagogen Enar Aquilon, som var född i Säffle 1901.

Listan över Säfflebor, som kan titulera sig svensk mästare i tennis kan kompletteras med ett tredje namn, nämligen Robert Gustafsson. Det skedde så sent som 2006 när Lidköpings TK vann lag-SM genom finalvinst mot anrika KLTK. Robert från Säffle ingick i vinnande laget tillsammans med bland annat tidigare stjärnspelaren Anders Järryd.

Ytterligare ett namn kan nämnas. Stefan Simonsson, som bland annat hade meriter från Davis Cup-spel, blev Säfflebo på 80-talet. Han blev också en uppskattad tränare, vilket ledde till att flera namnkunniga tennisstjärnor, bland annat Magnus Larsson, Robin Söderling och Magnus Norman, ibland kom till tennishallen för att träna.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.