Hoppa till huvudinnehållet

Ett praktfullt hus med en intressant gårdslänga

Publicerad:

De första åren efter förra sekelskiftet var det många hus som byggdes i Säffle, många dessutom av imponerande storlek. Ett av dessa lät stationsinspektor Ludvig Bäärnhielm bygga inte långt från järnvägsstationen där han själv bodde och dessutom hade sin arbetsplats. Både huvudbyggnad och bakomliggande gårdslänga finns kvar och båda har en intressant historia.

Huset, som numera inrymmer trafikskola, har allmänt kallats Bäärnhielmshuset och det är dubbelt motiverat. Bäärnhielm lät inte bara bygga huset. Han gjorde också ritningarna till det. 1902 stod huset färdigt.

 • Ludvig Bäärnhielm var en mångsidig man. Han var utbildad ingenjör, blev stationsmästare, ritade ett flertal hus, drev egen trävaruhandel och var ordförande i byggnadsnämnden.
  Ludvig Bäärnhielm var en mångsidig man. Han var utbildad ingenjör, blev stationsmästare, ritade ett flertal hus, drev egen trävaruhandel och var ordförande i byggnadsnämnden.
 • Från 1921 och nästan ett halvt sekel framåt var en lokal i gårdshuset gudstjänstlokal för baptistförsamlingen. Baptistkapellet stod det på husgaveln. Linnéasalen kallades lokalen.
  Från 1921 och nästan ett halvt sekel framåt var en lokal i gårdshuset gudstjänstlokal för baptistförsamlingen. Baptistkapellet stod det på husgaveln. Linnéasalen kallades lokalen.
 • Invändigt såg Linnéasalen ut som ett traditionellt missionshus. Där hade baptistförsamlingen sina gudstjänster i 48 år.
  Invändigt såg Linnéasalen ut som ett traditionellt missionshus. Där hade baptistförsamlingen sina gudstjänster i 48 år.
 • Det är 116 år sedan Ludvig Bäärnhielm lät bygga det ståtliga huset strax intill stationshuset där han själv hade både bostad och arbetsplats. Både huvudbyggnad och gårdslänga finns kvar, men med andra användningsområden än från början.
  Det är 116 år sedan Ludvig Bäärnhielm lät bygga det ståtliga huset strax intill stationshuset där han själv hade både bostad och arbetsplats. Både huvudbyggnad och gårdslänga finns kvar…
 • På ett vykort från förra seklets början ser man de då nybyggda husen. På vykortet kan man läsa ”Ingeniör Bäärnhielms hus”. Då var det speceriaffär i gårdshuset där det senare skulle bli lokal för baptistförsamlingen.
  På ett vykort från förra seklets början ser man de då nybyggda husen. På vykortet kan man läsa ”Ingeniör Bäärnhielms hus”. Då var det speceriaffär i gårdshuset där det senare skulle bli…
 • Visst var det ett imponerande hus som Ludvig Bäärnhielm lät bygga. Det blev något för passerande tågresenärer att titta på tyckte lokaltidningen om nybygget.
  Visst var det ett imponerande hus som Ludvig Bäärnhielm lät bygga. Det blev något för passerande tågresenärer att titta på tyckte lokaltidningen om nybygget.
 • På 1930-talet öppnade Gillberga Pastorats Sparbank i Bäärnhielmshuset. Verksamheten pågick där i drygt två decennier. En omfattande förskingring blev slutet för banken. Bäärnhielmshuset ägdes under en stor del av 1900-talet av Billeruds AB, som där också hade flera olika förvaltningar.
  På 1930-talet öppnade Gillberga Pastorats Sparbank i Bäärnhielmshuset. Verksamheten pågick där i drygt två decennier. En omfattande förskingring blev slutet för banken. Bäärnhielmshuset…
 • Speceriaffär, baptistkapell, golfträningslokal… Olika verksamheter har genom åren pågått i gårdshuset med den karaktäristiska husgaveln.
  Speceriaffär, baptistkapell, golfträningslokal… Olika verksamheter har genom åren pågått i gårdshuset med den karaktäristiska husgaveln.

Det var ett imponerande hus på många sätt och Säffle-Tidningen konstaterade redan under byggtiden att det nog skulle bli ett hus som i sitt fullbordade skick nog skulle fängsla järnvägsresenärernas blickar under förbifarten.

Från början var det både hotellrörelse och konditori i nybygget och 1904 flyttade Billerud sitt kontor dit. Då var det inte så många anställda på Billerudskontoret, men det skulle snart förändras. 1917 stod Billeruds nya huvudkontor färdigt, men det betydde inte att kopplingen mellan Billerud och Bäärnhielmshuset upphörde. Tvärtom blev Billerud då ägare till huset, som kom att fyllas med olika avdelningar inom Billerud.

Förskingring knäckte bank

Även om Billerud disponerade stora delar av huset så fanns det plats för annan verksamhet. I bottenplanet fanns det under lång tid en bank. Det var Gillberga Pastorats Sparbank, som på 1930-talet öppnade en filial i Säffle. Den bankens historia fick ett abrupt slut. En novemberdag 1956 kom två tjänstemän från Bankinspektionen till bankkontoret i Säffle. Granskning av räkenskaperna väntade. Redan första dagen avslöjades en betydande brist i bankens kassa och någon dag senare gjordes en polisanmälan. Det som sedan rullades upp var en präktig förskingring. Den växte successivt när den fortsatta revisionen pågick.

Det visade sig att förskingringen hade pågått i 20 år utan att upptäckas. När man nu gick tillbaka i räkenskaperna blev den totala slutsumman på den tiden smått svindlande 866 654 kronor och 21 öre.

För filialföreståndaren blev det åtal, häktning och våren 1957 rättegång, som slutade med flerårigt fängelsestraff. För Gillberga Pastorats Sparbank blev det slutet efter 70 års verksamhet.

Affär blev kapell

I anslutning till huvudbyggnaden byggdes också en gårdslänga, som genom åren har inrymt mycket varierande verksamheter. Under billerudstiden höll Billeruds chaufförer till i en del av gårdslängan med bolagsbilarna. I en annan lokal hade Sven Söderman tapetserarverkstad. Mest fascinerande är emellertid den lokal som har sin ingång från Stationsgatan. Där kan man verkligen tala om skiftande användningsområden.

Från början var det affärsverksamhet där. Innehavarna varierade. Det var Hedlunds speceriaffär, J A Wengelins speceri- och diverseaffär, Sahlströms specerier med flera. 1921 förvandlades affärslokalen till kapell.

En baptistförsamling hade bildats i Säffle redan 1886, men hade efter några år blivit vilande eftersom medlemmarna var för få. 1921 gjordes en nystart och församlingen fick då hyra affärslokalen av ägaren Billerud. Affären byggdes om och blev Baptistkapellet. Ett annat namn på lokalen blev Linnéasalen. Det har hävdats att den uppkallades efter någon som hette Linnéa Salén och som också skulle ha haft verksamhet i lokalen. Om det verkligen var så eller om det är en skämtsam efterkonstruktion är svårt att säga.

Golfklubben tog över

För baptisterna i Säffle blev i alla fall Linnéasalen en samlingslokal i nästan ett halvt sekel. Efter 48 år kunde man emellertid läsa i Säffle-Tidningen att baptistförsamlingen plötsligt stod utan egen lokal. Baptistkapellet hade stängts.

Med tiden fick församlingen andra lokaler i Villa Sparta vid Hyttegatan och i dag är den sammanslagen med Centrumkyrkan, men det är en annan historia.

Det som hade varit Baptistkapellet kom 1971 till ny användning. Nu blev det tidigare kapellet träningslokal för Billeruds golfklubb.

Men hur kunde man träna golf där? Jodå, med en maskinfilt hämtad från pappersbruket och ett nylonnät gick det bra. Det pågick i tio år, men då öppnades en annan möjlighet, nämligen golfträning i Electroluxtältet på Flå och kapellet övergavs.

Billerud sålde huset

På 1980-talet hände det mycket med Billerud, som visserligen hann fira 100-årsjubileum 1983, men som sedan köptes upp av Stora – i dag Stora Enso. Huvudkontoret flyttades från Säffle och även övrigt lokalbehov minskade. 1989 sålde Billerud Bäärnhielmshuset.

Nu är huset ägt av ett fastighetsbolag i Göteborg. Trafikinternatet hyr lokaler i huvudbyggnaden. I gårdslängan handlar det varken om specerivaror, psalmböcker eller golfbollar. Där är det numera bostäder.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.