Hoppa till huvudinnehållet

Konstverk gömdes bakom gips – hittades och fick nytt liv

Publicerad:

I ett par tidigare artiklar har vi berättat om konstverk som är placerade utomhus. Det finns också spännande konst som man får gå inomhus för att se, till exempel i stadshuset, Medborgarhuset, Centrumkyrkan och Säffle kyrka. Även dessa konstverk har sin egen historia.

I Medborgarhuset hänger sedan snart tre år tillbaka ett konstverk i keramik. Vägen dit har varit lång. Den inleddes redan 1962. Då invigdes varuhuset Domus i hörnet av Västra Storgatan och Kungsgatan, alltså där Bergers finns i dag. En trappa ledde ner till källarplanet. Ovanför trappan fanns ett konstverk av keramik i olika former och färger. Den som hade fått i uppdrag att göra den konstnärliga utsmyckningen var Karin Björquist, verksam i fyra decennier på Gustavsbergs Porslinsfabrik. Mellan 1977 och 1994 var hon dess konstnärliga ledare. Kopplingen till Säffle är stark. Hon föddes i Säffle i januari 1927 där hon också växte upp.

 • Säffle kyrka stod färdig 1965. En av den tidens stora svenska konstnärer har skapat det stora kyrkfönstret bestående av 21 delar, nämligen konstprofessorn Sven X-et Erixson.
  Säffle kyrka stod färdig 1965. En av den tidens stora svenska konstnärer har skapat det stora kyrkfönstret bestående av 21 delar, nämligen konstprofessorn Sven X-et Erixson.
 • När Domusvaruhuset invigdes i Säffle 1962 fanns på en vägg ett verk av Säfflefödda konstnärinnan och formgivaren Karin Björquist. När Domus flyttade till nya lokaler blev konstverket kvar. En tid var det dolt bakom gipsskivor och senare förvarades det i ett förråd. Det spårades till slut och har nu återuppstått i Medborgarhuset.
  När Domusvaruhuset invigdes i Säffle 1962 fanns på en vägg ett verk av Säfflefödda konstnärinnan och formgivaren Karin Björquist. När Domus flyttade till nya lokaler blev konstverket kv…
 • När stadshuset i Säffle invigdes 1954 väckte en vägg på andra våningen berättigad uppmärksamhet. Det är en intarsia med motiv från Säffle och dess historia. Konstnären bakom verket är Rudolf Persson.
  När stadshuset i Säffle invigdes 1954 väckte en vägg på andra våningen berättigad uppmärksamhet. Det är en intarsia med motiv från Säffle och dess historia. Konstnären bakom verket är R…
 • Några år innan X-et Erixson skapade kyrkfönstret i Säffle ställde han ut förslag till kyrkfönster i Liljevalchs konsthall. Några av dess skisser hänger nu i Säffle kyrka.
  Några år innan X-et Erixson skapade kyrkfönstret i Säffle ställde han ut förslag till kyrkfönster i Liljevalchs konsthall. Några av dess skisser hänger nu i Säffle kyrka.
 • Under tre veckor hösten 1905 arbetade Otto Hesselbom i missionshuset i Säffle med att måla en stor altartavla. Den kom att förändra hans och hans hustrus liv och gjorde att de blev Säfflebor. Tavlan hänger sedan 1959 i Centrumkyrkan som då ersatte missionshuset.
  Under tre veckor hösten 1905 arbetade Otto Hesselbom i missionshuset i Säffle med att måla en stor altartavla. Den kom att förändra hans och hans hustrus liv och gjorde att de blev Säff…
 • Otto Hesselbom hade precis fått sitt internationella genombrott som konstnär när han 1905 kom till Säffle för att måla en altartavla.
  Otto Hesselbom hade precis fått sitt internationella genombrott som konstnär när han 1905 kom till Säffle för att måla en altartavla.
 • Det var till missionshuset i Säffle som Otto Hesselbom kom 1905 för att måla en altartavla. Där kom denna sedan att hänga i drygt ett halvt sekel.
  Det var till missionshuset i Säffle som Otto Hesselbom kom 1905 för att måla en altartavla. Där kom denna sedan att hänga i drygt ett halvt sekel.

Konstverket blev kvar i huset när Domus – numera Coop Extra – flyttade till nybygge nära 45:an. Med tiden byggdes lokalerna om och trappan till källarplanet togs bort. Konstverket hamnade bakom gipsplattor. När huset bytte ägare på 90-talet togs gipsväggen bort och då upptäcktes vad som fanns under.

Konstverket plockades ned och kom att förvaras i ett magasin och föll väl mer eller mindre i glömska. Men inte hos alla...

En som sökte var Arno Saarnak. Ansträngningarna gav resultat. Konstverket spårades och idén föddes om att kunna ge det en ny plats. Valet föll på Medborgarhuset, vilket även tidsmässigt passar bra. Medborgarhuset byggdes ju bara några år efter Domusvaruhuset. Att Karin Björquist – en av de stora formgivarna i Sverige – också på nytt finns representerad i sin födelsestad känns förstås också helt rätt.

Hemligt arvode

I Centrumkyrkan hänger altartavlan, som Otto Hesselbom en gång målade för Missionshuset, som låg inte långt från gamla vattentornet. Året var 1905. Hesselbom var då 57 år och hade nått berömmelse, inte minst i utlandet. Hans tavlor hade snabbt stigit i pris och att Säffle missionsförsamling skulle ha råd att anlita honom för att måla en stor altartavla var egentligen uteslutet. Ändå var det just det som hände.

Något pris ville inte Hesselbom fastställa eftersom han – som det formulerades i ett protokoll – ”visste att han icke kunde få betalt för denna tavla som han är van att få, utan ville han göra den mera som ett minne, och om församlingen ville släppa till materialierna, så skulle han sedan ta vad som kunde lämnas, dock med förbehåll, att det ej får bekantgöras, vad tavlan kostar.”

Under tre veckor arbetade Otto Hesselbom intensivt med den stora målningen. Tavlan som är hela 3,5 meter hög och 3 meter bred avtäcktes 29 oktober 1905.

Blev fastighetsägare

Hesselbom har själv i ett brev berättat vad som hände.

– Under tiden som vi voro i Säffle så hände mig något, som jag aldrig hade kunnat drömma om - fast nog drömmer jag mycket i vaket tillstånd. Och kan du gissa vad. Jo, jag for därifrån som - fastighetsägare! Och hur gick det till? Jo, jag fick det till skänks af en förut alldeles obekant person, en patron Sjödahl. Men jag fick det på de villkor, att vi skola själva bosätta oss på platsen.

Så blev det. Villa Talldungen byggdes på den tomt, som patron Sjödahl skänkte till Hesselbom. Han blev granne till Säffle folkhögskola - den byggnad som med tiden kom att kallas Sifhällaskolan, men som numera är ombyggd till privatbostad. Eldsjälen bakom folkhögskolan, Valdemar Dahlgren, blev en av makarna Hesselboms bästa vänner i Säffle och Hesselbom intresserade sig mycket för skolan så länge den var kvar i Säffle.

Det var så Otto Hesselbom blev Säfflebo och tavlan som åstadkom detta hänger som sagt numera i Centrumkyrkan, som 1959 ersatte missionshuset.

Intarsia med Säfflehistoria

Om vi förflyttar oss ungefär ett halvt sekel framåt i tiden så är vi framme vid tidpunkten för stadshusets invigning. Den ägde rum 1954. Det var ett påkostat bygge som den då nyblivna staden genomförde. En del av den konstnärliga utsmyckningen finansierades av donatorer, främst industrier i Säffle, men en del var också inräknat i byggkostnaden. Dit hör den intarsia som sedan dess täcker en hel vägg på andra våningen.

Bakom detta konstverk står Rudolf Persson (1899-1975). Som ung utbildade han sig bland annat vid Konstakademien i Stockholm samt i Tyskland, Frankrike och Italien. Intarsior var en av de tekniker som han arbetade med.

När man studerar intarsian i stadshuset så hittar man kopplingar till olika skeden i Säffles historia. Där finns vikingaskepp och Olof Trätälja. Anknytning till Esaias Tegnér finns bland annat i motiven Nattvardsbarnen och Millesviks kyrka där hans far en tid var kyrkoherde. Kanske är det också en scen ur Fritiofs saga som fått plats. Gamla klockstapeln finns med liksom tingshuset, bruket och en konstnär, som får antas föreställa Hesselbom. Att Säffle är gammal jordbruksbygd återspeglas också.

Konst i kyrkan

Elva år efter stadshusets invigning var det dags för ännu en invigning. Då stod Säffle kyrka färdig. I denna finns ett konstverk som många sannolikt har sett utan att tänka på att en av Sveriges mest kända konstnärer har skapat det. Det är kyrkfönstret på väggen mot Billerudsgatan. Ett fönster som består av 21 delar som tillsammans bildar en helhet. Konstnären är professor Sven X-et Erixson (1899-1970).

Glasmålningarna, som bildar kyrkfönstret, är detaljrika och färgstarka. De innehåller motiv som på olika sätt anknyter till kristna symboler. Studerar man fönstret som helhet upptäcker man också att ett kors finns inrymt i röda färger.

Fyra år innan Säffle kyrka invigdes visades förslag till kyrkfönster i Liljevalchs konsthall där X-et då hade en utställning. Flera av dessa skisser hänger numera i Säffle kyrka.

Om man ändå befinner sig i kyrkan för att studera kyrkfönstret kan man även passa på att titta närmare på altartavlan, som är utförd i trä. I det fallet är konstnären Sven Lundqvist (1918-2010). Han är representerad bland annat på Nationalmuseum och Moderna museet.

Artikeltaggar

Nöje/KulturNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.