Från Strömbron och norrut till det som en gång var Seffle Motorverkstad är det inte mycket som påminner om det som en gång var. Nu byggs ett nytt hus i kvarteret Bryggaren. Man kan säga att det är sista steget i förändringen av östra älvstranden. Borta är garveri, bryggeri, båtbyggeri och en på många sätt minnesvärd villa.
Gamla fotografier kan berätta om hur det en gång såg ut längs älven och om de förändringar som har skett genom åren. Omedelbart norr om Strömbron fanns bara stora träd innan huset med EPA-varuhuset stod färdigt 1958. Där EPA öppnade säljs det som bekant mattor i dag. Lite längre norrut fanns emellertid en byggnad strax intill älven. Det var ett garveri, som skall ha byggts omkring 1870. Alfred Olssons garveri skulle med tiden komma att användas till annat. Bland annat fanns där en tid en biograf, Ström-bio. Det var i början av förra seklet. Garveribyggnaden fanns kvar till början av 1930-talet. Då skulle det byggas nytt.
Namnkunnig arkitekt
Det var inget litet projekt som det då handlade om. Det skulle byggas brand- och polisstation samt varmbadhus. Det sistnämnda skulle placeras närmast älven. Som arkitekt anlitades Ernst Torulf i Göteborg. Han hade tidigare i Säffle ritat Billeruds huvudkontor. Ålderdomshemmet Dungen – det gula huset norr om Tingvallaskolan – och Samrealskolan är också ritade av honom. I Göteborg ritade han bland annat universitetet i Vasaparken, Renströmska sjukhuset och gamla posthuset, numera Clarion Post Hotel.
1934 fanns brand- och polisstation och varmbadhus färdiga att tas i drift. Badhuset är sedan länge rivet. Det blev överflödigt när Tegnérhallen och dess simhall stod färdig i början av 1970-talet. Samma simhall som nu snart i sin tur har tjänat ut.
Några poliser har det inte funnits i den gamla polisstationen sedan sent 1950-tal och brandmännen fick med tiden ny station vid Norrlandsvägen, men det huset finns kvar vid Tingsgatan.
Under badhuset fanns en tvättinrättning – Säffle Tvätt – som hade en slagfärdig slogan: ” Tvätta lätt, tvätta rätt, tvätta hos Säffle Tvätt”.
Storbygge efter bryggeriet
Granne med garveriet och senare med varmbadhuset var Seffle Bryggeri. Sannolikt byggdes bryggeriet redan 1883. Något som talar för detta är, att kommunalstämman just det året beslutade att ge vissa gator namn. Den mellan Byälven och Sundsgatan döptes till Bryggerigatan och det fanns förstås en anledning till det.
1897 köptes bryggeriet av Carl Eduard Rülcker, som drev ett bryggeri i Arvika. En yngre släkting, Eugen Gottfrid Rülcker, fick uppdraget som disponent för bryggeriet i Säffle. Det var han mellan 1897 och 1905.
Bryggeriet kom med tiden i annan ägo, men det gjordes öl där ännu på 1940-talet. Därefter fungerade bryggeriet som depå för Åmåls bryggeri. 1963 föll den då 80-åriga bryggeribyggnaden för grävskoporna. Det fanns andra planer för tomten vid älven.
Där bryggeriet hade legat reste sig 1964 ett femvåningshus. Det är åtminstone fem våningar högt mot älven även om man bara ser fyra från Tingsgatan. Husets höjd gjorde att det blev det första bostadshuset i Säffle som utrustades med hissar. Arkitekt var – förstås – Carl Waldenström och det var Säfflebostäder som var byggherre.
Välkänd Säfflevilla
Namnet Rülcker har en direkt koppling till bryggeriets grannhus norrut, en villa byggd redan 1885. För äldre Säfflebor blev villan känd som Manbyvillan, men den hade en historia redan före Manbys tid.
Claes Åkerblom, som kan historien om husen i Säffle och vilka som ägt och bott i husen, har i sin bok om fotograf Ludvig Åberg berättat, att just denna villa byggdes av fabriksarbetare Pontus Olsson från Tveta. Efter honom ägdes huset av bryggeriägare Eugen Gottfrid Rülcker, handlande Axel Larsson och Jan Daniel Olsson innan det 1934 förvärvades av Carl Manby, som arbetade som direktionssekreterare vid Billeruds huvudkontor. Han bodde i villan i nästan ett halvt sekel så det var inte konstigt att den kom att kallas Manbyvillan.
Carl Manby var känd som samlare och efter hans bortgång hölls en stor auktion i Medborgarhuset med på sin tid rikskände Karl-Erik Eriksson som auktionist. Där skingrades villans inventarier. Det var 1978.
Villan skulle emellertid finnas kvar länge efter Manbys tid. Vid mitten av 1980-talet renoverades huset. Det revs inte förrän sommaren 2008. Ägare då var Säfflebostäder, som samtidigt förberedde inflyttning i ett nybygge på granntomten och som hade planer på ytterligare ett byggprojekt. Om ett par år trodde de då. Det skulle, som vi vet nu, dröja tio år till den byggstarten.
Båtbyggeriet brann
Det femvåningshus som stod färdigt 2008 byggdes på den tomt där det tidigare varit båtbyggeri. Det var en verksamhet som hade anor långt tillbaka i tiden. Historien börjar med båtbyggaren Johan E Johansson, mest känd som Båt-Johan. Två gånger brann båtbyggeriet. Första gången – det var 1939 – byggdes ett nytt. Det skulle finnas kvar över ett halvt sekel.
Verksamheten startade som sagt med Båt-Johan och sonen Karl-Erik Feldte tog över och drev den vidare. De sista åren var det Ruth Henriksson som höll liv i båtbyggandet.
Säffle Båtbyggeri hade gott anseende. Många av de kvalitetsbåtar som byggdes där har vårdats och med åren blivit k-märkta.
Under krigsåren på 1940-talet var motorbåtar svårsålda på grund av bensinransoneringen. Då byggdes i stället livbåtar med flera av de stora rederierna som beställare.
Slutet blev dramatiskt. 1996 inträffade en explosionsartad brand. Båtbyggeriet var snabbt övertänt och förvandlades till en ruin.
Åren som följde presenterades många olika projekt som avsåg bostadsbyggande på den nu disponibla tomten. Mer än planer blev det emellertid inte. Först tolv år efter branden stod det nya bostadshuset inflyttningsklart. Nu har det gått ytterligare tio år. Snart finns ytterligare ett större bostadshus. Denna gång på tomten som en gång hörde till Manbyvillan.