Hoppa till huvudinnehållet

Planering pågår om framtiden för von Echstedtska gården

Publicerad:

Hur verksamheten på von Echstedtska gården kommer att organiseras när intendentparet Käthy Nilsson och Anders Kadhammar går i pension är ännu inte bestämt.

– Det kommer inte att bli en ny intendent på samma sätt, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands museum.

Hur verksamheten blir organiserad på von Echstedtska gården från och med nästa säsong är ännu inte bestämt.
Hur verksamheten blir organiserad på von Echstedtska gården från och med nästa säsong är ännu inte bestämt. Foto: Jenni Jansson

För Käthy Nilsson och Anders Kadhammar har von Echstedtska gården inte bara varit en arbetsplats, utan också ett hem, då en av gårdens flyglar fungerat som en privat bostad. Men hur den byggnaden ska användas framöver är inte klart, och inte heller hur deras tjänster ersätts.

– Just nu är det ett öppet blad och det handlar om att skynda långsamt, säger Daniel Olsson.

Men gården kommer att vara öppen nästa säsong och ambitionen är att bedriva en liknande verksamhet som förut, även om det inte kan bli exakt på samma sätt, säger han.

– Verksamhetsmässigt kommer det inte att bli mindre, men vad det blir för teman eller om von Echstedtska gården ska få en ny inriktning, det är lite tidigt att säga.

Till sommaren kommer museet att anställa säsongspersonal och man planerar för en programverksamhet med en utställning. Gården ska även fortsättningsvis ha ett café, men om det blir i museets regi är ännu inte bestämt.

Daniel Olsson är besöksmålsutvecklare på Värmlands museum.
Daniel Olsson är besöksmålsutvecklare på Värmlands museum. Foto: Lena Richardson

Återkommande evenemang som till exempel midsommarfirandet och äppeldagarna, kommer det att fortsätta?

– Jag har pratat med Kila byalag som varit med och anordnat midsommarfirandet och det vill vi självklart fortsätta med. Många evenemang har skett i samarbete med andra parter och finns det ett intresse för att det fortsätter kommer vi försöka hitta sätt att få det att fungera. Äppeldagarna kommer garanterat att fortsätta.

Trädgården och apelgården, kommer den att fortsätta tas om hand på samma sätt?

– Ja, det är självklart, det kan inte bara stå. Det försöker vi nu att lösa inför våren.

Har du idéer om hur gården kan utvecklas framöver?

– Ja, tankar och idéer finns absolut. Det finns ämnen på gården som man kan fördjupa sig i, men än så länge vill jag inte säga så mycket mer än så, säger Daniel Olsson.

De tar farväl av gården efter 28 år

Artikeltaggar

Anders KadhammarDaniel OlssonKäthy NilssonNyheterSäffle kommunvon Echstedtska gården

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.