Hoppa till huvudinnehållet

Slog nya svenska rekord

Publicerad:

DM/JDM på kort bana har arrangerats i Västerås för simmare i det mellansvenska distriktet. Deltagarna kom från 20 klubbar. Säffle SS representerades av sex simmare. Ludvig Nyrén och Tobias Klasson slog fyra svenska rekord i sina parasimklasser. Ida tog en silvermedalj på både DM och JDM samt slog ett klubbrekord.

JDM avgörs samtidigt som DM. Junioråldern sträcker sig till 20 år. I damklassen är det få seniorer varför placeringarna i JDM och DM skiljer sig mycket lite åt, på herrsidan kan det skilja mer. För att få deltaga måste man ha klarat kvaltider, som kräver åtskilliga timmars träning.

Ludvig Nyrén, Daniel Lithner, Tobias Klasson och Hugo Koivumäki i lagkapplaget simmade fem lagkapper, som resulterade i två svenska rekord på startsträckorna.
Ludvig Nyrén, Daniel Lithner, Tobias Klasson och Hugo Koivumäki i lagkapplaget simmade fem lagkapper, som resulterade i två svenska rekord på startsträckorna. Foto: Petra Johansson

Svenska rekord

Både Ludvig Nyrén och Tobias Klasson ligger på några distanser i sverigetoppen i sina parasimklasser. Det blir därför svenskt rekord varje gång de slår sitt personliga rekord. Varje rekord är ett bevis på utveckling. På 100 meter frisim förbättrade Ludvig rekordet först i sitt individuella lopp till 58.12. På startsträckan på lagkappen över 4x100 meter frisim sänkte han senare det nysatta rekordet till 58,01. På 4x100 meter medley slog Tobias till med ett svenskt rekord på startsträckan 100 meter ryggsim med rekordtiden 1.07,20 Av bara farten blev det för första gången rekord även på 200 meter ryggsim. Rekordet lyder nu på 2.27,10.

Stor förbättring

Daniel Lithner och Hugo Koivumäki har höjt sin nivå i höst. Daniel slog glädjande personliga rekord på 50, 100 och 200 meter frisim, mest överraskade tiden 2.05,69 på 200 meter frisim. Placeringsmässigt imponerade fjärdeplatsen på JDM på 50 meter frisim med tiden 25,41 stort. På senior-DM blev det topp 10- placeringar på dessa tre distanser. Ett pers fixade han också på 50 meter fjärilsim. Hugo har slagit personliga rekord som på löpande band denna höst, så även i Västerås. Han förbättrade sina tider på samtliga sex distanser han startade på. Fina tiden 9.37,91 på 800 meter frisim räckte till en niondeplats.

Första DM-medaljerna

Ida Lithner fick en minnesvärd start på tävlingen. I sin första gren 800 meter frisim, lyckades hon sänka sin tid till 9.40,56 trots att hon slog ett stort pers på denna distans på UGP1 i Karlskoga helgen innan. Tiden gav en silvermedalj på både DM och JDM. Det var Idas första DM-medaljer. Hon lyckades även sätta åldersrekord och klubbrekord på 50 meter ryggsim med tiden 32,17. Petra Johansson fick sin bästa placering, en fjärdeplats på 200 meter fjärilsim. Mest nöjd var hon med sin tid på 50 meter ryggsim.

Nu laddar man för SUM-SIM regionsfinal och SM/JSM i november.

Prisutdelning på 800 meter frisim. Säffles Ida Lithner på silverplats. Segrare var Malin Eklund, Västerås. Prisutdelare vice ordförande i MSSF, Erik Rydahl från Karlsta
Prisutdelning på 800 meter frisim. Säffles Ida Lithner på silverplats. Segrare var Malin Eklund, Västerås. Prisutdelare vice ordförande i MSSF, Erik Rydahl från Karlsta Foto: Nils Liedberg

Artikeltaggar

ParasportSäffleSimsport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.