Hoppa till huvudinnehållet

Sparbankshuset var fyllt av moderniteter

Publicerad:

I hörnet av Sundsgatan och Östra Storgatan ligger Sparbankshuset. Det fick heta så. Det var ju där Karlstads Sparbank hade sin lokal. Huset stod färdigt 1939 och samtidigt byggdes sammanhängande grannfastigheten vid Sundsgatan. Det är två hus som genom åren inrymt mycket varierande verksamheter, allt från läkare och tandläkare till systembolag och pastorsexpedition.

Arkitekt var ingen mindre än Cyrillus Johansson, som några år tidigare hade ritat Värmlands Museum i Karlstad.

Det som revs för att ge plats för de två stora tegelhusen var bland annat en träbyggnad mot Östra Storgatan. Där hade bland annat Cederstams diversehandel funnits när förra seklet var ungt. Det fanns också en bilverkstad. Ännu längre tillbaka fanns det ett mejeri som drevs av en dansk mejerist som hette Holtz. Det skall en gång till och med ha funnits en svingård där. En Shell-mack fanns också på tomten.

 • Så här minns säkert många äldre Säfflebor Sparbankshuset. Till vänster sparbanken och till höger Lindquists varuhus. En trappa upp var det damfrisering.
  Så här minns säkert många äldre Säfflebor Sparbankshuset. Till vänster sparbanken och till höger Lindquists varuhus. En trappa upp var det damfrisering. Foto: S-E Dahlström
 • Bakom Sparbankshuset fanns en idyllisk innergård, ritad av arkitekten Cyrillus Johansson.
  Bakom Sparbankshuset fanns en idyllisk innergård, ritad av arkitekten Cyrillus Johansson. Foto: Gunnar Hjelmström
 • Karlstads Sparbank öppnade redan 1919 expedition i Säffle, men hade långt innan det haft ombud i Säffle med omnejd. Expeditionen låg i ett hus som revs för att ge plats för nybygget 1938-1939.
  Karlstads Sparbank öppnade redan 1919 expedition i Säffle, men hade långt innan det haft ombud i Säffle med omnejd. Expeditionen låg i ett hus som revs för att ge plats för nybygget 193…
 • När gårdens flaggstång en gång på 1950-talet skulle målas om upptäckte man att det inte fanns plats att fälla stången. Målaren fick klättra upp med pensel och färg. Tittar man närmare på bilden så ser man också att där Audio Video ligger idag fanns då en liten byggnad som inrymde en matservering. I folkmun kallades den för Fläskboa.
  När gårdens flaggstång en gång på 1950-talet skulle målas om upptäckte man att det inte fanns plats att fälla stången. Målaren fick klättra upp med pensel och färg. Tit… Foto: Gunnar Hjelmström
 • Sparbankshuset bjöd på många moderniteter när det byggdes 1939. Alla kök hade till exempel en modern spis. Ovanpå spisen se i detta fall en apparat som dåtidens husmödrar kunde hantera. Det är en konserveringsapparat.
  Sparbankshuset bjöd på många moderniteter när det byggdes 1939. Alla kök hade till exempel en modern spis. Ovanpå spisen se i detta fall en apparat som dåtidens husmödr… Foto: Gunnar Hjelmström
 • En av många affärer som haft lokal i Sparbankshuset var Odelgrens. 1959 hölls där en kurs för färghandelsbiträden. Då togs denna bild av Säffle-Tidningen.
  En av många affärer som haft lokal i Sparbankshuset var Odelgrens. 1959 hölls där en kurs för färghandelsbiträden. Då togs denna bild av Säffle-Tidningen. Foto: ST Arkiv
 • På tomten där Sparbankshuset byggdes låg tidigare bland annat Olssons bilverkstad. Bilarnas utseende kan ge en fingervisning om när bilden togs.
  På tomten där Sparbankshuset byggdes låg tidigare bland annat Olssons bilverkstad. Bilarnas utseende kan ge en fingervisning om när bilden togs.
 • På innergården fanns till och med en fontän. Den passade bra för bad upptäckte den tidens barn, som hade innergården som sin lekplats.
  På innergården fanns till och med en fontän. Den passade bra för bad upptäckte den tidens barn, som hade innergården som sin lekplats. Foto: Gunnar Hjelmström
 • När Systembolaget hade byggt nya lokaler flyttade Bergers Bosättning in i lokalen. Där det tidigare hade varit färghandel öppnades sportaffär. Längst bort kan man se skylten som berättar att där fanns klädbutiken Kappan.
  När Systembolaget hade byggt nya lokaler flyttade Bergers Bosättning in i lokalen. Där det tidigare hade varit färghandel öppnades sportaffär. Längst bort kan man se skylte… Foto: S-E Dahlström
 • När Sparbankshuset var nybyggt fick Lindebergs affärslokal i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan. Bilden är tagen 1944. Senare kom Karlstads Sparbank att överta den lokalen för att växa.
  När Sparbankshuset var nybyggt fick Lindebergs affärslokal i hörnet av Östra Storgatan och Sundsgatan. Bilden är tagen 1944. Senare kom Karlstads Sparbank att överta den l… Foto: Viktor Jansson
 • När Sparbankshuset byggdes var det fyllt av moderniteter. Det har gått 80 år sedan bygget påbörjades. Arkitekt var ingen mindre än Cyrillus Johansson. Utan tvekan gjorde han ett bra jobb den gången.
  När Sparbankshuset byggdes var det fyllt av moderniteter. Det har gått 80 år sedan bygget påbörjades. Arkitekt var ingen mindre än Cyrillus Johansson. Utan tvekan gjorde ha… Foto: S-E Dahlström

Rev trähuset

När det revs för det blivande nybygget försvann också en träbyggnad med en skylt som berättade att Karlstads Sparbank fanns där. Sparbanken öppnade det kontoret 1919, men hade långt innan det haft ombud på flera platser. Det blev betydligt bättre lokaler när nybygget stod klart.

Många barn som föddes på 1940-talet blev kunder nästan från födseln. Som gåva från banken fick de nyfödda nämligen en sparbanksbok där grunden till framtida sparande redan var lagd i form av en av banken insatt enkrona.

I modern tid blev Karlstads Sparbank först Länssparbanken Värmland, sedan Sparbanken Alfa och – efter samgående med Föreningsbanken – Föreningssparbanken och slutligen Swedbank. De två bankerna behövde naturligtvis inte två lokaler när de gått samman. Då lämnades lokalen i Sparbankshuset. Arbetsförmedlingen hyrde lokalen några år. Nu står den tyvärr tom.

Lindebergs på hörnet

När Sparbankshuset stod färdigt flyttade Karlstads Sparbank in, men i betydligt mindre lokal än vad det senare skulle bli. Närmast gatukorsningen låg nämligen Lindebergs manufaktur och speceri. Banken hade bara ett fönster mot Östra Storgatan. De övriga tillhörde Lindebergs. Ingången togs bort när banken på 60-talet övertog butikslokalen.

Till höger om sparbanken låg Lindquists varuhus. Det var en affär med hemtextil. När makarna Lindquist slutade tog Erik Nilsson över, men behöll firmanamnet. Efter honom blev det hans barn som drev verksamheten vidare. Med tiden byttes både namn och lokal. Det blev Hemtex i före detta Noréns Livs snett mitt emot. Där finns Audio Video nu. Väskshopen övertog lokalen i Sparbankshuset. Efter flytt till Karlstad fortsatte väskförsäljning en tid under namnet Tiara. Sedan är vi framme vid nutid.

En trappa upp…

Det var inte bara på markplanet som det förekom verksamhet. En trappa upp kom man till läkarmottagningen, som tillhörde Folke Wahlin. Han hade varit köpingsläkare från 1930, men när Säffle 1951 blev stad blev han titulerad stadsläkare. Det var han till 1964. Han var dock verksam som läkare även några år efter uppnådd pensionsålder. Han och hustrun bodde dessutom i huset.

Valde man en annan dörr en trappa upp kom man till en damfrisering. Den drevs av Gunhild Westerlind. Hon hade startat sitt företag redan 1929, först i hemmet och därefter i en lokal vid Kaptensgatan. När Sparbankshuset stod färdigt flyttade hon dit 1940. Hennes damfrisering blev något av ett begrepp i Säffle och drevs under många decennier.

Där Fonus nu har begravningsbyrå var det från början charkuteriaffär. Det var Wåhlunds Charkuteriaffär, som i telefonkataloger från 1950-talet stod som filial till huvudaffären som låg i Värmlandsbro och drevs av Johan Wåhlund och från 1950 av Hilmer Wåhlund. Det var i hög grad ett familjeföretag som engagerade många inom släkten Wåhlund. Affären vid Sundsgatan drevs av John Wåhlund, som i butiken hade hjälp av hustrun Gerda.

När charkuteriepoken var över blev det blommor i stället. Under lång tid hade Säffle Blomsterhandel sin lokal där innan begravningsbyrån tog över.

Färgaffär i grannhuset

Det var inte bara hörnhuset som ingick i byggprojektet. Det gjorde också det angränsande tegelhuset vid Sundsgatan. I gatuplanet låg till höger Odelgrens färg- och sjukvårdsaffär. Ragnar Odelgren hade i elva år drivit färgaffär i Hagfors innan han sålde den och startade en ny affär i det då nybyggda huset vid Sundsgatan. När det inte längre var färghandel i lokalen blev det sportaffär – Stjärnsport – som drevs av Kjell Lusth. Numera finns Lundells spelbutik där.

Strax intill Odelgrens låg en trappuppgång. Den ledde till lägenheter, men också till en tandläkarmottagning. Efter tandläkare Ekelöf följde tandläkare Svending och därefter tandläkare Ullström.

Strax intill den ingången låg en annan dörr som var välkänd för många. Det var ingången till Systembolaget, som också flyttade dit när huset var nytt. Dessförinnan hade Systembolaget haft sin lokal i en förlängning på Hotell Royal. Nu fick det en ”riktig” butikslokal där man dock fick handla över disk. Självbetjäning i Systembolaget kom långt senare. Det var först när hörnhuset Sundsgatan – Fogdegatan hade brunnit och rivits som Systembolaget byggde nuvarande lokaler och flyttade dit.

Expedition i lägenhet

Efter Systembolaget etablerade sig Bergers Bosättning i Säffle. Med tiden flyttade Bergers till hörnet av Kungsgatan och Västra Storgatan. Richardsons tog över lokalen vid Sundsgatan, men för inte så länge sedan flyttade Richardsons och blev granne med Bergers. Före detta systembolagslokalen väntar på ny hyresgäst.

I markplanet fanns till vänster om Systembolaget en elbutik. Det var A H Larssons Elektriska. Ganska snart övertogs lokalen av Arvidson & Björkman, som emellertid hade huvudbutiken vid Östra Storgatan. Senare fanns klädbutiken Kappan i den lokalen.

Ytterligare en verksamhet är värd att notera. En trappa upp – i en tvårumslägenhet - låg pastorsexpeditionen. Det var ju innan Säffle kyrka fanns och de lokaler där pastorsexpeditionen finns i dag.

Det var ett påkostat bygge

När Sparbankshuset byggdes ”kostade man på”. Det var, med den tidens mått mätt, modernt.

– Det fanns tvättstuga och på vinden ett stort torkrum, matkällare och i källaren en vedbod, berättar Finn Hjelmström, som själv växte upp i Sparbankshuset.

– Och nästan alla lägenheter hade öppen spis.

Men varför vedbod?

– Husen värmdes från början upp med vedeldning så det behövdes ett rejält vedförråd.

Att växa upp i Sparbankshuset hade sina fördelar. Den på den tiden idylliska innergården var en förstklassig lekplats för det dussinet barn som bodde och lekte där.

Numera är det inte mycket som bär spår av den innergårdsmiljö som en gång fanns.

– Till och med den var ritad av Cyrillus Johansson, säger Finn Hjelmström.

Det fanns till och med en fontän på gården.

– Den gick det bra att bada i…

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

ArkitekturNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.