Hoppa till huvudinnehållet

Niklas Nordling till VM i styrkelyft

Publicerad:

Niklas Nordling från Säffle tog i våras SM-guld i styrkelyft. Nu vankas en ännu större utmaning på VM i Halmstad.
Niklas Nordling från Säffle tog i våras SM-guld i styrkelyft. Nu vankas en ännu större utmaning på VM i Halmstad. Foto: Claes Österman

På onsdag smäller det för Säffle Atletklubbs medlem Niklas Nordling. Då representerar han Sverige i VM i styrkelyft med utrustning i Halmstad. Det blir första VM:et och Niklas är förväntansfull men ödmjuk.

– Jag försöker mig på ett nytt personbästa, så får vi se hur långt det räcker.

Det var på SM i våras som Niklas fina resultat om 772,5 kilo – guld – gav honom en plats i VM.

Tungt motstånd

Ett hundratal tävlande från hela världen kämpar nu om segern i Halmstad. I Niklas klass, 83 kilo, finns 17 deltagare och konkurrensen är benhård.

– Ryssland, Ukraina och Kazakstan brukar vara väldigt bra. Även USA och Kanada.

Hur brukar Sverige stå sig i konkurrensen?

– Bra, speciellt tjejerna.

Många faktorer

Upplägget i VM är precis detsamma som i SM, förutom att man också kan ta delgrensmedaljer i knäböj, bänkpress och marklyft.

– Det kan bli många medaljer, om det går bra.

Styrkelyft med utrustning är på sätt och vis både svårare och lättare än klassiskt styrkelyft utan. Det handlar om att göra små justeringar, som både kan hjälpa och stjälpa.

– Det är fler faktorer som spelar in och mer att ha i beräkningarna. Men klassiskt kan vara svårare på så sätt att det kräver en annan teknik av en.

Formkurva uppåt

Det blev inte många vilodagar för Niklas efter SM-guldet i mars. Med siktet på VM i november har han haft ett noggrant träningsschema.

– Jag har tränat på bra och kört på som jag brukar, men lagt in en extra växel. Så formen har gått uppåt, men jag väger lite för mycket. Jag har legat på 86,5 men har jobbat på att gå ner till tävlingen. I morse (måndag) vägde jag 83,95 så det är bara knappt ett kilo kvar.

På onsdag kommer han framför allt att fokusera på att slå sitt tidigare personliga rekord från SM.

– Om jag gör bättre än jag någonsin gjort förut så har jag gjort vad jag kan, och vi får se hur långt det räcker.

Artikeltaggar

Niklas NordlingSportStyrkelyft

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.