Hoppa till huvudinnehållet

Debatt om förkortad arbetstid

Publicerad:

Vänsterpartiets Barbro Källström vill se en förkortad arbetstid för personal inom äldreomsorgen i Säffle kommun. I måndags togs hennes motion upp i kommunfullmäktige. Det rådde delade meningar om förslaget men efter votering fick motionen avslag.

– Bakgrunden är att jag har sett att personal inom äldreomsorgen ofta mår väldigt dåligt. De är stressade och det är mycket sjukskrivningar, sade Barbro Källström (V) och berättade också om att man på andra platser gjort liknande saker som fallit väl ut.

Barbro Källströms (V) motion om arbetstider inom äldreomsorgen fick avslag.
Barbro Källströms (V) motion om arbetstider inom äldreomsorgen fick avslag. Foto: Nathalie Forsström

Hon tycker att man ska se över arbetstiderna och öppna upp för arbetstidsförkortning men nämner inga siffror på hur mycket arbetstiden i så fall skulle förkortas.

– Vi i Vänsterpartiet anser att det här är investeringar i människors liv och hälsa. De som arbetar inom äldreomsorgen ska orka ett heltidsjobb ända till pensionen, sade hon.

Jobba vidare

Sjukvårdspartiet i Värmlands Hèléne Agdén begärde ordet och uppgav att hennes parti i grund och botten är positiv till förslaget.

– Men i det här läget när socialnämndens och övriga kommunens ekonomi är så ansträngd ser jag inga möjligheter till det. Idag finns det inga möjligheter men på sikt skulle det kunna göra det. Det måste finnas med i vårt fortsätta arbete. Personalen är det viktigaste vi har i kommunen och vi måste verkligen se till att vi får resurser och möjligheter att göra arbetsdagen och arbetstiden så bra som möjligt, sade hon.

Yrkade bifall

Jimmy Jonasson (SD) yrkade avslag till Vänsterpartiets motion men påpekade att han ändå tycker att man ska jobba med schemaläggandet för att få det så bra som möjligt för dem som arbetar.

Socialdemokraternas Ann Mlakar yrkade däremot bifall till motionen.

– Sex timmars arbetsdag är framtiden, sade hon och även hon nämnde att man infört arbetstidsförkortning på andra platser där det har visat sig vara lyckat.

Votering

Ärendet fick avgöras genom votering och beslutet blev att motionen avslås. Det blir ingen översyn av arbetstider för personal inom äldreomsorgen. 31 ledamöter röstade för att avslå motionen och 10 röstade för att bifalla den.

Artikeltaggar

Ann MlakarBarbro KällströmHèléne AgdénJimmy JonassonKommunfullmäktigePolitikSäffleVänsterpartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.