Svenskhet i plenisalen

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Vad är svenskhet? För att svara på det så ska man kanske ha gått i en annan skola än den, som ynglingen, som bedömde detta i måndagens plenisal, uppenbarligen genomlidit.

Svenskheten skapades inte av ett gäng skränande och halvkriminella pojkar med tunga kängor och rakade skallar. Det blev inte ens till när dessa grabbar klädde sig anständigt i slips, snygga kostymer och matchande västar.

Nej – svenskhet har skapats under långliga tider av ett hårt kämpande folk där en viktig del i detta utgjorts av ett stort mått av medkänsla och omhändertagande, med andra ord medmänsklighet.

De svenskar som både idag och tidigare allra mest hyllat den genuina svenskheten verkar dessutom oftast vara de som den unge debattören uppenbarligen inte anser hör hemma här. Och detta trots att de inte, till skillnad från oss med ’nedärvd svensk essens’, vaknat upp i svenskheten med en fullmatad sked i sin trut.

Att dessutom ställa sig i ett offentligt rum och hävda att man lider med alla åldringar som fråntas resurser på grund av att en medmänsklig gärning utförs skulle jag inte vilja beteckna som något annat än ett avancerat populistiskt hyckleri. För att bevisa motsatsen så finns det ett stensäkert sätt. Börja prata med oss gamlingar så kommer du kanske, i alla fall till del, att förstå såväl våra behov som våra krav.

Att vara rädd för det främmande är ingen lösning för vare sig skolans eller vårdens problem. Utan dessa farliga kommer ingen att torka din skit – vare sig i din sjukhussäng eller på hemmet.

Är jag förresten svensk? Jag har visserligen ingen känd anförvant längre bort än Nyed men detta är förmodligen mindre värt än att jag tar starkt avstånd från SD och dess nationalism samtidigt som jag går och nynnar på den tysktalande juden Georg Riedels sommarvisa om Ida.

StigAllan Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.