Hoppa till huvudinnehållet

Elever rustar upp crossbanan

Publicerad:
Johan Samuelsson, Säffle Motocrossklubb, träffar eleverna Pontus Gustafsson och Dennis Lidberg, motocrossklubbens Peder Jakobsson och läraren Lars Alm på crossbanan.
Johan Samuelsson, Säffle Motocrossklubb, träffar eleverna Pontus Gustafsson och Dennis Lidberg, motocrossklubbens Peder Jakobsson och läraren Lars Alm på crossbanan. Foto: Nathalie Forsström

Just nu pågår arbetet med att rusta upp crossbanan vid Kocklanda. Det är elever på Herrgårdsgymnasiets bygg- och anläggningsprogram som sköter jobbet. Utan dem hade det inte varit möjligt för crossklubben att genomföra den här förändringen.

Resten av terminen kommer de elever som läser anläggning på Herrgårdsgymnasiet att tillbringa flera dagar i veckan vid Kocklandas crossbana när de inte är ute på praktik. Det är fem maskiner igång och arbetar och snart ansluter en sjätte.

Det är de elever som läser sista året på utbildningen som är där och arbetar. Läraren Lars Alm tycker att det är bra att eleverna får komma ut och jobba med något riktigt och bestående. Han berättar att de får förfrågningar från föreningar och organisationer och passar det in i utbildningen tar de sig an uppdragen.

Herrgårdsgymnasiets anläggningselever arbetar på crossbanan.
Herrgårdsgymnasiets anläggningselever arbetar på crossbanan. Foto: Nathalie Forsström

Ny bansträckning

För Säffle Motocrossklubb betyder det jättemycket.

– Det här är ovärderligt för oss. Det här är något som vi inte hade kunnat göra annars, säger Johan Samuelsson från klubben.

Eleverna arbetar med att renovera och bygga om banan. Det kommer bland annat att bli en ny bansträckning.

– Vi har haft samma bansträckning i många år. Det är väldigt kul att få möjlighet att få en ny, säger Johan Samuelsson.

Bra träning

Lars Alm tycker att det är viktigt att eleverna får komma ut och jobba med riktiga saker. Det här jobbet passar väl in i utbildningen och omfattar flera viktiga moment.

– Det här är superviktigt. Det blir ett mellansteg mellan praktik och skola. Det här är bestående så det måste bli rätt, säger han.

När ST besöker crossbanan är eleverna i full gång och arbetar. De är ute på banan med en hjullastare och fyra grävmaskiner. Snart ska det även komma en dumper och hjälpa till med arbetet.

Klubben tacksam

Johan Samuelsson tror att renoveringen av banan kan göra det lättare att rekrytera nya medlemmar.

– Vi öppnar upp så att den blir större och snabbare, säger han.

För en klubb som drivs av ideella krafter och begränsade medel är det guld värt att få den här hjälpen.

– Det är dyrt underhåll på en crossbana och vi är väldigt beroende av att folk ställer upp, säger Johan Samuelsson.

Göra något riktigt

Eleverna tycker också att det är bra att vara ute och göra något riktigt istället för att vara på skolan och öva.

– Det är positivt att komma bort från skolan. Här får vi se om träningen har gett resultat, säger Pontus Gustafsson som går tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet.

Artikeltaggar

Lars AlmMotocrossSäffle MotocrossklubbSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.