I frånvaro av poliser

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Claes Österman, Säffle-Tidningens chefredaktör.
Värmland behöver rekrytera 150 nya poliser enligt polisledningen. Det kommer inte som någon överraskning för oss som bor i Säffle där polisens närvaro aldrig har varit sämre. Säffle har kanske inte blivit laglöst land men det är fritt fram för mycket och allt färre brottslingar blir gripna och dömda.

När jag häromdagen körde in på en parkeringsplats i centrum, var där en bilförare som hade stora problem att komma rätt. Men jag såg att det var övningskörning som pågick och jag har stort tålamod med den som övningskör. Vi har alla varit körskoleelever och det är inga som kan trafikreglerna bättre än de. Men jag häpnade när jag såg att den som övningskörde satt ensam i bilen. Det satt ingen körskollärare bredvid.

När jag körde därifrån blev jag omkörd på Järnvägsgatan av en som uppskattningsvis körde i 80. Mitt i stan bland övergångsställen, gående och cyklister. En kvinna med barnvagn fick snabbt dra sig tillbaka när hon insåg att den unge bilföraren inte tänkte släppa fram henne.

Senare på dagen hade jag ett ärende vid Stortorget. Där hade en glad grupp överförfriskade personer dukat upp för lunchparty med olika drycker prydligt uppdukade på muren kring torget. Det skålades, halsades och pinkades utan några bekymmer för den allmänna ordningsstadgan som förbjuder just alkoholförtäring på allmän plats och förargelseväckande beteende i form av urinering.

En söndag åkte jag tidigt till jobbet och passerade parkeringsplatsen vid Coop där det som vanligt såg ut som en tromb hade gått över en soptipp. Ni som sett Coop-parkeringen en tidig helgmorgon vet att jag inte överdriver och jag tycker synd om Konsum Värmland som helg efter helg får lägga ned så mycket resurser på att städa denna Säffles inofficiella festplats nummer ett.

Nedskräpning, fortkörning och pinkande festprissar är inga allvarliga brott. Men i mitt jobb ser jag betydligt allvarligare saker. Det handlar om droghandel, stölder, inbrott, våld, hot, övergrepp och dessvärre även dödsfall. Mycket sker på gator och torg och andra offentliga miljöer.

Polisens frånvaro har aldrig varit tydligare. När jag började jobba som allmänreporter i Säffle på 90-talet var det 30-40 personer som jobbade i polishuset varav merparten var uniformerade poliser. En ansenlig del av poliserna jobbade som kriminalare med uppgift att utreda brott och spåra gärningsmän så att dessa kunde gripas och dömas.

Med poliser på stan skapade man trygghet för skötsamma Säfflebor och visade mindre skötsamma vad som gällde. Idag reagerar man när man ser en polisbil i stan och patrullerande poliser förekommer knappast längre.

Den här förändringen, som gradvis har skett under ett par årtionden, har enligt polismyndigheten genomförts för att det ska bli bättre. Jag blir lika irriterad varje gång jag hör att en omorganisation sker för att förbättra när alla vet att det i själva verket försämrar. Typ ”Vi skär ned i tågtrafiken för att resenärerna ska få det bättre” eller ”Vi stänger bankkontoret för att kunderna ska få det bättre”.

Det finns naturligtvis de som tycker att polisen närvaro i Säffle aldrig varit bättre. Nämligen svarta trafikskolor och de som kör streetrace på Järnvägsgatan, de som vill festa ostört på Stortorget och Coop-parkeringen och inbrottstjuvar och langare som vet att närmaste polis är minst en timme bort. För det stora flertalet är bristen på närvaro dock ett stort problem som bara blir större.

Claes Österman

Chefredaktör, Säffle-Tidningen