-Varför är Vänerns vattenstånd så lågt och hur ser Vänerns status ut i framtiden?
Det vara två frågor som fanns med när Martin Sandmark från Vänervård föreläste i Silvénska villan. Han var inbjuden av Naturskyddsföreningen i Säffle och ett 35-tal intresserade hade kommit.
Martin Sandmark presenterade sig och sitt företag Vänervård. Slåtter, insektsinventering, kulturvård och restaurering av stränder är några av företagets områden.
Han berättade om Vänerns geologiska historia och den stora artrikedom som finns och sjöns olika karaktärer.
- Det handlar ju om en före detta havsvik och det tillsammans med det geografiska läget ger ett alldeles speciellt maritimt klimat där även många soltimmar spelar in för artrikedomen vid stränderna, sade Martin.
Stora skillnader
Skillnaderna är stora vad gäller strandtyper och det finns, eller har funnits, stora öppna ytor på grund av vattenståndets stora variation.
Ganska snart kom han dock in på det allvarliga läget som nu råder och eskalerar vad gäller stränderna. Just nu uppfattas att Vänern har extremt lågt vattenstånd och hårdare reglering av vattennivån.
- Men tittar man på historien så har det hela tiden varit stora variationer, sade Martin. Det har gjort att störningen från vågor och is skapat vegetationsfria ständer upp till 40-50 meter från vattenlinjen.
Cirka 250 arter är rödlistade i strandzonen enligt Vänerns vattenvårdsförbund. Vänerns stränder har många nischade arter som är helt beroende av variationen i vattenståndet för sin överlevnad.
- Det är dock väldigt många som har stort intresse för att regleringarna skall bli med allt mindre skillnader. Kommuner med attraktivt boende, sjöfart, vattenproducenter, skredfaror, turism, jordbruksverksamhet och liknande är några intressenter med starka åsikter.
Översvämningar
2001 blev det en stor chock för kommunerna runt Vänern när det plötsligt svämmade över.
- Ungefär som om 'Oj, där ligger Vänern', sade Martin lite fundersamt.
- Kanske vi måste kalkylera med att det kan bli större svängningar i vattennivån och att det får kosta pengar.
Han redogjorde för olika regleringar som skedde bland 1937 och senast 2008 då medelvattenståndet sänktes 15 cm.
- Stränderna mår bra av "störningar" från vatten, vågor och is. Frågan är hur ofta och hur stora dessa blir och till vilket pris, sa Martin.
Han visade ett antal bilder på djur och växter som håller på att försvinna på grund av att stränderna växer igen. När bilder visas från olika delar där den ena bilden är från 1970-talet och den andra från 2012, blir publiken nästan chockad.
- Alsly växer nästan ut i vattnet och låga ängar. Exempelvis Marn på Lurö växer snabbt igen, fastslog Martin.
Ändrat vattendjup
Han visade även diagram på hur Vänerns vattendjup ändrats under lång tid men även senaste 10 åren.
Vad kan man då göra ?
- Runt Mälaren har man satt igång och ändrat vattendomen för bättre naturanpassad reglering, svarade Martin
– Det kanske beror på att det ligger nära Stockholm, funderade en åskådare högt.
– Man kan jämföra fjällnära skogar och Vänerns stränder, menade en annan.
– Kanske kan den tillsatta Vänerdelegationen, länsstyrelserna och kommunerna runt Vänern, uträtta något men det är i "grevens tid", sa Martin som menar att stora naturvärden står på spel.
Det blev många diskussioner i kaffepausen och efter föreläsningen . Martin Sandmark tackades av Gun Andersson och Kjell Karlsson, Naturskyddsföreningen i Säffle, samt av en intresserad publik.
Kjell Olsson