Hoppa till huvudinnehållet

Simmare med sikte mot Iron man

Publicerad:
Martin Karlsson, Emelie Lundin, Tobias Anderberg, Thomas Jansson, Pär Atuma Nilsson, Magnus Tornestrand, Simon Rundqvist och Jonas Askås tillbringar gärna söndagskvällarna i simhallen.
Martin Karlsson, Emelie Lundin, Tobias Anderberg, Thomas Jansson, Pär Atuma Nilsson, Magnus Tornestrand, Simon Rundqvist och Jonas Askås tillbringar gärna söndagskvällarna i simhallen. Foto: Nathalie Forsström

Varje söndag kväll träffas ett gäng träningsglada simmare i simhallen. De tränar tillsammans och har siktet inställt på samma mål, Iron man. Flera av dem har redan varit med i triathlon-tävlingen tidigare.

Det är söndag kväll och Jonas Askås, Magnus Tornestrand, Martin Karlsson, Simon Rundqvist, Pär Atuma Nilsson, Emelie Lundin, Tobias Anderberg och Thomas Jansson har som vanligt bytt ut söndagsmyset mot träning. De befinner sig i simhallen och det är dags för ett hårt pass med simning.

– Man får offra lite söndagsmys, säger Jonas Askås.

De har alla siktet inställt på Iron man, en triathlon-tävling som flera av dem har varit med i tidigare. Den äger rum i Kalmar varje år och består av tre delar, 3,8 kilometer simning, 18 mil cykling och 4,2 mil löpning.

Olika upplägg

Det brukar hinnas med några meter varje söndag.

– Det är lite olika upplägg beroende på om vi kör intervaller eller långdistans men det kan bli mellan 1 000 och 4 000 meter, säger Jonas Askås.

Flera av dem som träffades i simhallen den här söndagen hade börjat dagen med en lång löparrunda. De har träningen som ett gemensamt intresse och när det ges tillfälle tränar de gärna tillsammans.

Började träna

Jonas Askås började träna på riktigt 2015 när han slog vad med en kompis om vem som kunde gå ner mest i vikt.

– Då var jag tvungen att träna, säger han.

Nu tränar han i genomsnitt mellan tio och tolv timmar i veckan och har varit med i en rad olika tävlingar. Men för Jonas Askås är det träningen som är det viktiga.

– Träningen inför en tävling är viktigare än själva tävlingen, säger han.

Sätt upp mål

Tobias Anderberg bestämde sig när hans kompis gick bort i cancer att han skulle göra fem klassiker och fem halvklassiker på fem år. Det gjorde han också.

– Det gäller att tänja på målen. Man kan mer än man tror, säger han.

De är alla överens om att simning är en bra träningsform och de tycker enbart att det är positivt att tillbringa söndagskvällarna i simhallen.

– Man kommer hit och får rensa skallen, säger Pär Atuma Nilsson.

Tränar ihop

Och det är bra att vara en grupp som träffas. Det är lättare att komma iväg om man vet att kompisarna väntar.

– Nu kan man inte riktigt komma undan, säger Jonas Askås.

För den som vill komma igång med träning rekommenderar de starkt att börja i en löpargrupp. Det finns i alla olika nivåer och är ett bra sätt att komma igång på. Simon Rundqvist uppger att det kan vara bra att sätta upp ett mål för sin träning.

– Det ska gå att nå men inte direkt, tillägger Jonas Askås.

Artikeltaggar

Jonas AskåsSäffleSportTriathlon

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.