En februaridag 1964 öppnades en ny livsmedelshall i Säffle. Det var Noréns Livs som bjöd in till stor festpremiär. Dessutom i egna nybyggda lokaler. Huset finns förstås kvar ännu 54 år senare, men det är länge sedan det såldes livsmedel där. Hemtex fanns där i många år och nu är det Audio Video som fyller lokalen.
Redan sommaren 1963 hade bygget påbörjats. Som så ofta på den tiden var det stadsarkitekt Carl Waldenström som hade gjort ritningarna. Bygget gick snabbt framåt och redan i september restes takstolarna. Det var rejäla stålkonstruktioner som lyftes på plats med lyftkran. De var tretton meter långa och vägde vardera cirka 800 kilo. Av säkerhetsskäl hade man stängt av Sundsgatan medan takstolarna lyftes på plats.
Att man så snabbt hade kommit så långt med bygget betecknades av Säffle-Tidningen som en sensation eftersom det då bara hade gått 51 dagar från byggstarten. Om ungefär sex månader skulle allt vara klart för invigning trodde man då. Det klarade man med viss marginal.
Och man utlovade att det skulle bli en vacker byggnad. Den byggdes i gult tegel och hela sidan mot Östra Storgatan skulle täckas av mosaik. Så blev det och mosaiken har klarat ett halvt sekel mycket bra.
Inte bara Noréns Livs skulle flytta in i nybygget. Det skulle även Grorfelts Möbler, som höll till på andra sidan av Östra Storgatan, men som behövde utställningslokaler. Sådana skulle Grorfelts nu få i källarplanet. Det påstås att när möblerna med tiden lämnade lokalen så kom den en tid att användas för bland annat rullskridskoåkning.
Premiär med lockpriser
Premiärdagen hade man förstås laddat med många erbjudanden. Vad sägs om lagrad sveciaost för 6,70, falukorv för 5,90, 450 gram torskfilé för 2,20, 300 gram köttsoppa för 1,45, en halv liter glass för 75 öre och en Värmlandslimpa från Håwebageriet för 98 öre?
Också var det förstås det där med mjukglass. En glassbar öppnades i affären. Invigningsdagen kostade en strut mjukglass bara 25 öre. Det var ingen risk att glassen skulle ta slut. Man skulle kunna tillverka 500 liter i timmen.
I kassan skulle det också gå snabbt tack vare ny teknik i två av de tre kassorna.
- De är utrustade med myntåtergivare som arbetar automatiskt med elektronhjärnor, berättade Säffle-Tidningen.
Det var ”en förunderlig apparatur” som Noréns Livs var först med och sådana kassor fanns inte någon annanstans mellan Stockholm och Göteborg, konstaterade ST.
En annan stor nyhet var kycklinggrillen. Där skulle kunderna kunna få nygrillad kyckling som det bara var att värma upp när man kom hem.
Manuell charkdisk
Köpman Sven Norén berättade när han intervjuades inför öppningen, att han inte ansåg tiden vara mogen att fullt ut gå över till paketerade charkvaror.
- Anledningen till detta är att vi tror oss veta att en stor del av husmödrarna i Säffle vill ha manuell betjäning när det gäller charkvaror.
Man kan ana flera orsaker till att Noréns slog vakt om manuell betjäning. Det låg en lång historia bakom tillkomsten av Noréns Livs. Den sträckte sig tillbaka till sent 1800-tal. Samtidigt som Noréns Livs öppnades i nybyggda lokaler lämnade Sven Noréns far, David Norén, över rörelsen till sonen. David Norén skulle 1964 fylla 80 år och hade varit verksam i familjeföretaget sedan han var 13-14 år.
Intervju med 90-åring
Som sommarvikarie på Säffle-Tidningen 1974 fick jag intervjua David Norén med anledning av att han då fyllde 90 år. Då berättade han om hur firman hade startats av hans föräldrar Hanna och Janne Norén. Pappa var i första hand skomakare och hade skomakeri på tomten och mamman var den som skötte charkuteriaffären.
- Den låg i en källarlokal, berättade David Norén. Det skulle vara så på den tiden. Det var ju kallare i en källare.
När det ändå blev för varmt hade man is.
- På vintern lade vi upp ett stort islager, som sedan skulle räcka tills det blev vinter igen. Vi brukade ta is vid Harefjorden och placerade sedan isblocken i väldiga isbingar som täcktes med spån. På det viset smälte inte isen ens på sommaren. Där kunde vi sedan hämta den is som behövdes.
David Norén hade framförallt varit slaktare och man hade också ett eget slakteri ungefär där sjukhusparkeringen finns nu. Det var ett hårt jobb och långa arbetsdagar. Semester var inget som man såg som möjligt.
- Visst hände det att man kunde ta sig ledigt någon gång, men det var ju inte semester i modern mening, berättade David Norén. Jag kan inte minnas att vi brukade stänga affären någon gång på sommaren bara för att bli lediga ett par veckor. Det var inte så på den tiden.
Osannolik utveckling
Redan i början av 1900-talet flyttade man upp charkuteriaffären till första våningen. Huset hade då byggts till. Med tiden skulle det bli ytterligare affärsverksamhet i huset, bland annat Bröderna Björquists sportaffär. Ännu senare fanns det hemslöjdsaffär där. Huset finns fortfarande kvar även om det ser annorlunda ut. Det är det som nu gränsar till Audio Video.
Skillnaderna mellan den verksamhet som man kunde bedriva i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och den som man mötte i de nya lokalerna 1964 var förstås enorma. David Norén fick uppleva den nästan osannolika utvecklingen. Han hjälpte till i Noréns Livs ännu i 85-årsåldern. Han var 91 år när han avled.
Noréns Livs blev med tiden Stjärnhallen och därefter flyttade Hemtex in i lokalerna och var kvar där tills för inte länge sedan då Audio Video tog över. Säffle Blomsterhandel är också sedan lång tid tillbaka hyresgäst i en del av fastigheten.
Sven-Erik Dahlström