Hoppa till huvudinnehållet

Där Fläskboa legat byggdes en livsmedelshall

Publicerad:
I hörnet av Sundsgatan och Östra Storgatan låg en liten byggnad, som i folkmun hade döpts till Fläskboa. Där serverades det husmanskost. Strax framför hade Trollhätteglass en kiosk. Föredrog man Solglass från Karlstadsmejeriet så fanns sådan att köpa vid sidan av Mjölkbaren. Bilden är från slutet av 1950-talet.
I hörnet av Sundsgatan och Östra Storgatan låg en liten byggnad, som i folkmun hade döpts till Fläskboa. Där serverades det husmanskost. Strax framför hade Trollhätteglass en kiosk. Föredrog man Solglass från Karlstadsmejeriet så fanns sådan att köpa vid sidan av Mjölkbaren. Bilden är från slutet av 1950-talet. Foto: Finn Hjelmström

En februaridag 1964 öppnades en ny livsmedelshall i Säffle. Det var Noréns Livs som bjöd in till stor festpremiär. Dessutom i egna nybyggda lokaler. Huset finns förstås kvar ännu 54 år senare, men det är länge sedan det såldes livsmedel där. Hemtex fanns där i många år och nu är det Audio Video som fyller lokalen.

Redan sommaren 1963 hade bygget påbörjats. Som så ofta på den tiden var det stadsarkitekt Carl Waldenström som hade gjort ritningarna. Bygget gick snabbt framåt och redan i september restes takstolarna. Det var rejäla stålkonstruktioner som lyftes på plats med lyftkran. De var tretton meter långa och vägde vardera cirka 800 kilo. Av säkerhetsskäl hade man stängt av Sundsgatan medan takstolarna lyftes på plats.

 • I början av 1900-talet låg charkuteributiken i källaren. Det var kallast där. Huset finns fortfarande kvar även om det nu ser helt annorlunda ut. Det är huset som ligger närmast Audio Video.
  I början av 1900-talet låg charkuteributiken i källaren. Det var kallast där. Huset finns fortfarande kvar även om det nu ser helt annorlunda ut. Det är huset som ligger närmast Audio V…
 • Med tiden lät Norén bygga till sin fastighet på längden. Till den tillbyggda delen fick charkuteributiken flytta upp från källaren.
  Med tiden lät Norén bygga till sin fastighet på längden. Till den tillbyggda delen fick charkuteributiken flytta upp från källaren.
 • När David Norén 1974 skulle fylla 90 år lät han sig intervjuas och han berättade då om sitt yrkesliv som började när han var 13-14 år och pågick till 85-årsåldern. Han var 80 år när nya livsmedelshallen byggdes och det var också då som han överlät rörelsen till sonen Sven.
  När David Norén 1974 skulle fylla 90 år lät han sig intervjuas och han berättade då om sitt yrkesliv som började när han var 13-14 år och pågick till 85-årsåldern. Han var 80 år när nya…
 • Interiör från Noréns charkuteriaffär vid Sundsgatan efter det att butiken flyttats upp från källarlokalen.
  Interiör från Noréns charkuteriaffär vid Sundsgatan efter det att butiken flyttats upp från källarlokalen. Foto: Ludvig Åberg
 • I september 1963 skulle takstolarna lyftas på plats. Av säkerhetsskäl hölls då Sundsgatan avstängd medan arbetet pågick. Huset till höger är det som ännu i dag gränsar till det som en gång var Noréns Livs.
  I september 1963 skulle takstolarna lyftas på plats. Av säkerhetsskäl hölls då Sundsgatan avstängd medan arbetet pågick. Huset till höger är det som ännu i dag gränsar till det som en g…
 • Det var Tage Zetterqvist byggfirma som var entreprenör för bygget. Det var ett företag med Arvika som adress, men som genomförde många större byggjobb även i Säffle.
  Det var Tage Zetterqvist byggfirma som var entreprenör för bygget. Det var ett företag med Arvika som adress, men som genomförde många större byggjobb även i Säffle. Foto: ST Arkiv
 • Det var lite av ett skådespel när takstolarna skulle lyftas på plats. De var 13 meter långa och vägde vardera 800 kg.
  Det var lite av ett skådespel när takstolarna skulle lyftas på plats. De var 13 meter långa och vägde vardera 800 kg. Foto: ST Arkiv
 • Fjorton år efter invigningen, det vill säga 1978, hade Noréns Livs blivit Stjärnhallen. Flaggorna till vänster avslöjar att Säffle Blomsterhandel fortfarande var kvar i den lokal som nu tillhör Fonus. Sedan många år tillbaka finns ju blomsterhandeln i östra delen av Noréns bygge.
  Fjorton år efter invigningen, det vill säga 1978, hade Noréns Livs blivit Stjärnhallen. Flaggorna till vänster avslöjar att Säffle Blomsterhandel fortfarande var kvar i den… Foto: S-E Dahlström
 • Det har gått över ett halvt sekel sedan familjen Norén lät bygga sin nya livsmedelshall. Nu är det annat än livsmedel som säljs där. Huset till vänster är det som tillhörde familjen Norén sedan slutet av 1890-talet. Det har dock ändrat utseende genom olika om- och tillbyggnader.
  Det har gått över ett halvt sekel sedan familjen Norén lät bygga sin nya livsmedelshall. Nu är det annat än livsmedel som säljs där. Huset till vänster är det som tillhörde… Foto: S-E Dahlström

Att man så snabbt hade kommit så långt med bygget betecknades av Säffle-Tidningen som en sensation eftersom det då bara hade gått 51 dagar från byggstarten. Om ungefär sex månader skulle allt vara klart för invigning trodde man då. Det klarade man med viss marginal.

Och man utlovade att det skulle bli en vacker byggnad. Den byggdes i gult tegel och hela sidan mot Östra Storgatan skulle täckas av mosaik. Så blev det och mosaiken har klarat ett halvt sekel mycket bra.

Inte bara Noréns Livs skulle flytta in i nybygget. Det skulle även Grorfelts Möbler, som höll till på andra sidan av Östra Storgatan, men som behövde utställningslokaler. Sådana skulle Grorfelts nu få i källarplanet. Det påstås att när möblerna med tiden lämnade lokalen så kom den en tid att användas för bland annat rullskridskoåkning.

Premiär med lockpriser

Premiärdagen hade man förstås laddat med många erbjudanden. Vad sägs om lagrad sveciaost för 6,70, falukorv för 5,90, 450 gram torskfilé för 2,20, 300 gram köttsoppa för 1,45, en halv liter glass för 75 öre och en Värmlandslimpa från Håwebageriet för 98 öre?

Också var det förstås det där med mjukglass. En glassbar öppnades i affären. Invigningsdagen kostade en strut mjukglass bara 25 öre. Det var ingen risk att glassen skulle ta slut. Man skulle kunna tillverka 500 liter i timmen.

I kassan skulle det också gå snabbt tack vare ny teknik i två av de tre kassorna.

- De är utrustade med myntåtergivare som arbetar automatiskt med elektronhjärnor, berättade Säffle-Tidningen.

Det var ”en förunderlig apparatur” som Noréns Livs var först med och sådana kassor fanns inte någon annanstans mellan Stockholm och Göteborg, konstaterade ST.

En annan stor nyhet var kycklinggrillen. Där skulle kunderna kunna få nygrillad kyckling som det bara var att värma upp när man kom hem.

Manuell charkdisk

Köpman Sven Norén berättade när han intervjuades inför öppningen, att han inte ansåg tiden vara mogen att fullt ut gå över till paketerade charkvaror.

- Anledningen till detta är att vi tror oss veta att en stor del av husmödrarna i Säffle vill ha manuell betjäning när det gäller charkvaror.

Man kan ana flera orsaker till att Noréns slog vakt om manuell betjäning. Det låg en lång historia bakom tillkomsten av Noréns Livs. Den sträckte sig tillbaka till sent 1800-tal. Samtidigt som Noréns Livs öppnades i nybyggda lokaler lämnade Sven Noréns far, David Norén, över rörelsen till sonen. David Norén skulle 1964 fylla 80 år och hade varit verksam i familjeföretaget sedan han var 13-14 år.

Intervju med 90-åring

Som sommarvikarie på Säffle-Tidningen 1974 fick jag intervjua David Norén med anledning av att han då fyllde 90 år. Då berättade han om hur firman hade startats av hans föräldrar Hanna och Janne Norén. Pappa var i första hand skomakare och hade skomakeri på tomten och mamman var den som skötte charkuteriaffären.

- Den låg i en källarlokal, berättade David Norén. Det skulle vara så på den tiden. Det var ju kallare i en källare.

När det ändå blev för varmt hade man is.

- På vintern lade vi upp ett stort islager, som sedan skulle räcka tills det blev vinter igen. Vi brukade ta is vid Harefjorden och placerade sedan isblocken i väldiga isbingar som täcktes med spån. På det viset smälte inte isen ens på sommaren. Där kunde vi sedan hämta den is som behövdes.

David Norén hade framförallt varit slaktare och man hade också ett eget slakteri ungefär där sjukhusparkeringen finns nu. Det var ett hårt jobb och långa arbetsdagar. Semester var inget som man såg som möjligt.

- Visst hände det att man kunde ta sig ledigt någon gång, men det var ju inte semester i modern mening, berättade David Norén. Jag kan inte minnas att vi brukade stänga affären någon gång på sommaren bara för att bli lediga ett par veckor. Det var inte så på den tiden.

Osannolik utveckling

Redan i början av 1900-talet flyttade man upp charkuteriaffären till första våningen. Huset hade då byggts till. Med tiden skulle det bli ytterligare affärsverksamhet i huset, bland annat Bröderna Björquists sportaffär. Ännu senare fanns det hemslöjdsaffär där. Huset finns fortfarande kvar även om det ser annorlunda ut. Det är det som nu gränsar till Audio Video.

Skillnaderna mellan den verksamhet som man kunde bedriva i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och den som man mötte i de nya lokalerna 1964 var förstås enorma. David Norén fick uppleva den nästan osannolika utvecklingen. Han hjälpte till i Noréns Livs ännu i 85-årsåldern. Han var 91 år när han avled.

Noréns Livs blev med tiden Stjärnhallen och därefter flyttade Hemtex in i lokalerna och var kvar där tills för inte länge sedan då Audio Video tog över. Säffle Blomsterhandel är också sedan lång tid tillbaka hyresgäst i en del av fastigheten.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.