Hoppa till huvudinnehållet

Det hände i Säffle för 25 år sedan

Publicerad:
För 30 år sedan hade det varit planer på vägkrog och rastplats i Guttane. Då rann planerna ut i sanden. För 25 år sedan fanns nya planer, då på småindustri, motell och kontor. Det blev inget av de planerna heller. Så här såg området ut då. Riksväg 45, nu E45, skymtar till vänster och till höger ligger numera Jysk, Jem & Fix, ICA Kvantum, Dollarstore och Såifa.
För 30 år sedan hade det varit planer på vägkrog och rastplats i Guttane. Då rann planerna ut i sanden. För 25 år sedan fanns nya planer, då på småindustri, motell och kontor. Det blev inget av de planerna heller. Så här såg området ut då. Riksväg 45, nu E45, skymtar till vänster och till höger ligger numera Jysk, Jem & Fix, ICA Kvantum, Dollarstore och Såifa. Foto: Sven-Erik Dahlström

Ibland händer det att man blir förvånad att det har gått så många år sedan en viss händelse inträffade. Just därför kan det vara intressant att friska upp minnet och plocka fram en del som hände för 25 år sedan. Ett kvarts sekel bakåt i tiden…

Det var på den tiden när Säffle fortfarande hade ett akutsjukhus som det till och med investerades i för framtiden. Sjukhusets nya akutmottagning invigdes efter ombyggnad. Vårdcentralen och medicinavdelning 3 hade upprustats och avdelning 4 stod på tur. Det hände redan i januari. Och Älvsborgs län betalade 40 miljoner kronor för att Åmålsborna skulle få utnyttja Säffle sjukhus.

 • Under mer än ett år pågick byggandet av en ny järnvägsbro, samtidigt som båt- och tågtrafik skulle pågå som vanligt. När det stora svängspannet skulle lyftas på plats fick det emellertid bli ett tillfälligt trafikstopp.
  Under mer än ett år pågick byggandet av en ny järnvägsbro, samtidigt som båt- och tågtrafik skulle pågå som vanligt. När det stora svängspannet skulle lyftas på plats fick det emellerti…
 • Polisen hade fått ett nytt hjälpmedel för att kontrollera fartsyndare på vägen. Polismannen Ove Norelius demonstrerade det nya laserinstrumentet för ST.
  Polisen hade fått ett nytt hjälpmedel för att kontrollera fartsyndare på vägen. Polismannen Ove Norelius demonstrerade det nya laserinstrumentet för ST.
 • Börje Hörnlund var arbetsmarknadsminister när han kom till Säffle för att inviga världens första ozonblekeri. Bakom honom står Göran Tidstam, som var en av de huvudansvariga bakom projektet.
  Börje Hörnlund var arbetsmarknadsminister när han kom till Säffle för att inviga världens första ozonblekeri. Bakom honom står Göran Tidstam, som var en av de huvudansvariga bakom proje…
 • För 25 år sedan gjordes en viktig ombyggnad av slussen som bland annat fick nya och bättre slussportar. Då byggdes också den nya manöverhytten, som har varit i drift sedan dess.
  För 25 år sedan gjordes en viktig ombyggnad av slussen som bland annat fick nya och bättre slussportar. Då byggdes också den nya manöverhytten, som har varit i drift sedan dess.
 • Dusekvällarna var populära och lockade tusentals besökare. En av gästartisterna sommaren för 25 år sedan var Thory Bernhards. Bakom sig hade hon en av de mest framgångsrika schlagerkarriärerna i Sverige. När hon besökte Dusekvällen var hon 74 år, men drog fortfarande stor publik.
  Dusekvällarna var populära och lockade tusentals besökare. En av gästartisterna sommaren för 25 år sedan var Thory Bernhards. Bakom sig hade hon en av de mest framgångsrika schlagerkarr…
 • Det var denna kartbild som vållade strid i Säffle för 25 år sedan. Vägverket hade ritat olika alternativ för ny vägsträckning genom eller förbi Säffle. Många kände sig hotade av planerna och protesterade. Många var tveksamma till behovet av en ny väg. Planerna hamnade av allt att döma långt nere i någon låda och ligger väl där fortfarande.
  Det var denna kartbild som vållade strid i Säffle för 25 år sedan. Vägverket hade ritat olika alternativ för ny vägsträckning genom eller förbi Säffle. Många kände sig hotade av planern…
 • Säffle-Tidningen bytte format för 25 år sedan. Lars-Ivar Karlsson har en tidning i det gamla fullformatet. Lena Nilsson har fått en tidning i nya tabloidformatet.
  Säffle-Tidningen bytte format för 25 år sedan. Lars-Ivar Karlsson har en tidning i det gamla fullformatet. Lena Nilsson har fått en tidning i nya tabloidformatet.
 • På sensommaren 1994 presenterade Gunnel Eklund i sällskap av regissören Åke Lindström planerna på en musikal i Svanskog. Den skulle handla om John Brynteson – Guldkungen – och planerna blev så småningom också verklighet.
  På sensommaren 1994 presenterade Gunnel Eklund i sällskap av regissören Åke Lindström planerna på en musikal i Svanskog. Den skulle handla om John Brynteson – Guldkungen – och planerna …
 • För 30 år sedan hade det varit planer på vägkrog och rastplats i Guttane. Då rann planerna ut i sanden. För 25 år sedan fanns nya planer, då på småindustri, motell och kontor. Det blev inget av de planerna heller. Så här såg området ut då. Riksväg 45, nu E45, skymtar till vänster och till höger ligger numera Jysk, Jem & Fix, ICA Kvantum, Dollarstore och Såifa.
  För 30 år sedan hade det varit planer på vägkrog och rastplats i Guttane. Då rann planerna ut i sanden. För 25 år sedan fanns nya planer, då på småindustri, motell och kontor. Det blev …

I september var det val. Landstingsrådet Stig Gustavsson (s) höll valmöte i Säffle. Säffle-Tidningen refererade hans tal.

- Närheten till sjukvård och låga avgifter är socialdemokraternas grundinställning när det gäller framtidens sjukvård. Länsdelssjukhuset i Säffle och övriga länsdelssjukhus skall bibehållas och utvecklas, det är den socialdemokratiska landstingsgruppen enig om, sa Stig Gustavsson till väljarna.

Alla vet vad socialdemokraterna och vänsterpartiet gjorde några år senare.

Komplicerat brobygge

En uppmärksammad invigning var det hos Peterson Seffle AB. Arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund kom till Säffle för att inviga världens första ozonblekeri hos bruket i Säffle. Därför kunde man också i mars berätta att den sista järnvägsvagnen med klor hade hanterats på bruket.

I närheten av bruket pågick ett annat arbete. Den gamla järnvägsbron skulle bytas ut. Det var ett komplicerat arbete. Både tåg- och båttrafik skulle ju vara igång medan arbetet utfördes. Hela brokonstruktionen skulle ersättas samtidigt som trafiken pågick. Det var bara när svängspannet skulle bytas ut som tågtrafiken tillfälligt stoppades. Hela arbetet tog över ett år att genomföra och kostade cirka 33 miljoner. Det betecknades som ett av de mest komplicerade som Banverket hade genomfört.

Det som gjordes för 25 år sedan håller fortfarande.

Ny plan för Guttane

Apropå invigningar. En sådan hölls även i Svanskog för 25 år sedan. Det var serviceboendet Svanen som invigdes. Thore Skogman sjöng och Halvar Pettersson klippte bandet.

En kort tid därefter var det invigning även i Nysäter. Då öppnades äldreboendet Enebacken.

Någon invigning blev det dock inte i Guttane, men planer fanns det i alla fall.

Småindustri, kontor och motell i Guttane?

Den rubriken kunde man läsa i Säffle-Tidningen i mars 1994. En ny detaljplan togs fram fem år efter det att det hade funnits planer på en vägkrog och rastplats som aldrig blev av. Det hände inte så mycket för 25 år sedan heller. Först för några år sedan förvandlades skogen till ett köpcentrum.

Samma dag som nyheten om planerad byggnation i Guttane presenterades tog Säffle-Tidningen ett historiskt steg. Det gamla formatet på tidningen byttes mot tabloid – eller kvällstidningsformat som man ibland brukar säga. 1 mars 1994 utgavs första numret i det nya formatet.

Het strid om vägsträckning

Mellan Slottsbron och Segmon byggdes det motorväg och det diskuterades – ibland i ganska heta ordalag – hur en ny vägsträckning skulle kunna åstadkommas förbi Säffle. Riksväg 45 behövde dras längre från centrum ansåg Vägverket. På en karta kunde man se alternativen, som till exempel innehöll en större högbro ungefär vid Källarbacken och strax söder om Sandbacken. Ett annat alternativ innebar en ny väg väster om Brosjön.

Det hölls stormöten och det skrevs protestskrivelser och insändare. Många förstod överhuvudtaget inte behovet av ny sträckning. Och precis så blev det. Utredningen och dess alternativ hamnade tydligen underst i en hög någonstans för sedan dess har man inte hört talas om dem.

Historiskt skolbeslut

För 25 år sedan var det naturligt för Säffles ungdomar att gå i gymnasiet i Åmål. I Säffle erbjöds bara yrkesinriktade program. Säffle hade emellertid länge haft ambitionen att även få starta teoretiska program. Just 1994 hände något. Då togs beslutet som öppnade för fullskaligt gymnasium i Säffle.

Protester förekom från olika håll, men politiskt var man överens. När beslutet väl var klart kunde man planera för skolbygge 1995 och start för bland annat samhällsvetenskapligt program 1996.

Herrgårdsskolan skulle bli Herrgårdsgymnasiet.

Tivolit flyttades på nytt

En förändring som många kanske minns var när tivolit i samband med höstmarknaden flyttades till Medborgarhuset. Långt tillbaka i tiden var Nytorget platsen för tivolit. Så var det till och med 1973. Då flyttades tivolit till Flået söder om Karlsborgsåsen. Det blev aldrig någon bra lösning. Ändå dröjde det två decennier innan tivolit flyttades på nytt och då som sagt till Medborgarhuset.

Någon flytt av biltrafiken genom Säffle blev det dock inte. Ny Demokrati hade några platser i kommunfullmäktige och dess ledamot Bengt Freding motionerade om att Östra Storgatan skulle stängas för biltrafik mellan Tingsgatan och Sundsgatan och att Sundsgatan dessutom skulle bli bilfri söderut till Fogdegatan. Trafiken genom Säffle skulle ledas via Tingsgatan och Bryggerigatan. Motionen avslogs, kanske inte helt oväntat.

Säffle sade nej till EU

1994 var ett valår. ST har tidigare berättat om hur Miljöpartiet blev vågmästare mellan blocken och hur ovisst det var innan det blev klart att Halvar Pettersson (c) kunde sitta kvar som kommunalråd. Men det hölls också ett annat val senare den hösten. Det var valet som skulle avgöra om Sverige skulle bli medlem i EU eller inte.

Som bekant blev det ett ja till EU i valet. Det blev det inte i Säffle. Åtta av tio Säfflebor röstade. 53,2 procent röstade nej till EU-medlemskap. Bara 46,1 procent röstade ja.

I Värmland var det totalt sett stor skepsis mot EU. Det var bara i Karlstad och Hammarö som man hade övervikt för ja-sidan.

Klartecken för Säfflebussen

Ni minns väl hur ett företag i Säffle tog strid med SJ om rätten att köra dagliga turer med buss mellan Säffle och Stockholm? Säffle Reseservice vann och dagliga turer blev det. Säfflebussen kunde man för övrigt åka med även till Göteborg och med tiden ända till Berlin.

Betlehemskyrkan revs i slutet av året och samtidigt planerade Säffle kommun för byggande av ett nytt äldreboende, det som skulle bli Kaptensgården.

I Nysäter planerades också för byggstart. Där handlade det om ett nytt mejeri.

Innan året var slut hade ett annat viktigt beslut tagits. Det handlade om en ombyggnad av Stortorget i Säffle. Förslaget låg färdigt. Start för projektet kunde det dock inte bli förrän kommande år.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.