Ibland händer det att man blir förvånad att det har gått så många år sedan en viss händelse inträffade. Just därför kan det vara intressant att friska upp minnet och plocka fram en del som hände för 25 år sedan. Ett kvarts sekel bakåt i tiden…
Det var på den tiden när Säffle fortfarande hade ett akutsjukhus som det till och med investerades i för framtiden. Sjukhusets nya akutmottagning invigdes efter ombyggnad. Vårdcentralen och medicinavdelning 3 hade upprustats och avdelning 4 stod på tur. Det hände redan i januari. Och Älvsborgs län betalade 40 miljoner kronor för att Åmålsborna skulle få utnyttja Säffle sjukhus.
I september var det val. Landstingsrådet Stig Gustavsson (s) höll valmöte i Säffle. Säffle-Tidningen refererade hans tal.
- Närheten till sjukvård och låga avgifter är socialdemokraternas grundinställning när det gäller framtidens sjukvård. Länsdelssjukhuset i Säffle och övriga länsdelssjukhus skall bibehållas och utvecklas, det är den socialdemokratiska landstingsgruppen enig om, sa Stig Gustavsson till väljarna.
Alla vet vad socialdemokraterna och vänsterpartiet gjorde några år senare.
Komplicerat brobygge
En uppmärksammad invigning var det hos Peterson Seffle AB. Arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund kom till Säffle för att inviga världens första ozonblekeri hos bruket i Säffle. Därför kunde man också i mars berätta att den sista järnvägsvagnen med klor hade hanterats på bruket.
I närheten av bruket pågick ett annat arbete. Den gamla järnvägsbron skulle bytas ut. Det var ett komplicerat arbete. Både tåg- och båttrafik skulle ju vara igång medan arbetet utfördes. Hela brokonstruktionen skulle ersättas samtidigt som trafiken pågick. Det var bara när svängspannet skulle bytas ut som tågtrafiken tillfälligt stoppades. Hela arbetet tog över ett år att genomföra och kostade cirka 33 miljoner. Det betecknades som ett av de mest komplicerade som Banverket hade genomfört.
Det som gjordes för 25 år sedan håller fortfarande.
Ny plan för Guttane
Apropå invigningar. En sådan hölls även i Svanskog för 25 år sedan. Det var serviceboendet Svanen som invigdes. Thore Skogman sjöng och Halvar Pettersson klippte bandet.
En kort tid därefter var det invigning även i Nysäter. Då öppnades äldreboendet Enebacken.
Någon invigning blev det dock inte i Guttane, men planer fanns det i alla fall.
Småindustri, kontor och motell i Guttane?
Den rubriken kunde man läsa i Säffle-Tidningen i mars 1994. En ny detaljplan togs fram fem år efter det att det hade funnits planer på en vägkrog och rastplats som aldrig blev av. Det hände inte så mycket för 25 år sedan heller. Först för några år sedan förvandlades skogen till ett köpcentrum.
Samma dag som nyheten om planerad byggnation i Guttane presenterades tog Säffle-Tidningen ett historiskt steg. Det gamla formatet på tidningen byttes mot tabloid – eller kvällstidningsformat som man ibland brukar säga. 1 mars 1994 utgavs första numret i det nya formatet.
Het strid om vägsträckning
Mellan Slottsbron och Segmon byggdes det motorväg och det diskuterades – ibland i ganska heta ordalag – hur en ny vägsträckning skulle kunna åstadkommas förbi Säffle. Riksväg 45 behövde dras längre från centrum ansåg Vägverket. På en karta kunde man se alternativen, som till exempel innehöll en större högbro ungefär vid Källarbacken och strax söder om Sandbacken. Ett annat alternativ innebar en ny väg väster om Brosjön.
Det hölls stormöten och det skrevs protestskrivelser och insändare. Många förstod överhuvudtaget inte behovet av ny sträckning. Och precis så blev det. Utredningen och dess alternativ hamnade tydligen underst i en hög någonstans för sedan dess har man inte hört talas om dem.
Historiskt skolbeslut
För 25 år sedan var det naturligt för Säffles ungdomar att gå i gymnasiet i Åmål. I Säffle erbjöds bara yrkesinriktade program. Säffle hade emellertid länge haft ambitionen att även få starta teoretiska program. Just 1994 hände något. Då togs beslutet som öppnade för fullskaligt gymnasium i Säffle.
Protester förekom från olika håll, men politiskt var man överens. När beslutet väl var klart kunde man planera för skolbygge 1995 och start för bland annat samhällsvetenskapligt program 1996.
Herrgårdsskolan skulle bli Herrgårdsgymnasiet.
Tivolit flyttades på nytt
En förändring som många kanske minns var när tivolit i samband med höstmarknaden flyttades till Medborgarhuset. Långt tillbaka i tiden var Nytorget platsen för tivolit. Så var det till och med 1973. Då flyttades tivolit till Flået söder om Karlsborgsåsen. Det blev aldrig någon bra lösning. Ändå dröjde det två decennier innan tivolit flyttades på nytt och då som sagt till Medborgarhuset.
Någon flytt av biltrafiken genom Säffle blev det dock inte. Ny Demokrati hade några platser i kommunfullmäktige och dess ledamot Bengt Freding motionerade om att Östra Storgatan skulle stängas för biltrafik mellan Tingsgatan och Sundsgatan och att Sundsgatan dessutom skulle bli bilfri söderut till Fogdegatan. Trafiken genom Säffle skulle ledas via Tingsgatan och Bryggerigatan. Motionen avslogs, kanske inte helt oväntat.
Säffle sade nej till EU
1994 var ett valår. ST har tidigare berättat om hur Miljöpartiet blev vågmästare mellan blocken och hur ovisst det var innan det blev klart att Halvar Pettersson (c) kunde sitta kvar som kommunalråd. Men det hölls också ett annat val senare den hösten. Det var valet som skulle avgöra om Sverige skulle bli medlem i EU eller inte.
Som bekant blev det ett ja till EU i valet. Det blev det inte i Säffle. Åtta av tio Säfflebor röstade. 53,2 procent röstade nej till EU-medlemskap. Bara 46,1 procent röstade ja.
I Värmland var det totalt sett stor skepsis mot EU. Det var bara i Karlstad och Hammarö som man hade övervikt för ja-sidan.
Klartecken för Säfflebussen
Ni minns väl hur ett företag i Säffle tog strid med SJ om rätten att köra dagliga turer med buss mellan Säffle och Stockholm? Säffle Reseservice vann och dagliga turer blev det. Säfflebussen kunde man för övrigt åka med även till Göteborg och med tiden ända till Berlin.
Betlehemskyrkan revs i slutet av året och samtidigt planerade Säffle kommun för byggande av ett nytt äldreboende, det som skulle bli Kaptensgården.
I Nysäter planerades också för byggstart. Där handlade det om ett nytt mejeri.
Innan året var slut hade ett annat viktigt beslut tagits. Det handlade om en ombyggnad av Stortorget i Säffle. Förslaget låg färdigt. Start för projektet kunde det dock inte bli förrän kommande år.
Sven-Erik Dahlström