Hoppa till huvudinnehållet

Albin tar sikte på en spännande vinter

Publicerad:
"Naturligtvis är det Gillberga SK i mitt hjärta", menar Albin Lundqvist, som även fortsättningsvis tävlar för GSK.
"Naturligtvis är det Gillberga SK i mitt hjärta", menar Albin Lundqvist, som även fortsättningsvis tävlar för GSK. Foto: Kjell Olsson

I spåren. För ett och ett halvt år sedan tackade Albin Lundqvist från Gillberga ja till en plats vid Torsby skidgymnasium. Gedigen undervisning och målmedveten träning har förberett honom på en lång rad tävlingar den här säsongen.

Konkurrensen var tuff – endast åtta platser fanns till skidgymnasiet förra året. Viss tvekan fanns hos Albin, trots att han var en av de få utvalda.

– Jag hade det ju bra både hemma och i Gillbega SK samt hos Säffle FF i fotbollen. Men tillsammans med min familj och inrådan av tränaren Olof Anders Jonsson så beslöt jag för att pröva, jag hade nog ångrat mig om jag inte försökt, funderar Albin.

Naturligtvis är det ett stort steg att dels flytta hemifrån, dels påbörja en fyraårig gymnasieutbildning samt slutligen "utsätta sig" för mycket hård träning. Men det löste sig bra med boende: en lägenhet som tillhör skidåkaren Viktor Thorn blev ledig och alla skidstudenter bor i närområdet.

– Det är härligt att vi som studerar och tränar ihop bor nära varandra och det ger ett gott kamratskap och vi kan hjälpa varandra då vi ju "sitter i samma båt", skojar Albin.

Hur fungerar det med maten?

– Den är ju väldigt viktig när vi tränar så hårt, men middag är på skolan och sedan fixar jag oftast frukost och kvällsmat hemma, säger Albin.

Det betyder att första året var lite av att "se och lära"?

– Ja, det kan man ju säga och eftersom jag var sjutton år så var jag ju i yngre årsklassen vid tävlingarna.

Hur ser träningsupplägget ut?

– Jag tränar måndag kväll, tisdag eftermiddag och torsdag samt fredag förmiddag. Till det kommer olika former av styrketräning, lära om kostens stora betydelse, teknikträning med mera.

Det har gett resultat.

– Jag gick upp fem kilo ifjol och jag hoppas det var muskler, skojar Albin.

– Styrka bygger man bäst på ett sätt som direkt gynnar skidåkningen och då ger till exempel stor mängd stakträning god effekt.

Skidgymnasiet i Torsby har gett Albin stor utveckling.
Skidgymnasiet i Torsby har gett Albin stor utveckling. Foto: Kjell Olsson

Uppbyggnadsträningen är naturlig och ofta i grupp, men sommar och höst får man ta stort eget ansvar för sin träning, menar Albin. Huvudtränare är Annika Evaldsson och Albin uppskattar att kontakten mellan elever och tränare är tät.

Hur har tävlingarna gått?

– Eftersom jag var "underårig" och kände att jag inte riktigt hann ifatt i träningsmängd så tyckte jag inte att jag kunde prestera på topp. Hamnade ofta i mitten av startfälten som ofta omfattade runt hundratalet deltagare.

Föredrar du klassisk eller fri stil?

– Jag gillar klassisk bäst och det är nog för att jag tränat den stilen mest, men jag vill förbättra mig i skate, konstaterar Albin.

Nu närmar sig tävlingssäsongen på allvar och nyligen deltog Albin i Scandic Cup i Boden. Albin gick fram till kvartsfinal på sprintdistansen 1 kilometer och där hade han lite oflyt och förlorade semifinalen efter fotogranskning. Totalt blev det dock en mycket fin fjortonde plats bland de över etthundra välkvalificerade tävlande från hela Sverige.

– Lite surt men det kändes riktigt bra, konstaterar Albin.

Man kan tycka att det ska vara perfekta snöförhållanden för skidstudenterna, men även i Torsby kan det vara problem att få fram tillräckligt med konstsnö när det naturliga vita guldet uteblir.

– Men det är en del  estriktioner som försvårat, säger pappa Håkan Lundqvist, som följer sonens skidkarriär på nära håll.

– Pappa är bästa vallaren för mig fast jag vallar själv i Torsby, säger Albin.

Före jul deltog Albin i ett träningsläger i Idre och det fick positivt betyg. På tävlingsprogrammet finns deltävling 3 och 4 i Scandic Cup där platserna är Hudiksvall och Kalix. Dessutom anordnas JSM i Sollefteå.

– JSM är stor målet och troligen Hudiksvall. Tyvärr så har jag drabbats av förkylningssymptom efter loppen men jag får tala med min tränare och kanske någon medicinsk expert om det, menar Albin.

Albin vill framför allt förbättra sin skateteknik.
Albin vill framför allt förbättra sin skateteknik. Foto: Kjell Olsson

Det blir dock några tävlingar på hemmaplan och redan kommande helg väntar Ekebyloppet om 20 kilometer i Sunne och DM för Värmland körs i Filipstad nästa helg.

Vad har du för utrustning?

– Jag är nöjd med skidorna och pappa som vallare. Värmlandsbanorna passar mig bra och lite fäste behövs för banorna är ändå ganska jobbiga.

Har du någon favoritbana?

– Ulricehamn har väldigt bra förhållanden och jag har positiva minnen därifrån.

ST kan inte mer än önska en ambitiös skidungdom lycka till i skidspåren i fortsättningen.

Kjell Olsson

Artikeltaggar

SkidskytteSportVärmlands Nysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.