Hoppa till huvudinnehållet

På Änglaberget har man byggt nytt två gånger

Publicerad:
Denna bild är lätt att placera tidsmässigt. Den är tagen efter övergången till högertrafik i september 1967, men före vänstra husets rivning 1968.
Denna bild är lätt att placera tidsmässigt. Den är tagen efter övergången till högertrafik i september 1967, men före vänstra husets rivning 1968. Foto: ST Arkiv

Det kallades Änglaberget. Det var inte utan anledning. På Änglaberget bodde skomakare Andersson, som skall ha haft vackra döttrar. Vad var då naturligare än att i folkmun döpa platsen till Änglaberget?

Skomakarens hus låg norr om det som skulle bli Stortorget, närmare bestämt ungefär där Widedals finns idag.

Änglaberget skulle snart förändras. Första gången strax förra sekelskiftet. Urmakare Anders Persson – han som skulle få ge namn åt Perssons gränd -hade byggt sitt hörnhus, som med tiden skulle komma att växa från två till tre våningar. Skomakarens hus revs liksom grannstugan där hans måg J F Söderqvist hade haft sin första affär. Nu byggde Söderqvist ett stenhus mot huvudgatan. Omedelbart nedanför kom ytterligare ett stenhus, som kom att gränsa till en träfastighet som bagare Larsson hade byggt.

  • Här har urmakare Perssons hörnhus rivits och grannfastigheten som byggdes av hans måg har också jämnats med marken. Det hände för 61 år sedan.
    Här har urmakare Perssons hörnhus rivits och grannfastigheten som byggdes av hans måg har också jämnats med marken. Det hände för 61 år sedan. Foto: Lars-Åke Widing
  • Under mer än ett halvt sekel var det dessa fyra hus som utgjorde kvarteret Bankens front mot Stortorget. De två husen till höger revs 1957 och de två till vänster 1968.
    Under mer än ett halvt sekel var det dessa fyra hus som utgjorde kvarteret Bankens front mot Stortorget. De två husen till höger revs 1957 och de två till vänster 1968.
  • Köpman Lars Johanson hade speceri- och manufakturaffär i den fastighet som familjen själv ägde. Affären låg ovanför hörnet Tingsgatan - Östra Storgatan.
    Köpman Lars Johanson hade speceri- och manufakturaffär i den fastighet som familjen själv ägde. Affären låg ovanför hörnet Tingsgatan - Östra Storgatan.
  • När  bilden togs har två fastigheter mitt emot Stortorget nyss fallit för grävskoporna. Samtidigt ser man på bilden att arbetet med EPA-huset pågår i hörnet av Tingsgatan och Östra Storgatan. Detta hände 1957.
    När bilden togs har två fastigheter mitt emot Stortorget nyss fallit för grävskoporna. Samtidigt ser man på bilden att arbetet med EPA-huset pågår i hörnet av Tingsgatan och Östra Stor…
  • Sommaren 1987 var det klädaffären Börsen och restaurang Vagabondo som låg vid hörnet mot Tingsgatan. En möbelaffär hade övertagit Torghallens lokal, Radiocentralen hade flyttat in där Wernbergs hade varit och Nya Sko hade blivit Jedviks skor. På torget fanns fortfarande torgkiosken.
    Sommaren 1987 var det klädaffären Börsen och restaurang Vagabondo som låg vid hörnet mot Tingsgatan. En möbelaffär hade övertagit Torghallens lokal, Radiocentralen hade flyttat in där W…
  • Torghallen fanns fortfarande kvar 1981. ICA-flaggorna ger besked om det. Däremot hade Ringbaren blivit Vagabondo och klädbutiken hade blivit Klädhörnan. I EPA:s tidigare lokaler fanns Cete Möbler.
    Torghallen fanns fortfarande kvar 1981. ICA-flaggorna ger besked om det. Däremot hade Ringbaren blivit Vagabondo och klädbutiken hade blivit Klädhörnan. I EPA:s tidigare lo… Foto: S-E Dahlström
  • Torghallen fanns fortfarande kvar 1981. ICA-flaggorna ger besked om det. Däremot hade Ringbaren blivit Vagabondo och klädbutiken hade blivit Klädhörnan. I EPA:s tidigare lokaler fanns Cete Möbler.
    Torghallen fanns fortfarande kvar 1981. ICA-flaggorna ger besked om det. Däremot hade Ringbaren blivit Vagabondo och klädbutiken hade blivit Klädhörnan. I EPA:s tidigare lokaler fanns C…
  • Nästa år har det gått 50 år sedan huset till vänster kunde invigas. Då var det Torghallen och Ringbaren som var ett par av hyresgästerna. Det har skett många namn- och verksamhetsförändringar sedan dess.
    Nästa år har det gått 50 år sedan huset till vänster kunde invigas. Då var det Torghallen och Ringbaren som var ett par av hyresgästerna. Det har skett många namn- och verk… Foto: S-E Dahlström

Det var en stor förändring. Kvarterets front mot Östra Storgatan skulle komma att se så ut för lång tid framöver.

Kvarteret, som de aktuella husen var en del av, fick namnet kvarteret Banken. Det har en enkel förklaring. Säffles första ”riktiga” bankkontor öppnades i ett av stenhusen. Det var Wermlands Enskilda Bank, som dock ganska snart flyttade till andra sidan av torget och därefter 1916 till huset där Nordea finns nu.

När huset som hade inrymt det första bankkontoret revs 1968 hade det i decennier varit färg- och kemikalieaffär där, men det fanns ännu spår efter det gamla bankvalvet.

Affärerna låg på rad

På 1950-talet låg Lars Johansons speceri- och manufakturaffär i hörnhuset mot Tingsgatan. På gaveln låg Fotomagasinet, som drevs av fotograf Bertil Lindh, men som så snart ”EPA-huset” i Kvarnbacken stod färdigt flyttade dit. Ovanför Lars Johansons låg Bröderna Dahlströms bageri. De hade 1920 övertagit bageriet efter K A Berg. Bröderna Dahlströms bageri upphörde i slutet av 1960. Under tiden fram till husets rivning 1968 såldes det barnkläder i den tidigare bageributiken.

En bit ovanför redan nämnda färg-och kemikalieaffären låg en av de äldre affärerna i Säffle, nämligen Axel Löfgrens ur- och guldsmedsaffär. Efter husets rivning 1957 flyttades Löfgrens affär till Perssons gränd.

I hörnet mot Perssons gränd låg Nya Skomagasinet och i det huset fanns också Pensionat Hembygden.

De gamla husen revs

När Säffle blev stad 1951 blev det inledningen på en genomgripande förändring av det centrala Säffle. Förvandlingsnumret började runt Kanaltorget, men kom snart att sprida sig. 1957 föll Perssons hörnhus för grävskoporna. Samma sak gällde J F Söderqvists angränsande stenhus. I nybygget som följde flyttade Nya Sko in efter att ha tillbringat byggtiden i tillfälliga lokaler. Söderströms cigarraffär blev närmaste granne och därefter Wernbergers herrekipering.

De båda husen närmast Tingsgatan fick emellertid en nådatid. De kom att stå orörda till 1968, men då var det dags. Det fanns nya planer för den marken. Bakom dessa planer stod Hakonbolaget i samarbete med byggföretaget Diös. Man talade om ICA-bygget.

Det skulle bli en stor och modern livsmedelshall. I slutet av 1968 var det byggstart. I maj 1969 kunde Säffle-Tidningen berätta att det hade rests taklagskrans på ICA-bygget. I oktober samma år var det stor öppningsfest, naturligtvis med extrapriser. En helsidesannons i Säffle-Tidningen skulle locka kunderna till premiären.

Festpremiär med extrapriser

De tre första dagarna fick alla som handlade ett presentkort förutom att de kunde köpa ett kilo köttfärs för 9,50. 450 gram torsk kostade 1,98, ett kilo Luxus kaffe 6,90 – dock högst sex kilo per kund – Herrgårdsost 6,90 kilot och en Gyllenlimpa 1,60. Falukorven kostade 6,90 kilot. Detta för att nämna några exempel.

Chef för Torghallen var Arne Larsson, som tidigare hade drivit All-Livs i Säffle.

En nyhet för Säffle var en speciell entréförsäljning. Man skulle hålla ett begränsat utrymme öppet ännu en tid efter stängningsdags.

- Där skall det säljas sånt som man ofta kommer på att man behöver i sista stund, skrev ST.

Nybygget inrymde emellertid inte bara Torghallen. Någon vecka efter Torghallens öppnande skulle också dörrarna slås upp för en ny restaurang en trappa upp. Många äldre minns säkert namnet Ringbaren. Den restaurangen har under de 49 år som gått sedan dess haft otaliga namn och ägare. Efter Ringbarnen var det många år Vagabondo som gällde. På senare år kan nämnas Harrys och numera Golden.

Stängde efter 49 år

Under restaurangen öppnade Modehuset Minni, som senare blev Börsen och som sedan dess också haft många efterföljare, bland annat en sportaffär.

Däremot blev en annan av de första hyresgästerna lokalen trogen. Det var optiker A Hjortsberg som flyttade från Sundsgatan till ICA-huset. Sonen Lennart har drivit firman vidare i samma lokal. Först nu, 49 år senare, har Hjortsbergs stängt för gott.

På andra våningen flyttade Arbetsförmedlingen in. Där skulle man få disponera hela 230 kvadratmeter, vilket innebar att man lämnade tidigare trångboddhet vid Hamngatan. Där Arbetsförmedlingen den gången flyttade in finns sedan 1996 Folktandvården.

Och Torghallen? Med tiden valde ICA en annan lokalisering i kvarteret Källan. Kanske var det för att få tillgång till bättre parkeringsmöjligheter än i Kvarnbacken? I kvarteret Källan revs en rad gamla fastigheter samtidigt som korsningen Karlstadsvägen förändrades. Där byggdes ICA Källan, som senare blev ICA supermarket och som nu är ICA Nära.

Torghallens lokaler övertogs av ett möbelföretag innan Lindex etablerade sig där.

Att bygga ICA-huset kostade 1969 totalt 3,1 miljoner kronor. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 26 miljoner kronor.

För huset som helhet kan man konstatera, att det 2019 kan fira 50-årsjubileum.

Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.