Riksspelmannen Alf Olsson, som nyligen fyllde 65 år, hyllades vid en konsert i Svanskogs kyrka i lördags. Då presenterades också den nyskrivna boken “Guldspelmannen från Svanskog”.
Det rådde stor spänning när en i det närmaste fullsatt kyrka i Svanskog väntade på Alf Olsson. I närmare två och ett halvt år har det pågått ett projekt som bland annat inneburit nedtecknande av all musik Alf skapat, inspelning av en CD-skiva samt produktion av en bok med titeln “Guldspelmannen från Svanskog”. Både postverk, byalag och hela Svanskogs befolkning har "spelat med" och den enda som inget visste var Alf själv.
Sida vid sida med kära hustrun Therese samt Maria Andersson kom Alf plötsligt vandrande in längs kyrkgången. Svanskogslåten spelades på det mäktigaste sätt och koret var fullt av spelmän som bjöd på sina vackraste toner. Alf trodde själv det skulle bli en församlingsträff, som han tränat för, men det blev något helt annat och en stor dag i Svanskogs folkmusiks historia.
Therese Olsson-Hugosson och Maria Andersson, väninnor och arrangörer av konsertprogrammet i releasekonserten Guldspelmannen, berättade om de över två "hemliga åren". Resultatet blev en närmare två timmar lång hyllningskonsert med många förstklassiga inslag och med massor av små och stora folkmusikvänner.
Säffle Stråkorkester, som Alf Olsson många gånger stått framför, bjöd på “Amabile e giocoso” varpå Maria och Therese hyllade med “18-årsvalsen”.
– Vi har många goda minnen från resor och framträdanden, sa Mia Lindgren, en av deltagarna i KELM, innan de spelade “Reiländer med paus” av Alf.
“Trallpolska efter Alf Olson” spelades med finess av Maria Andersson och Alfs elev Sanna Blomqvist. Gert Olsson, som i 30 år suttit i den jury som utdelar Zornmärken, berättade om märkenas historia.
– År 2009 hade vi den stora glädjen att utdela guldmärket till Alf Olsson med kriterier såsom mästerlig, briljant och traditionsriktig tolkning av Svanskogslåtar.
Gert bjöd även tillsammans med Dan Olsson på “Säterpolketten” och “Polska efter Johannes på fjället”.
Gammeldans
Alf har ett förflutet inom gammeldansmusiken bland annat med Svanskogspojkarna och Alf Olssons Gammeldansorkester. Eskil Johansson, Sofia Åström samt Jerker Karlsson hyllade med “Midnattssol över Pajala” och “Lyckobringaren”.
– Vi skulle kunna berätta om tältuppsättningar och provsmakning av bland annat bäverkött men det gör vi inte , sa Åsa och Anders Grumer.
– Det var Alf som på Ingesund lärde mig spela snabbt, sa Anders.
“Födelsedagspolka till Sara” och “Triolpolska i A” drog ned starka applåder från den fullsatta kyrkan när Åsa och Anders spelat klart.
– Alf gillar naturen starkt, sa Therese.
Therese och Anders Segerström framförde gemensamt “MelodieDunkelljusglimt” av Alf Olsson.
Medalj från RUM
Riktigt högtidligt blev det när Anna Rydborg från Stockholm (men född i Värmland), trädde fram. Hon bar på ett vackert etui och i detsamma fanns en guldmedalj.
– Detta är RUM:s (Riksförbundet Unga Musikanter) finaste utmärkelse och du har stöttat denna verksamhet på ett föredömligt sätt, sa Anna.
Alf sitter i styrelsen för RUM i Värmland.
– Jag är tacksam för alla utmärkelser, dessutom Säffles kulturpris nyligen, och att jag får dem medan jag lever, skojade Alf.
Ett nytt högtidligt ögonblick följde när Therese kom fram med ett paket inlindat i vackert tyg. Efter lite tråcklande kunde Alf avtäcka boken om sig själv med titeln “Guldspelmannen från Svanskog”, rikt illustrerad med bilder ur Anders Falks rika bildgalleri, där omslagsbilden vunnit en fototävling. Det är en biografi om Alfs liv både bildligt och musikaliskt talat, med många kapitel om musikvänner som betytt mycket och inte minst 27 nedskrivna låtar samt en CD med desamma inspelade.
– Vi funderade på namnet Silverfiskarna men det fick bli Silverorkestern, skojade Daniel Höglund från Gunnarskog.
Många minnen
Stämningen var uppsluppen och hjärtlig och massor av små glada instick från Alfs musikliv kom fram då och då.
– Jag minns när jag mycket nervös och med en nyckelharpa under armen kom till en spelmansstämma i Tveta kyrka och där mötte en man i chockgul skjorta, berättade Daniel.
– Det var Alf och hans besked var: Du skall spela som nummer fyra i konserten! Sagt och gjort men nervös var jag över den enda låten jag kunde, sa Daniel skrattande.
Daniel hade för övrigt gjort en låt med titeln “Alfs rocklåt” där vals-rock och vals ingick. Denna framfördes senare på kvällen.
Som avslutning tog alla spelmän och musiker plats och det klämdes i med “Ja må du leva” och sista låten blev “Rallarschottis”.
Fest i Folkets Hus
Närmare två timmars releasekonsert var därmed över och kön till bokdisken var lång. 160 personer hade köpt biljett till den andra delen av kalaset som ägde rum i Svanskogs Folkets Hus. God mat och dryck, gratulationer och spel i många former varade långt in på natten.
Therese Olsson och Maria Andersson hyllades för sina stora insatser och tackade i sin tur alla som på något sätt deltagit i förarbetena.
En hälsning via nätet från Thomas Fredriksson kunde summera Alfs stora generositet och intresse för folkmusik och dess utövare.
– Alf stannade kvar en timme varje onsdag under många veckor på musikskolan för att vi skulle träna och spela ihop och det lade grunden för mitt intresse och spel, och han gjorde det gratis, tackade Thomas.
Som man sa i Emil i Lönneberga: Det här var en fest och en konsert man kommer att tala länge om i Svanskog.