Två kompanjoner hade startat Nya orgelfabriken i Karlstad. Vid förra sekelskiftet valde de att flytta tillverkningen till Säffle. Det skedde 1901. På ett vykort från den tiden kan man läsa att det visar dels Seffle Valsqvarn, dels Berggren & Bengzons Orgelfabrik. Vykortet hade utgetts av just orgelfabrikörerna, sannolikt i reklamsyfte.
Det var i en byggnad ovanför kvarnen som orgelfabriken etablerades i Säffle. I en annons i Svensk Läraretidning 1903 kallas företaget Seffle Orgelharmoniumfabrik. Det var naturligtvis ett alldeles för tungt och svårt namn så ändringen till orgelfabrik är lätt att förstå.
Tidigt insåg de betydelsen av att kunna nås via telefon. Redan 1902 kunde man i lokaltidningen läsa att Berggren & Bengzon hade låtit installera telefon. Det var en nyhet på den tiden. Det fanns inte så många som hade telefon. I Säffle fanns det 45 före Berggren & Bengzon. Orgelfabriken fick nummer 46 och behöll det telefonnumret i över ett halvt sekel.
Bakom orgelfabriken stod två personer – Olof Berggren och Arvid Samuel Bengzon. Berggren var född 1861 och Bengzon 1877. Åldersskillnaden bidrog förstås till att den sistnämnde med tiden blev ensam ägare. Berggren avled 1934. Orgelfabriken var i drift till 1957 även om det skedde med en krympande verksamhet mot slutet.
Självskriven målgrupp
I annonsen i lärartidningen beskriver man sina orglar som förstklassiga med förbättrad konstruktion. Målgruppen var tämligen given med tanke på vad klassrummem på den tiden och även långt senare var utrustade med. En orgel hade sin självskrivna plats där.
- Erkändt vacker ton, prisbilliga, solida och prydliga, läser man i annonsen.
Dessutom utlovades fem års garanti.
Av allt att döma gick verksamheten bra. 1912 lät man nämligen bygga en egen fabrik vid Bergsgatan.
I en annons från 1923 läser man att Berggren & Bengzons specialorgel var ”oöverträffad i tonskönhet och kvalité.” Man skrev också i annonsen att man fått tusentals tacksamhetsskrivelser från belåtna köpare.
Kanske var detta en liten spark mot vissa beslutsfattare i Säffle. Ett par insändare i lokaltidningen året innan avslöjar att något hade hänt som väckt starka känslor.
Besk insändare
Bakgrunden till duellen på insändarplats var, att en orgel hade inköpts till Säffle kyrkosal. De som kyrkostämman hade valt för att genomföra köpet hade köpt en orgel från en av Säffleföretagets konkurrenter.
Man hade inte ansett sig ha någon skyldighet att gynna tillverkare på platsen trots att detta med fördel skulle låta sig göras, konstaterade A S Bengzon i insändaren.
- Till lycka för oss äro vi inte beroende av avsättningen inom Seffle köping. Vårt arbete värdesättes helt annorlunda på andra platser, ja det finnes personer som äro så oförståndiga, att de skriftligen framhålla våra instrument – hör och häpna –såsom de bästa i marknaden.
Bengzon avslutar lite ironiskt med att även Berggren & Bengzon fick vara med och finansiera köpet av konkurrentens orgel för när skattsedlarna skickas ut är de minsann inte bortglömda.
Naturligtvis kom det ett svar på insändaren. Det var undertecknat ”Kommitterade”, alltså av de som gjort det kritiserade orgelköpet. Man kan väl säga att parterna minst sagt var oeniga om orgelaffären.
Stenhård konkurrens
Nu var inte orgelfabriken beroende av den lokala marknaden. Precis som A S Bengzon framhöll i sin insändare kom köparna från olika håll. Många orglar från Säffle skall också ha haft beställare i Norge.
Och visst fanns det skolorglar av märket Berggren & Bengzon i många klassrum i Säffle. Säkert finns de också i många hem även om väl orglar inte är lika vanliga i dag som förr.
En orgel av Berggren & Bengzons tillverkning stod i Betlehemskyrkan i Säffle när den skulle rivas för snart ett kvarts sekel sedan.
Att påstå att orgelfabriken i Säffle tillverkade orglar av god kvalitet är säkert ingen överdrift. Den skulle inte ha överlevt så länge om så inte varit fallet. Konkurrensen var nämligen hård, mycket hård. En förteckning över svenska orgeltillverkare är lång. Närmaste konkurrenten fanns så nära som i Åmål, nämligen A G Rålins Orgel- och Pianofabrik.
Sven-Erik Dahlström