Hoppa till huvudinnehållet

I maj öppnar Royne restaurangen

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Pia Proper, näringslivschef, Royne Karlsson, och Katrin Steverding, utvecklingsstrateg besökte tidigare i veckan Ekenäs för att se hur bygget av den nya restaurangen går.
Pia Proper, näringslivschef, Royne Karlsson, och Katrin Steverding, utvecklingsstrateg besökte tidigare i veckan Ekenäs för att se hur bygget av den nya restaurangen går. Foto: Nathalie Forsström

Den nya restaurangen vid Ekenäs hamn börjar ta form. Royne Karlsson ser fram emot premiären i maj och har många idéer om hur han tillsammans med andra aktörer vill utveckla Ekenäs som besöksmål.

Bygget av restaurangen håller tidsplanen och som planen ser ut ska entreprenören Royne Karlsson få nycklarna i sin hand den 1 maj. Tidigare i veckan åkte Royne Karlsson tillsammans med kommunens näringslivschef Pia Proper och utvecklingsstrategen Katrin Steverding till Ekenäs för att kolla till bygget.

– Jag tycker att det är underbart att få se det här skyltfönstret till Vänern, säger Royne Karlsson.

Det är Royne Karlsson som ska driva Ekenäs gästhamn, restaurang och camping.
Det är Royne Karlsson som ska driva Ekenäs gästhamn, restaurang och camping. Foto: Nathalie Forsström

Driven entreprenör

Royne Karlsson kommer att driva den nya restaurangen och kommer även att ta över driften av campingen och gästhamnen.

– Det kommer att vara verksamhet även i sjöbodarna, säger Royne.

Han har tankar om ett café i sjöbodarna där det kan finnas enklare mat och fika.

Royne driver Roynes Sjömagasin, hotell och restaurang i Gustavsfors, en verksamhet som han har startat och byggt upp från grunden. Den verksamheten är nu ute till försäljning. Roynes fru kommer från Säffle och Royne själv kommer från Åmål. Nu planerar de att flytta hem till Säffle kommun igen där de sedan många år tillbaka tillbringar sina somrar.

– Vi är på väg hemåt. Jag tror att det är ödet som styrt oss hit till Ekenäs, säger Royne.

Flera restauranger

Innan Royne startade Roynes Sjömagasin har han arbetat som lärare i 30 år men han har också startat och drivit flera restauranger. Det började med Hotell 38:an i Bengtsfors. Han har också startat upp O'Learys och restaurangen Villa Stranna i Trollhättan.

– O'Learys finns fortfarande kvar i familjen.

Royne är bekant med Ekenäs sedan tidigare. Han ser stor potential i platsen och ser fram emot att utveckla Ekenäs som besöksmål tillsammans med andra aktörer. Han liknar Ekenäs med en diamant som nu ska slipas.

– Vi var här med barnen när de var små, säger han.

Royne Karlsson och Pia Proper står i det som ska bli restaurangens kök. Det ska bli ett öppet kök så att gästerna och kockarna kan se varandra.
Royne Karlsson och Pia Proper står i det som ska bli restaurangens kök. Det ska bli ett öppet kök så att gästerna och kockarna kan se varandra. Foto: Nathalie Forsström

Musik och mat

Invigningen av restaurangen kommer att ske i maj. Planen är att restaurangen ska vara öppen från maj till september. Royne har redan många idéer om vad han vill göra.

– Det kommer att vara mycket musik, mycket bra mat, bra priser och väldigt gästvänligt. Det är viktigt att vi har något för alla, allt från smått till äldre. Det kommer nästan att bli som ett fyrverkeri med aktiviteter och det kommer att byggas på allt eftersom. Jag letar samarbetspartners, säger Royne.

Räkfrossa

En del personal tar han med sig från Roynes Sjömagasin men det kommer även att bli en del nyrekryteringar. Han tar också med sig andra saker som har fungerat bra i Gustavsfors.

– Jag tar med mig vinnande koncept som räkfrossa på onsdagar och grillbuffé på lördagar. Och det blir ofta musik i olika genrer.

Restaurangen kommer att ha ett övergripande miljötänk och Royne vill gärna ha lokalproducerade råvaror.

– Vi kommer att söka så mycket som möjligt från trakten, säger han.

Aktiviteter

Redan nu har Royne fått en förfrågan från ett bröllopspar, vilket han tycker är roligt.

– Vi kommer att ha allt från bröllop till barnkalas.

Han vill också satsa på aktiviteter för att det ska bli attraktivt att stanna längre. Han pratar bland annat om kajaker och cyklar och att det ska finnas mycket plask och lek för barn.

Royne ser fram emot att driva restaurang i en helt nybyggd lokal. Det kommer att finnas en inglasad veranda och ett 400 kvadratmeter stort trädäck med utsikt över Vänern.

– Jag är imponerad av bygget, säger Royne.

Läs också

Artikeltaggar

EkenäsNyheterNäringslivRoyne KarlssonSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.