Hoppa till huvudinnehållet

Sålde kyrkan mot löfte om rivning

Publicerad:
I 86 år – mellan 1908 och 1994 – låg Betlehemskyrkan i hörnet av Kaptensgatan och Hamngatan. Huset till höger revs också 1994 för att ge plats åt det planerade äldreboendet.
I 86 år – mellan 1908 och 1994 – låg Betlehemskyrkan i hörnet av Kaptensgatan och Hamngatan. Huset till höger revs också 1994 för att ge plats åt det planerade äldreboendet. Foto: S-E Dahlström

Det har snart gått 25 år sedan Betlehemskyrkan i hörnet av Kaptensgatan och Hamngatan revs. Samtidigt revs också ett par bostadshus. Det fanns planer för marken. Där skulle det byggas ett hus för äldreboende, det som kom att kallas Kaptensgården.

Betlehemskyrkan byggdes redan 1910 och invigdes 6 januari året därpå. Om denna invigning kunde man för en tid sedan i ST läsa i en artikel av Carl-Johan Ivarsson. Kyrkan skulle få ytterligare en invigning, nämligen 1920 när biskop J A Eklund fanns på plats. Han invigde den även för användning inom Svenska kyrkan. Säffle hade ju inte någon kyrka i tätorten på den tiden och Betlehemskyrkan fick fungera som ett provisorium till en kyrka hade byggts. Det skulle dröja 45 år innan det skedde.

 • Ingången till kyrkan var vänd mot söder inne på gården. Bibeltrogna Vänner hade Betlehemskyrkan som sin kyrka, men från 1920 till 1965 användes den också av Säffle församling som provisorisk gudstjänstlokal.
  Ingången till kyrkan var vänd mot söder inne på gården. Bibeltrogna Vänner hade Betlehemskyrkan som sin kyrka, men från 1920 till 1965 användes den också av Säffle församli… Foto: S-E Dahlström
 • Bakom altarringen och predikstolen kunde kyrkobesökarna se den stora fondmålningen som är ett verk av Antonius Svensson. Inför rivningen flyttades tavlan till EFS-kyrkan i Säffle.
  Bakom altarringen och predikstolen kunde kyrkobesökarna se den stora fondmålningen som är ett verk av Antonius Svensson. Inför rivningen flyttades tavlan till EFS-kyrkan i … Foto: S-E Dahlström
 • Vid sidan av altarringen stod orgeln, tillverkad av orgelfabriken Berggren & Bengzon i Säffle.
  Vid sidan av altarringen stod orgeln, tillverkad av orgelfabriken Berggren & Bengzon i Säffle. Foto: S-E Dahlström
 • Inne i kyrkan fanns en kamin modell större. Den fanns kvar ända fram till rivningen.
  Inne i kyrkan fanns en kamin modell större. Den fanns kvar ända fram till rivningen.
 • I december 1994 började man med grävskopans hjälp riva den då 86-åriga kyrkan. All bråte i förgrunden kom från angränsande hus som hade rivits tidigare.
  I december 1994 började man med grävskopans hjälp riva den då 86-åriga kyrkan. All bråte i förgrunden kom från angränsande hus som hade rivits tidigare. Foto: S-E Dahlström
 • Bara elva månader efter rivningen av Betlehemskyrkan hade byggandet av Kaptensgården hunnit så här långt. Detta är sidan mot Kaptensgatan.
  Bara elva månader efter rivningen av Betlehemskyrkan hade byggandet av Kaptensgården hunnit så här långt. Detta är sidan mot Kaptensgatan. Foto: S-E Dahlström
 • När kommunen kunde disponera även hörntomten där kyrkan hade legat så gick det snabbt. Det nya äldreboendet kunde tas i bruk redan våren 1996, mindre än ett och ett halvt år efter rivningen. Så här såg det ut mot Hamngatan medan bygget fortfarande pågick.
  När kommunen kunde disponera även hörntomten där kyrkan hade legat så gick det snabbt. Det nya äldreboendet kunde tas i bruk redan våren 1996, mindre än ett och ett halvt å… Foto: S-E Dahlström
 • Hörnet Kaptensgatan-Hamngatan några år in på 1900-talet. Där byggdes 1908 Betlehemskyrkan. Idag är det Kaptensgården som täcker hela det markområdet. På andra sidan av älven kan man bland annat skymta det 1902 byggda tingshuset. De stora stenhusen runt torget är också på plats.
  Hörnet Kaptensgatan-Hamngatan några år in på 1900-talet. Där byggdes 1908 Betlehemskyrkan. Idag är det Kaptensgården som täcker hela det markområdet. På andra sidan av älve… Foto: S-E Dahlström
 • När denna bild togs pågick byggandet av det hus som bland annat skulle komma att inrymma Säffle-Tidningens entré innan den flyttades. Året bör vara 1960. Lägg märke till träden på båda sidor av Hamngatan och vänstertrafiken. Nordströmshuset i hörnet av Västra Storgatan och Hamngatan fanns också kvar.
  När denna bild togs pågick byggandet av det hus som bland annat skulle komma att inrymma Säffle-Tidningens entré innan den flyttades. Året bör vara 1960. Lägg märke till tr… Foto: S-E Dahlström
 • En kort tid innan rivningsarbetet påbörjades togs denna bild. Bostadshusen till höger revs kort tid innan även kyrkan föll för grävskopan. Det låga huset till vänster är Säffle-Tidningens hus.
  En kort tid innan rivningsarbetet påbörjades togs denna bild. Bostadshusen till höger revs kort tid innan även kyrkan föll för grävskopan. Det låga huset till vänster är Sä… Foto: S-E Dahlström

I 84 år användes Betlehemskyrkan till det som den en gång byggdes för. Verksamheten blev emellertid ganska liten de sista åren. Antalet medlemmar hade minskat till fem-sex. De kunde inte längre finansiera underhållet av kyrkan. Enbart el, försäkringar och andra fasta kostnader uppgick till cirka 30 000 kronor per år.

Att sälja kyrkan för att låta den användas till annat än kyrka var inte aktuellt. När den såldes till Säffle kommun var därför ett villkor att byggnaden skulle rivas och så blev det.

Erbjöds köpa kyrkan

Kommunen hade redan innan köpet av kyrkan blivit ägare till de angränsande tomterna. Där skulle det byggas bostäder för äldre. I de första planerna räknade man inte med att även kunna bygga på hörntomten. Det erbjudande som kom från Säffle-Näs Evangelisk-Lutherska missionsförening ändrade snabbt förutsättningarna. Priset för tomt inklusive kyrkan som rivningsobjekt var 600 000 kronor.

Det kan nämnas att när kyrkan en gång byggdes kostade den missionsföreningen cirka 12 000 kronor. Då ingick även tomtpris och grundläggning. Föreningen samlade in pengar till bygget och hade också en donator, nämligen köpmannen J F Jansson. Han hade lovat att bidra med lika mycket som föreningen lyckades samla in.

Kyrkan föll för grävskopan

Hösten 1994 var det dags. Kommunfullmäktige hade godkänt köpet av Betlehemskyrkan. Det äldre par, Elin och Verner Eliasson, som hade bott i en lägenhet i kyrkan och även fungerat som vaktmästare, flyttade ut. Den stora altartavlan, som en gång målats av konstnären Antonius Svensson, bördig från Gunnarsbol i Säffle, monterades ned och flyttades till EFS-kyrkan vid Verkstadsgatan. Annat som fraktades bort var kyrkbänkar, en orgel av fabrikatet Berggren & Bengzon i Säffle samt en järnkamin modell större.

Ett år före rivningen hade kyrkan upplåtits för en utställning som kallades ”Fragment av Säffle i 700 år”. När man planerade utställningen var järnkaminen ett bekymmer. Den tog för stor plats. Detta löstes på ett smidigt sätt. Man lät helt enkelt kaminen bli ett utställningsföremål. Den fyllde sin plats om man säger så.

Kort väntan på nybygge

I december 1994 föll kyrkans torn och väggar för grävskopan.

När nu ett större markområde från Hamngatan och norrut längs Kaptensgatan hade blivit tillgängligt för nybyggnation gick det snabbt. Bara några månader efter kyrkans rivning påbörjades uppförandet av det nya äldreboendet. Ett år efter rivningen var det nya huset under tak och på våren 1996 stod det klart att tas i bruk. Kaptensgården kunde invigas.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.