Hoppa till huvudinnehållet

De tar krafttag för Säffle

Publicerad:
Lars Wall, Peter Kull och Sören Viktorsson på BVT Sweden hoppas på att kunna växa snabbt.
Lars Wall, Peter Kull och Sören Viktorsson på BVT Sweden hoppas på att kunna växa snabbt. Foto: Ylva Westerlund

Det var efter att CCI valde att lägga ner verksamheten i Säffle som en grupp tidigare anställda ingenjörer bestämde sig för att starta eget.

– Vi tror på den kompetens som finns i regionen och det är synd att den försvinner, säger Peter Kull, vd BVT Sweden.

Företaget jobbar främst med utveckling av ventiler till kraft- och processindustrin. Potentiella kunder finns i hela världen och lokal samverkan prioriteras högt.

– Vi vill ha kontoret i Säffle och samarbeta med kommuner som Karlstad och Åmål. Det är viktigt att lokala företag hjälps åt att utveckla regionen, säger Lars Wall, försäljningschef.

BVT Sweden startade upp i januari i år och sysselsätter i dagsläget tio personer. De flesta kommer senast från CCI-IMI och tanken är att fortsätta rekrytera tidigare kollegor.

– Det går inte att vara annat än stolt med tanke på den kompetens som finns här. Planen är utöka till 20 anställda under året, säger Lars Wall.

Hjälp från kommunen

Peter Kull är tacksam över det stöd som företaget fått av Säffle kommun, men efterfrågar mer hjälp till nystartade bolag.

– Det är inte lätt att starta företag. Det krävs att man är kreativ och vågar.

Ambitionen är att börja samarbeta med Karlstads universitet och utöka sitt nätverk.

– Det är viktigt att vara med i olika kluster, säger Peter Kull

Sören Viktorsson, teknisk chef, förklarar att det finns stor efterfrågan på kompetens i hur man bygger kraftverk som klarar omställningen till grön elproduktion.

– Vi behöver ligga i framkant med material. Ventilerna ska hålla i minst 25 år, säger han.

Framtidens energi

Framtidens kraftverk kommer att kunna arbeta med högre temperaturer för att producera mer energi utan att slösa på jordens resurser.

– En stor del av dagens el produceras av kol. Det måste fasas ut, säger Lars Wall.

BVT har i dag en konsultorder på utvecklingsarbete, men kommer till en början att fokusera på att utveckla tekniken. Målsättningen är att hitta en lokal producent för att vara i gång med tillverkning under 2020.

– Om vi kan hjälpa ett kraftverk att höja sin effektivitet med en procent har vi tjänat mycket, säger Sören Viktorsson.

Artikeltaggar

ElFöretagandeIndustrierNäringslivSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.