Hoppa till huvudinnehållet

Miljökrav gynnar Somas

Publicerad:

Somas i Säffle, en av världens främsta tillverkare av ventiler för processindustrin, får nu draghjälp av miljökraven som ställs på sjöfarten. Ventiler är en del i den utrustning fartygen måste satsa på för att få reningssystemen att fungera.

– Tillväxten på det området är enormt och ett välkommet tillskott för vår produktion av ventiler, som i övrigt utvecklas väl, säger Peter Hägg, vd i familjeägda Somas.

Företaget Somas var en av anhalterna när IUC Stål & Verkstads styrelse och näringslivsstrategerna i Region Värmland samt politiker och tjänstemän från Säffle kommun genomförde företagsbesök.

Vi har slagit omsättningsrekord, säger Peter Hägg, vd i Somas.
Vi har slagit omsättningsrekord, säger Peter Hägg, vd i Somas. Foto: Jonny Ohlsson

För verksamhetsåret 2017-2018 redovisar Somas en rekordomsättning, närmare 400 miljoner kronor.

– Detta om något är väl ett exempel på att utvecklingen i Somas inte står stilla. Jag kan också säga att lönsamheten är hyfsad.

Under de senaste tio åren har Somas totalt omsatt 2,9 miljarder kronor och betalat 126 miljoner i bolagsskatt. Lägg därtill den skatt som bolagets 160 anställda bidrar med till statskassan. Somas är ett bra exempel på familjeägda företag med utveckling och växtkraft som bidrar till utvecklingen i samhället.

Mattias Häggkvist, teknisk chef i Somas, andre fr.v. vid delar av en ventil som skall gå till fartygsbygge i Sydkorea.
Mattias Häggkvist, teknisk chef i Somas, andre fr.v. vid delar av en ventil som skall gå till fartygsbygge i Sydkorea. Foto: Jonny Ohlsson

Somas sneglar också på den snabbväxande additiva tillverkningen, till vill säga AT eller 3D-print.

– Jag skulle tro att det för vår del, åtminstone till en början, blir att vi hittar affärsavtal med duktiga underleverantörer som specialiserat sig på 3D-print, säger Peter Hägg.

I dag har Somas 160 anställda, cirka 120 av dem finns i Säffle.

– Det är balans mellan orderingång och storleken på personalstyrkan.

Vad inte många känner till är att Somas från grunden, företaget hade då namnet Sliperi och mekaniska arbeten i Säffle, tillverkade matbestick.

Det andra företaget i Säffle som fick besök av den stora delegationen var OP Höglunds, företaget som jobbar med lastbilspåbyggnad för transport av bland annat timmer och flis . I höst fyller företaget 100 år. Verksamheten startade i Värmlandsbro.

– Faktum är att vi är ordentligt trångbodda. Vi skulle, om vi hade större utrymmen, kunna tacka ja till fler order, öka omsättningen och anställa fler tekniker.

Vi tänker inte bygga för att gå i konkurs, men bankerna verkar tro att det är på det viset, säger Niclas Nilsson, chef vid OP Höglunds i Säffle.
Vi tänker inte bygga för att gå i konkurs, men bankerna verkar tro att det är på det viset, säger Niclas Nilsson, chef vid OP Höglunds i Säffle. Foto: Jonny Ohlsson

Men OP Höglunds dras även med ett annat problem. Bankerna är inte särskilt tillmötesgående mot det framgångsrika företaget. Det vill säga att presentera en för företaget gynnsam finansiering av utbyggnaden.

– Ibland får jag känslan av att bankerna tror att vi bygger för att gå i konkurs. Vi vill bygga för att utveckla företaget och medverka till att stärka OP-gruppen i sin helhet, sa Niclas Nilsson, vd i OP Höglunds, Säffle.

Det är inte första företaget i Värmland som hävdar att bankerna blivit mer restriktiva i sin utlåning till företagen, en del företag säger rakt ut att bankerna uppträder nonchalant.

– Nu hoppas vi på att det framöver ändå blir en bra lösning, säger Niclas Nilsson.

Här informerar Niclas Nilsson besökarna om OP Höglunds framgångar.
Här informerar Niclas Nilsson besökarna om OP Höglunds framgångar. Foto: Jonny Ohlsson

Somas är marknadsledande i sin bransch i både Sverige, Norden och kanske också i Europa. OP Höglunds har också en hyfsad marknadsandel.

2009 hade OP Höglunds 25 anställda och en omsättning på 48 miljoner kronor. I fjol omsatte företaget 191 miljoner kronor och har i dagsläget 63 anställda. OP-gruppen , bestående av ett 15-tal verksamheter, omsatte i fjol cirka en miljard kronor. Gruppen har 350 anställda.

Marcus Boman jobbar med lastbilspåbyggnaden vid OP Höglunds, Säffle.
Marcus Boman jobbar med lastbilspåbyggnaden vid OP Höglunds, Säffle. Foto: Jonny Ohlsson

I Säffle kan man tala om att den enes död i bland kan bli den andres bröd. När Volvo i Säffle lade ned tillverkningen kunde Somas ta över en del duktiga tekniker. När CCI minskade i Säffle sökte en del jobb vid OP Höglunds.

Vid mötet lanserades ett förslag om att i Säffle starta upp ett innovationscentrum för processindustrin. Kanske genom att inledningsvis starta upp en testbädd. Frågan skall nu föras vidare till Region Värmland, länsstyrelsen och forskningsinstitut för vidare diskussion.

Artikeltaggar

EkonomiFöretagandeIndustrierSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.