Hoppa till huvudinnehållet

Sida vid sida med björnen

Publicerad:

Fotografen Sven Gerdin fick en gammal dröm uppfylld när han för snart två år sedan kom nära vilda björnar med kameran. Nu visas resultatet på Krokstad herrgård i utställningen I björnlandet.

Sven Gerdins relation till fotokonsten är mycket lång. Redan i tidiga barndomen fick han ärva sin pappas gamla kamera, som senare ersattes av mer och mer avancerade grejer i takt med att intresset och förmågan växte. En kompis fick också upp intresset, och tillsammans spenderade de mycket tid med att ta och framkalla bilder.

Sven Gerdin Krokstad
Sven Gerdin Krokstad Foto: Marina Johansson

– Det var inte så populärt när man ockuperade köket som mörkrum en hel dag, skrattar han åt minnet.

Intresset höll sig även under tonåren och i vuxen ålder. När kompisarna köpte moped köpte Sven en kamera.

– Skillnaden är att min kamera fungerar än, säger han och ler.

En dröm

Det är framför allt att skildra naturen, i stort och smått, som blivit Svens signum. Att fota björnar på nära håll är en dröm som han haft länge.

– Det tror jag att alla naturfotografer vill.

2017 reste Sven till östra Finland, mycket nära ryska gränsen, tillsammans med en fotograferande vän i syfte att fånga skogens bjässe på bild. I fem dagar gav de sig ut i gryningen för att vänta på att björnen skulle vakna och komma ur sitt bo.

“En njutning och lite spännande”, säger Sven Gerdin om mötet med denna bamsing till björn, som han valt att kalla Brutus.
“En njutning och lite spännande”, säger Sven Gerdin om mötet med denna bamsing till björn, som han valt att kalla Brutus. Foto: Marina Johansson

– Första kvällen var man lite... kanske inte rädd, men man undrade hur det skulle gå. Det var en njutning och lite spännande. Men björnarna är rädda för oss. Det är när de blir människovana som det är farligt.

Och Sven fick som han önskade. Han hade förvisso sett björn tidigare, men då på flera kilometers avstånd. Nu kom han ibland så nära som sex, sju meter.

– Det märkliga är att det hörs ingenting när de kommer. Du kan gå ut i skogen och gå förbi tio björnar utan att du märker det.

Utställningen pågår till och med den 31 mars.

I väntan på smulor från björnens måltid kallar Sven detta foto av kråkorna.
I väntan på smulor från björnens måltid kallar Sven detta foto av kråkorna. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Krokstad herrgårdNöje/KulturSäffleSven Gerdin

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.