Hoppa till huvudinnehållet

Hjältar på hockeyresa

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
 • Mattias Westman från Färjestad BK hälsade välkommen. Han berömde Medhjältarnas arbete för cancersjuka barn.
  Mattias Westman från Färjestad BK hälsade välkommen. Han berömde Medhjältarnas arbete för cancersjuka barn. Foto: Nathalie Forsström
 • Efter matchen blev det lite snack i väntan på Färjestadsspelaren Jesper Olofsson.
  Efter matchen blev det lite snack i väntan på Färjestadsspelaren Jesper Olofsson. Foto: Nathalie Forsström
 • Färjestad vann över Luleå med 3-0.
  Färjestad vann över Luleå med 3-0. Foto: Nathalie Forsström
 • Medhjältarnas orangea tröjor lyste upp i publikhavet.
  Medhjältarnas orangea tröjor lyste upp i publikhavet. Foto: Nathalie Forsström
 • Systrarna Elsa och Kornelia Ljung passade på att få Jesper Olofssons autografer på sina flaggor.
  Systrarna Elsa och Kornelia Ljung passade på att få Jesper Olofssons autografer på sina flaggor. Foto: Nathalie Forsström
 • Hjälten Kornelia Ljung och hennes syster och Elsa var med och hejade fram Färjestad till seger.
  Hjälten Kornelia Ljung och hennes syster och Elsa var med och hejade fram Färjestad till seger. Foto: Nathalie Forsström
 • Jesper Olofsson fick skriva många autografer efter matchen.
  Jesper Olofsson fick skriva många autografer efter matchen. Foto: Nathalie Forsström
 • Medhjältarna består numera av Hèléne Agdén, Anette Svanelind, Therese Tingberg, Lena Andrén, Tommy Lindgren och Benny Enneby.
  Medhjältarna består numera av Hèléne Agdén, Anette Svanelind, Therese Tingberg, Lena Andrén, Tommy Lindgren och Benny Enneby. Foto: Nathalie Forsström
 • Syskonen Weghammar, Melvin, Tim och Frida, var laddade inför tisdagens hockeymatch.
  Syskonen Weghammar, Melvin, Tim och Frida, var laddade inför tisdagens hockeymatch. Foto: Nathalie Forsström
 • Jesper Olofsson ställde upp på bild tillsammans med Elliot Englund.
  Jesper Olofsson ställde upp på bild tillsammans med Elliot Englund. Foto: Nathalie Forsström
 • Melvin Weghammar var glad över att få träffa FBK-stjärnan Jesper Olofsson.
  Melvin Weghammar var glad över att få träffa FBK-stjärnan Jesper Olofsson. Foto: Nathalie Forsström
 • Färjestad BK skänkte saker, bland annat en signerad matchtröja, till Barncancergalan i Säffle den 27 april.
  Färjestad BK skänkte saker, bland annat en signerad matchtröja, till Barncancergalan i Säffle den 27 april. Foto: Nathalie Forsström

På tisdagseftermiddagen rullade två bussar från Säffle med siktet inställt på att se Färjestad vinna seriefinalen mot Luleå. I bussarna satt 130 hjältar. Det var Medhjältarna i Säffle som tog med bidragsgivare till Barncancergalan som äger rum i Säffle den 27 april på hockeykväll. Med på bussen var även familjer som drabbats av cancer.

Det är fjärde året som Färjestad BK är med i Medhjältarnas arbete med att samla in pengar till Barncancerfonden Västra. Färjestad BK bjuder in till en hockeykväll och på tisdagen var det dags för årets match. Bussarna fylldes och framme vid arenan väntade mat och hockeyprat innan matchen skulle börja. Mattias Westman, Färjestad BK, mötte upp och hade ett litet uppsnack med hockeyspelaren Fabian Zetterlund som själv inte kunde spela matchen på grund av en skada.

Hjälten Tim

Alla företag och privatpersoner som skänkt över 5 000 kronor blev medbjudna på resan. Med på resan fanns också familjer som har drabbats av barncancer.

Familjen Weghammar från Säffle var en av de familjer som var med. Medhjältarna har utsett Tim Weghammar, 13 år, till Årets hjälte. Tim är en riktig hjälte. Han var bara tio månader när han fick sin cancerdiagnos och han är en riktig kämpe. Han är idag fri från cancer men inte friskförklarad. Han tycker att det är roligt att se vilket stöd Medhjältarnas arbete har fått från sponsorer och donatorer som är med och skänker pengar.

– Cancer är fruktansvärt. Det känns bra att det är så många underbara människor som är med och försöker få bort cancer, säger han.

Många medaljer

Tim har ett brinnande idrottsintresse, tidigare var det simning som gällde men nu är det innebandy och fotboll som är i fokus. Han följer elitseriehockeyn och tyckte att det var kul att få vara med på hockeyresan. Han hade med sig syskonen Melvin och Frida och lillasyster kan intyga att Tim är en kämpe på alla sätt och vis.

– Han har jättemånga medaljer, säger Frida.

Hjälten Kornelia

En annan av Medhjältarnas hjältar som fanns i publiken vid tisdagens match var 13-åriga Kornelia Ljung från Åmål. Kornelia fick sitt första cancerbesked 2012. Det var leukemi och en lång behandlingstid väntade. Innan behandlingen var avslutad kom beskedet att Kornelia även hade fått cancer i lymfsystemet. I maj 2016 fick hon ett återfall av leukemi. I höstas blev hon klar med behandlingen. Kornelia berättar att hon har tre supersnören med pärlor där alla pärlor står för olika saker under behandlingarna.

– Tillsammans är det 14 meter och 20 centimeter långa. Det är 815 pärlor, berättar Kornelia.

Signerad tröja

Efter matchen samlades hela sällskapet för att få en träff med Färjestadsspelaren Jesper Olofsson. Det blev mycket fotograferande och många kramar och autografer. Mattias Westman från Färjestad BK lämnade över en signerad matchtröja och en signerad hockeyklubba som ska auktioneras ut på galan. Han lämnade också över en del andra saker som ska användas på galan. Han hade nära till tårar när han berömde Medhjältarnas arbete.

– Tack för att ni var här. Jag blir väldigt tagen av det engagemang och driv ni har. Det smittar av sig och det är så stort att vi får vara med på det här, sade Mattias Westman och tillade att om det inte är match den 27 april så vill han vara i Säffle på Barncancergala.

Började med konsert

Medhjältarnas arbete började för sex år sedan när vännerna Tommy Lindgren och Benny Enneby möttes på stan. De började prata om hur många de kände som hade gått bort i cancer. De kände att de villa göra något. Båda två är musiker så de tog med sina respektive band, hyrde Medborgarhuset i Säffle och ställde till med en välgörenhetskonsert. Via sponsorer och biljettintäkter samlade de in 47 000 kronor till Barncancerfonden Västra. Sedan dess har det bara växt. Året därpå samlades det in dubbelt så mycket.

Det utvecklades till en heldag med galamiddag och intresset för att vara med och bidra är stort. Hittills har Medhjältarna i Säffle samlat in runt 1,5 miljoner kronor till Barncancerfonden Västra.

Många sponsorer

I år går det mot ett rekordår. Hittills i år har Medhjältarna samlat in runt 280 000 kronor och då är det fortfarande över en månad kvar till Barncancergalan i Medborgarhuset den 27 april.

Medhjältarna har utökats och består nu av sex personer. Förutom Tommy Lindgren och Benny Enneby är Hèléne Agdén, Therese Tingberg, Annette Svanelind och Lena Andrén med. Till sin hjälp har de också en hel rad företag och privatpersoner som är med och skänker pengar.

Artikeltaggar

BarncancerfondenBenny EnnebyFärjestad BKKarlstadLöfbergs ArenaMedhjältarnaNyheterSportSäffleTim WeghammarTommy Lindgren

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.