Hoppa till huvudinnehållet

Kristofer Karlsson blir ny tränare

Publicerad:

Med våren kommer mångas sug efter att återigen svinga på golfbanan i solen. Inför årets säsong presenterar Billeruds GK en rolig nyhet: att Säfflesonen Kristoffer Karlsson återvänder till sin moderklubb för att bli tränare.

– Det var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till.

Kristoffer Karlssons relation till sporten är lång. Han började spela som 11-åring 2001, tillsammans med sin pappa.

– Det passade mig att man kunde träna själv och inte vara beroende av andra i ett lag.

Kristoffer Karlsson har en lång meritlista både som spelare och tränare inom golfen. I april börjar han som tränare på sin gamla moderklubb Billeruds GK.
Kristoffer Karlsson har en lång meritlista både som spelare och tränare inom golfen. I april börjar han som tränare på sin gamla moderklubb Billeruds GK. Foto: privat

Upptäckte tränartjusningen

Länge spelade Kristoffer på hög nationell nivå innan han för fem år sedan gjorde en säsong som tränare på Billerud.

– Vid det tillfället satsade jag vidare på min golf och pendlade periodvis från min lägenhet i Borås för att ge lektioner, men jag insåg att jag inte hade det där extra drivet som krävs för att ta mig ut i världseliten samtidigt som jag tyckte det var väldigt kul att ge lektioner.

Systerns coach

Han började senare att jobba som tränarassistent på Forsgårdens GK i Kungsbacka och kom senare att bli idrottsansvarig på heltid, med ansvar för utveckling av juniorer och elitspelare. Parallellt gav han också många privatlektioner och höll i kurser. Han har också varit väldigt engagerad som caddie och tränare åt systern Jessica under hennes medverkan i Europatouren.

Oemotståndligt jobb

Efter tre år på Forsgården blev det säsongsarbete på Gran Canaria innan han återvände till Säffle för ett lärarjobb. Sedan i höstas pluggar Kristoffer till geografilärare mot gymnasieskolan och bor med sin flickvän i Halmstad. Han hade ett nytt tränaruppdrag på gång i en lokal klubb, men så kom förfrågan från Billeruds GK och även Forsbacka GK.

– Det var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till. Jag är väldigt taggad på att få vara tränare på båda mina gamla hemmaklubbar och flytta hem närmare familjen. Tanken är att jag ska fortsätta studera samtidigt – men det ska väl gå på distans.

Klar kommunikation

Den 13 april startar Billeruds GK:s nybörjarkurser, och Kristoffer påbörjar sitt uppdrag den 22 april. Han kommer att ta sig an elever i alla åldrar och på alla nivåer av golfträning.

– Jag tycker utveckling är kul oavsett nivå och det är när man ser att polletten trillar ner hos eleven som gör jobbet så roligt.

Den egna förståelsen för spelet och ens sätt att ta sig an det, är central i all Kristofers undervisning.

– Mitt motto oavsett nivå är att eleven måste förstå varför förändring behöver ske och ha full förståelse på vilket sätt förändringen ska ske. Missar man någon av de komponenterna kommer eleven inte genomföra förändringen och falla tillbaka till samma misstag som gjorde att man tog lektionen. När jag har lektion vill jag att eleven ställer kravet på mig att förklara på ett sätt som denne förstår.

Vill se uppsving

Undervisningen kommer att ske både genom privatlektioner och på gruppträningar.

– Många känner press av att träna ensam med en instruktör, att man alltid har blicken på sig. Att träna i grupp kan också stärka klubbkänslan och avdramatisera det hela.

För ännu är tröskeln till att testa golf hög för många. Kristoffer hoppas kunna bidra till att sporten får ett uppsving – bokstavligt talat – i Säffle.

– Golf har väl fortfarande lite stämpeln av att vara en "snobbsport", men så är det inte. Det behöver inte alls bli farligt dyrt att spela – det kostar inte mer än ett gymkort – och alla kan lära sig det. Jag hoppas inte minst att skolorna tar sig turen ut till klubben för att prova på!

Artikeltaggar

Billeruds GKBilleruds GolfklubbGolfKristofer KarlssonSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.