Hoppa till huvudinnehållet

Nu är produktionen igång i nya fabriken vid Gruvöns sågverk

Publicerad:

Produktionen av korslimmat trä är igång vid Stora Ensos nya produktionslinje vid Gruvöns sågverk. Den nya fabriken blir den största av sitt slag i Sverige och satsningen innebär 60 nya jobb i regionen.

I slutet av maj sker den officiella invigningen men redan nu är produktionen igång i den 13000 kvadratmeter stora fabriken. Stora Enso har investerat en halv miljard kronor i den nya fabriken som producerar korslimmat trä, som kan användas för att bygga såväl höghus som offentliga byggnader och villor.

– Det här är ett stort steg i att vara en leverantör av förnyelsebara lösningar, säger Maja Bergström, projektledare på Stora Enso.

 • Maja Bergström, projektledare, och Joakim Sveder, platschef på Gruvöns sågverk.
  Maja Bergström, projektledare, och Joakim Sveder, platschef på Gruvöns sågverk. Foto: Jenni Jansson
 • Det korslimmade träet tillverkas av bräder av gran som limmas ihop.
  Det korslimmade träet tillverkas av bräder av gran som limmas ihop. Foto: Jenni Jansson
 • Färdiga skivor efter kundens önskemål strax klara för leverans.
  Färdiga skivor efter kundens önskemål strax klara för leverans. Foto: Jenni Jansson
 • Träets hållbarhet testas regelbundet genom att sätta tryck på det.
  Träets hållbarhet testas regelbundet genom att sätta tryck på det. Foto: Jenni Jansson
 • Korslimmat trä kan användas som byggmaterial istället för betong.
  Korslimmat trä kan användas som byggmaterial istället för betong. Foto: Jenni Jansson

Den nya produktionslinjen blir en av världens största och mest moderna och kommer att ha en produktionskapacitet på 100000 kubikmeter korslimmat trä per år, vilket motsvarar cirka 4500 normalstora lägenheter.

Det korslimmade träet består av 20-30 millimeter tjocka brädor av gran som limmas ihop. Materialet beskrivs som ett hållbart ur miljösynpunkt då trä är en förnyelsebar råvara som binder koldioxid. Andra fördelar är att det korslimmade träet blir ett lätt och starkt material som snabbt kan monteras och som går att återanvända.

Korslimmat trä och laminerat fanervirke (LVL), som också tillverkas av Stora Enso, blir tillsammans ett alternativ till att bygga med stål och betong.

– Med CLT (korslimmat trä, red. anm) har vi en helhetslösning där vi kan erbjuda både material och hjälp vid byggprojekt, säger Joakim Sveder, platschef på Gruvöns sågverk.

Stora Enso räknar med att sälja sina produkter till framförallt de nordiska länderna och till Storbritannien.

En av fabrikens kunder är Grums kommun, som väljer att bygga Södra skolan i korslimmat trä från Gruvön, och fler ordrar rullar in.

– Orderboken växer ständigt, vilket är glädjande, säger Mikael Lindberg, försäljningschef.

Artikeltaggar

GrumsGruvöns sågverkIndustrierNäringslivStora Enso

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.