Intresset var stort för Johanna Ståls föreläsning i Kulturhuset Silvénska i onsdags kväll. Många kom för att höra henne prata om klimat- och miljöfrågor och hennes föreläsning väckte både frågeställningar och diskussioner.
Det var Naturvårdsföreningen i Säffle som hade bjudit in föreläsaren och journalisten Johanna Stål som kom för att prata om hållbarhet. Johanna Stål är chefredaktör för magasinet Camino och författare till Naturskyddsföreningens årsbok 2019, Ett hållbart liv. I boken har hon sammanställt tips på hur man kan leva mer miljö- och klimatvänligt. Ett urval av de tipsen delade hon med sig av till Säffleborna under onsdagskvällen.
Tips nummer ett lyder, bli en plusenergimänniska. Hon säger här att det kan vara bra att tänka att man lägger till saker stället för att tänka att man bara ska reducera.
– Det är alltid tråkigt att reducera, det är roligare att lägga på saker, säger hon.
Grannsamverkan
Det andra tipset handlar om boendet. Hur hållbart är ditt boende? Johanna Stål påpekar att det kan vara bra att varva saker som känns lite tråkiga med saker som känns roliga.
Ett annat bra tips är att bli vän med grannarna. På det viset kan man gå ihop, äga saker tillsammans och låna av varandra. Hon berättar själv att de delar gräsklippare med sina grannar och att det har gett ringar på vattnet så att fler grannar gått ihop och delar gräsklippare.
Aktivist, javisst
Att kontakta politiker, företag och journalister är ett annat av Johannas tips. Hon tycker att det är en bra idé att ha som vana att man gör det en gång i halvåret för att ge tips och idéer.
Den femte punkten på Johannas tipslista heter Aktivist, javisst och här, säger Johanna, handlar det om både stort och smått.
– Jag upplever att det finns en rädsla för att kalla sig aktivist. Men det kan vara så mycket mer än att åka ut i en båt och försöka stoppa valjägare. Att vara aktivist kan handla om att koka kaffe på medlemsmöten och det kan vara minst lika viktigt, säger hon.
Resvanor
Hon nämner ordet mikroaktivist och menar att det kan handla om att säga ifrån i vardagen.
Ett annat tips handlar om resvanor. Istället för att ta flyget tipsar hon om tågresor, hemester, cykel och att man kan starta en lastcykelpool.
“Alltid andra hand i första hand”, är nästa tips.
– Det kräver att man har ett annat tänk, säger hon och uppger att man kan behöva planera sina köp bättre istället för att kortsiktig sticka ut och köpa det man ska ha när man behöver det.
Utmana banken
En annan punkt handlar om mat. Det handlar om att äta mer vegetariskt och ekologiskt samt att minska matsvinnet.
– Minska vår köttproduktion och fokusera på svenskt kött och naturbeteskött, säger hon.
Det finns många olika sätt att påverka. Ett sätt som Johanna tycker är viktigt är att utmana banken.
– Gå till din bank och fråga, vart är mina pengar när jag inte använder dem?. Alla banker ska kunna svara på det idag, kan de inte det, byt bank!, säger Johanna.
Inre hållbarhet
Johannas sista punkt handlar om stöttning.
– Peppa och utmana varandra, säger hon.
– Vill man bli miljövänlig ska man skaffa sig miljövänliga kompisar. Det är den lättaste vägen, sade Johanna också.
Johanna pratade även en del om inre hållbarhet. Att det också är viktigt att tänka på att hålla som människa.
– Vi behöver hitta ett annat sätt att ta hand om oss själva, säger hon.
Flyga mindre
Efter föreläsningen gavs utrymme för frågor och diskussioner. Johanna fick bland annat frågan om det finns något man kan göra som gör stor skillnad. Hon tycker att man kan se till sig själv vad man själv kan göra för att bli mer miljövänlig.
– Det allra bästa är att flyga mindre. Man får rannsaka sig själv, äter man mycket rött kött eller kör man mycket bil, svarade Johanna och tillade även att man kan engagera sig politiskt i internationella frågor om man vill göra stor skillnad.