Hoppa till huvudinnehållet

Landshövdingar överens om vargen

Publicerad:
Föryngringar av vargstammen ska hållas på en miniminivå av 7,5 vargar i Värmland, enligt ett förslag från länsstyrelserna i mellersta förvaltningsområdet.
Föryngringar av vargstammen ska hållas på en miniminivå av 7,5 vargar i Värmland, enligt ett förslag från länsstyrelserna i mellersta förvaltningsområdet. Foto: Tommy Andersson

Länsstyrelserna och landshövdingarna i de åtta så kallade “varglänen” har kommit överens om hur vargstammen ska fördelas mellan länen i år.

De åtta länen som ingår i det mellersta förvaltningsområdet har tagit fram ett förslag som utgår från regeringens nationella målsättning som ska garantera en livskraftig vargstam. Ambitionen med förslaget är att få en spridning av vargstammen i landet.

Det är nu upp till Naturvårdsverket att ta ställning till förslaget. De kommer att ta ett beslut under våren.

Miniminivåerna för Sveriges stora rovdjur ska ses över minst vart femte år. I det nya förslaget delas miniminivån av vargföryngringar upp mellan åtta län. En föryngring innebär att det går att fastställa att det har fötts nya vargar i ett revir under året.

För Värmlands del innebär förslaget att antalet föryngringar kan sänkas från 11 till 7,5 under 2019. Örebro län får en sänkning från 5 till 3,5.

Enligt Naturvårdsverket bör det norra respektive södra förvaltningsområdet föreslå miniminivåer som motsvarar de föryngringar som har konstaterats vid den senaste inventeringen. Det mellersta förvaltningsområdet ska därefter fördela övriga föryngringar så att den sammanlagda summan når upp till referensvärdet 300 vargar.

Förslaget från mellersta förvaltningsområdet
LänMiniminivåer 2014Miniminivåer 2019
Dalarna77
Gävleborg23,5
Stockholm1
Uppsala1
Värmland117,5
Västmanland11,5
Västra Götaland12,5
Örebro53,5
Totalt2728,5

Artikeltaggar

Djur och naturLänsstyrelsenNaturvårdsverketNyheterÖrebro länVargarVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.