Stor risk för gräsbränder i Värmland

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är stor risk för gräsbränder runt om i Värmland.
Ska man elda är det flera saker man behöver ha i åtanke om saker inte går som det är tänkt.
– Det är viktigt att veta att om man är oaktsam vid gräseldning är det inte säkert försäkringen gäller fullt ut, man kan också dömas för allmänfarlig vårdslöshet om man vållat brand, säger Malin Brandin Bolund, på Länsförsäkringar Värmland.

Det är allt som oftast förbjudet att elda i tätbebyggda områden av både miljö- och hälsosynpunkt. I vissa kommuner kan det ändå vara tillåtet att elda grenar och löv från din trädgård under särskilda tidsperioder.

– Kontakta din kommun för att ta reda på vilka regler som gäller i ditt område, säger Malin Brandin Bolund, chef bygg- och egendomsskador, Länsförsäkringar Värmland, i ett pressmeddelande.

Förutom de rättsliga efterspelen finns det även andra saker att tänka på innan du börja elda på egen hand.

– När det gäller eldning utomhus så är det nästan varje år någon brand som sprider sig till någon byggnad som sedan inte går att rädda, berättar Björn Johansson, på räddningstjänsten i Karlstadsregionen.

Här listar Björn Johansson de punkter som är viktigast att tänka på vid eldning utomhus:

• Tänk alltid på vinden och elda aldrig när det blåser.

• Ha en naturlig begränsningslinje så elden inte kan sprida sig hur långt som helst. Till exempel en väg eller ett område som du blöter ner.

• Se till att inte vara själv när du eldar.

• Ha släckutrustning redo innan du börjar elda.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.