Hoppa till huvudinnehållet

31 helikoptrar i beredskap för att bekämpa bränder

Publicerad:
Helikoptrarna ska kunna vara i luften inom 90 minuter vid högsta beredskapsläge.
Helikoptrarna ska kunna vara i luften inom 90 minuter vid högsta beredskapsläge. Foto: Erik Simander/TT

Under skogsbrandssäsongen kommer 31 helikoptrar stå beredda att rycka ut vid brand. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förhandlat fram.

– Förhoppningsvis kommer vi inte hamna i de situationer vi hade i somras eller i Västmanland 2014 igen, säger Björn Johansson, ansvarig för upphandlingen på MSB, till TT.

Avtalet är tecknat mellan MSB och tre företag. Helikoptrarna kommer att vara i beredskap mellan den 1 maj och den 15 september. De är stationerade runt om i landet och finns till hela Sveriges förfogande.

– Det här är ett gott stöd till svenska räddningstjänster. Bränder bekämpas med markstyrkor. Men med luftburet stöd som dämpar lågorna har du mycket större chans att släcka branden från marken, säger Björn Johansson, till TT.

Under de mest kritiska månaderna kan helikoptrarna placeras i de områden där det är störst risk för skogsbränder.

– Vi kommer att analysera brandriskprognoserna ingående under sommaren, och utifrån det kommer vi att anpassa beredskapen till rätt nivå och till rätt region i landet, säger Björn Johansson.

Avtalet löper på ett år och kan sedan förlängas. Det är första gången MSB ingår i ett liknande avtal och det kommer att utvärderas efter ett år.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMSBSkogsbränderSverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.