Hoppa till huvudinnehållet

Sex röster ur myndighetskaos

Publicerad:

Efter Nya rösters och Unga berättares högläsning fortsatte författarlördagen med föreläsning av författaren Malin Edgren från Karlstad. Det blev en fin fortsättning på de teman som redan vidrörts: tillvaron som asylsökande och värdet i att kunna skriva.

Malin Edgren var liksom många andra starkt påverkad av berättelserna som just lästs upp.

– Ni är så kraftfulla! Det händer något med oss människor när vi skriver och vågar uttrycka vad vi känner – det är essensen i att vara människa. För mig har läsandet alltid varit en källa till glädje och tröst.

Antologin Vi som såg dem komma ska fungera som ett nutidsdokument över flyktingvågen 2015.
Antologin Vi som såg dem komma ska fungera som ett nutidsdokument över flyktingvågen 2015. Foto: Marina Johansson

Mänsklighet

Malin Edgren har ett förflutet som ekonom, men insåg att kärleken till bokstäver var större än den till siffror och bestämde sig för att satsa helt på sitt skrivande. Hennes drivkraft cirkulerar kring människor, möten och relationer.

– Allt handlar ju om det, att vi är människor oavsett vad. Det är vår minsta gemensamma nämnare.

Malin Edgren berömde de unga skribenterna.
Malin Edgren berömde de unga skribenterna. Foto: Marina Johansson

Inblick

Hon debuterade 2017 med romanen Jag gör vad som helst. Fokus för dagen låg dock på Vi som såg dem komma, en antologi från 2018. Där ger sex yrkespersoner i den kommunala sektorn sitt perspektiv på hur det var att arbeta med flyktingvågen i Sverige 2015. Malin Edgren var själv en av dem. Det var bilden av den på strandkanten uppspolade treåringen Alan Kurdi som startade hennes engagemang.

– Det berörde mig i hjärtat hur ett så oskyldigt liv kunde släckas. Jag kände att jag ville göra något, och med min bakgrund som ekonom blev jag god man åt några ensamkommande flyktingbarn.

"Skäms"

Men det stannade inte vid att ta hand om pengar och papper. Malin blev snart mer involverad i ungdomarnas liv och hur dåligt de mådde av myndigheternas hantering. Från insidan såg hon hur samhällets stöd fallerade och hur mycket mänskligt lidande det innebar.

– Jag skulle inte tro på mig själv om jag inte hade varit med om det. Det är så många som tycker, utan att själva ha fakta.

Hon beskriver det som att folk flyttades runt som möbler och inte behandlades som människor.

– Jag skäms över att landet jag kallar mitt hem inte är större än så. Hade det handlat om mig eller mitt barn hade det inte varit svårt att göra något.

Nutidsdokument

Historiken Dick Harrison har skrivit förordet till en bit nutidshistoria, som knyter an till historien i stort.

– Hela Sverige är uppbyggt på att folk genom historien har velat komma hit. Men varje gång det händer är det som att det aldrig har gjort det förut och att vi inte kan förstå det. Den här boken är ett underlag för den som i efterhand vill försöka förstå hur den här tiden i Sverige var.

Hon riktar skarp kritik till politik som förts fram under hanteringen av den senaste flyktingvågen.

– Vi har en justitieminister som säger att unga ensamkommande ska vara tacksamma, sköta skolan och så vidare. Hur lätt är det att sköta skolan om man inte vet var man ska sova i natt? Vi hade aldrig tillåtit en sådan tillvaro för svenska ungdomar, så det är verkligen skillnad på folk och folk.

Det är lätt att gräva ner sig i dysterhet – men hopp finns.

– Hoppet är det vi har sett här i dag! Det finns i det goda samtalet och av att dela med sig av det som är gott.

Artikeltaggar

Dick HarrisonLitteraturMalin EdgrenNöje/KulturNyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.