Hoppa till huvudinnehållet

Drygt 60 procent sålda Chessbiljetter redan

Publicerad:
Biljettförsäljningen går riktigt bra Säffleoperans kommande uppsättning av musikalen Chess. Säffleoperans producent, Tobias Norelius, har aldrig varit med om någonting liknande.
Biljettförsäljningen går riktigt bra Säffleoperans kommande uppsättning av musikalen Chess. Säffleoperans producent, Tobias Norelius, har aldrig varit med om någonting liknande. Foto: Marina Johansson

I oktober har musikalen Chess premiär på Säffleoperan. Redan nu har över 60 procent av biljetterna sålts. Säffleoperans producent, Tobias Norelius, har aldrig varit med om någonting liknande.

– Jag har aldrig varit med om att biljetterna sålt så här fort. Vissa gånger har vi inte ens sålt så här mycket under hela uppsättningen, skrattar han.

Musikalen av Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus gjorde succé vid urpremiären år 1986 i London. Chess på svenska, i bearbetning av Lars Rudolfsson, hade premiär i Sverige år 2002 på Cirkus i Stockholm. Därefter har den endast spelats på två andra scener i Sverige, och nu tar sig alltså Säffleoperan an denna uppsättning.

“Någonting alldeles extra“

Handlingen till musikalen Chess utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan spelaren Freddie från USA och Anatolij från Sovjetunionen. Det beskrivs som en musikal som bjuder på dramatik, kärlek, farligt spel och musik i världsklass.

– Det ska ju bli jätteroligt att göra Chess. Men med det följer ju ett stort ansvar och man får en hel del press på sig, skrattar Norelius och fortsätter:

– Men jätteroligt! Jag tror att det det här året kommer att bil någonting alldeles extra. Jag har en arbetsvision om att det ska bli det i alla fall.

Mer än 60 procent sålda biljetter

Biljettförsäljningen till musikalen har gått på högvarv sedan biljetterna släpptes. Redan nu har över 60 procent av biljetterna sålts - och då är premiären i oktober. Dessutom har man inte ens släppt rollistan än.

– Jag har aldrig varit med om att biljetterna sålt så här fort. Vissa gånger har vi inte ens sålt så här mycket under hela uppsättningen, skrattar Tobias.

Och detta trots att ingen rollista finns?

– Ja, de är ett tydligt exempel på att det inte är därför folk köper biljetterna. Det är inte bara namnen som säljer. I det här fallet så tror jag ju att musikalen i sig, Chess, lockar många, men också att de sett Säffleoperans utveckling under åren och vet att de är garanterade att det kommer att bli bra föreställningar.

Tobias berättar dock att de kommer att gå ut med namnen inom kort - i princip allt är klart. Han berättar också om ett eventuellt samarbete med Balettakademin i Göteborg. Man hoppas få några andraårselever som praktikanter därifrån.

Har det varit mer jobb med Chess?

– Det har varit oerhört mycket jobb. På de åtta musikaler jag har jobbat så är det här den med absolut mest jobb så här tidigt.

Ensemblen har redan varit igång och repeterat i tre månader. Det är såpass krävande stycken så att det är ett måste för den här uppsättningen menar Tobias.

– De ses en gång varannan vecka och repeterar. Det blir ett avslutande körläger i maj, under tre dagar, där vi nöter låtarna innan vi går på lite sommarledigt.

Ensemblen är dock mindre än vad man brukar ha på Säffleoperan. Detta beror på det avtal man har med Björn och Benny, där de är med och bestämmer hur stor kören och ensemblen ska vara.

– Vi har dock utökat antalet lite för att få det som vi vill ha det också. Musikerna är dock fler än vi brukar ha, säger Tobias.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.