För precis 100 år sedan köpte Birger Höglund en smedja i Värmlandsbro. Det blev början till ett företag som lever fortfarande. I tre generationer var det ett familjeföretag innan det blev ägarskifte. Nu heter företaget OP Höglunds. Det som började med en smedja finns i dag i en industrifastighet vid Kronvägen i Säffle.
Birger Höglunds bror hade för övrigt startat ungefär på samma sätt i Säffle. Det var Helge Höglund, vars företag med tiden blev Karosseri AB H Höglund, som sedan blev Volvo Bussar. Den industrin var ett år från att få fira 100-årsjubileum när den stängdes i Säffle och produktionen flyttades till Polen för några år sedan.
Medan Helge Höglund kom att satsa på att bygga bussar valde Birger Höglund påbyggnader för lastbilar. Från början handlade det emellertid mest om smidesverksamhet och att tillverka hjul till kärror. När lastbilar blev vanligare i början av 30-talet som Birger Höglund de möjligheter som det innebar. I Värmlandsbro började man bygga lastbilsflak och var bland de första i den branschen.
Ingen klarade utmaningen
En som anställdes redan på 30-talet och som skulle komma att vara företaget trogen i ett halvt sekel var Lennart Jansson. När han intervjuades 1986 kunde han berätta om ”gamle sme´n”, alltså han som hade smedjan före Höglund.
- Han hade en gång burit ett städ med en hand på en sträcka av tjugo meter. Det var inte enkelt och hade man inte vetat att gamle sme´n hade klarat det hade det nog ansetts vara omöjligt. Nu blev det en utmaning för många att försöka upprepa bravaden.
De som ville försöka fick lägga en slant i en pott. Den växte till 76 kronor, vilket på den tiden motsvarade ett par månadslöner.
- Det var aldrig någon som klarade det kraftprovet, berättade Lennart Jansson. Inte ens de som smort in händerna med tjära för att få bättre grepp.
Lediga lördagar
Lennart Jansson kunde också berätta att man i Höglunds smedja var pionjärer, nämligen med lediga lördagar. Flera decennier innan femdagarsveckan ens var påtänkt.
- Birger Höglund fastslog, att det blev för dyrt att värma upp smedjan för bara ett halvt dagsverke. I stället föreslog han att vi skulle jobba lite längre de andra dagarna och få lördagarna lediga. Och så blev det.
Snart skulle man emellertid slippa smedjan. Verksamheten växte och krävde större lokal. Bara några stenkast från smedjan byggdes en ny fabrikslokal. Den skulle med åren komma att byggas till, men öppnade förstås nya möjligheter när första delen togs i drift 1943. Då var det 14-15 anställda. Det var visserligen krigstid med allt som det innebar, men för Höglunds betydde det också många militära beställningar.
Tre generationer
Några år efter fabriksbygget kom första generationsskiftet. Birger Höglunds barn Margareta och Tord tog över. Det blev Margaretas man Gustaf Kvaldén som kom att driva företaget tillsammans med Tord Höglund. Så var det fram till Tord Höglunds bortgång 1980. Efter en tid sålde dödsboet sin hälft i företaget till Margareta och Gustaf Kvaldéns son Carl-Johan, som på det viset blev hälftenägare. 1986 blev Carl-Johan ensam ägare. Då hade tredje generationen tagit över.
Ännu en Kvaldén – Carl-Johans kusin Sven-Åke – hade då engagerats i företaget med ansvar för ekonomi och försäljning.
På 80-talet upplevde Höglunds Flak en kraftig expansion. Inom loppet av några år fördubblades personalstyrkan och omsättningen tredubblades.
Blev årets företagare
Framgångarna fortsatte. 1990 utsågs Carl-Johan och Sven-Åke Kvaldén, Höglunds Flak, till ”årets företagare i Säffle kommun”.
Från att bara åtta år tidigare ha omsatt drygt 3 miljoner kronor var nu årsomsättningen uppe i cirka 24 miljoner. Antalet anställda hade ökat från ett tiotal till 25. Lokalerna i Värmlandsbro hade som sagt byggts till med en monteringshall.
Ett stort steg var det förstås att överge fabriksbyggnaden i Värmlandsbro och investera i ett nybygge i Säffle. Den satsningen gjordes och 2001 flyttades verksamheten dit.
Fem år senare såldes Höglunds Flak till OP-gruppen. Det nya namnet blev OP Höglunds och från att ha varit ett familjeföretag i tre generationer blev företaget en del i en större koncern.
För tio år sedan samlades OP-gruppens enhet i Malmköping samt säljbolagen i Eskilstuna och Karlstad under ett tak i Säffle.
På andra sidan av Kronvägen ligger Philipsen Lack, som byggde nya lokaler där 2004. Där utförs blästring och våtlackering på alla typer av fordon. Kopplingen till OP Höglunds verksamhet är given och sedan 2014 ingår även Philipsen Lack i OP-gruppen.
Utvecklingen för OP Höglunds har varit positiv och det är en vital 100-åring som kan jubilera.
Sven-Erik Dahlström