Hoppa till huvudinnehållet

Sprang London Marathon

Publicerad:

Under söndagen hölls London Maraton - den nästa största löpartävlingen i hela Storbritannien. Två Säfflebor, Lennart Westerlind, 71, och Kristina Skar-Westerlind, 69, fanns med på startlistan. De sprang då sitt nionde maraton.

London Marathon sprangs för första gången 1981, och hålls nu årligen genom Londons gator. Det är en relativt lättlöpt bana, med start i Greenwich, söder om huvudstaden. Efter knappt två mil passerar man Tower Bridge och är inne i Londons centrum, och därefter en mils löpning till, och genom Docklands. Sista milen löps i centrala London där slutkilometerna är storslagna. Löparna passerar Towern och Victoria Embankment längs Themsen, springer förbi Big Ben och Parlamentshuset till målet framför Buckingham Palace.

Under helgen sprang de två Säffleborna, Lennart Westerlind, 71, och Kristina Skar-Westerlind, 69, London Marathon.
Under helgen sprang de två Säffleborna, Lennart Westerlind, 71, och Kristina Skar-Westerlind, 69, London Marathon. Foto: privat

Säffleborna Lennart Westerlind och Kristina Skar-Westerlind sprang under helgen London Marathon, tillsammans med Säffle-uppväxta sonen Erik Westerlind. Sonen sprang sitt första maraton, medan föräldrarna är mycket erfarna i ämnet.

– Vi klarade det bra, och är nöjda - målet är det viktiga. Det var ett fantastiskt lopp, och väldigt trevligt. Det var kul att alla tre fick gå i mål, det var ju ett önskemål när vi började, säger Kristina.

Deras son Erik Westerlind sprang dessutom sitt permiärmaraton tillsammans med föräldrarna.
Deras son Erik Westerlind sprang dessutom sitt permiärmaraton tillsammans med föräldrarna. Foto: privat

Hur många lopp har ni sprungit?

– Det här blev vårt nionde maraton. Det första sprang vi i New York 2010. Sen har det blivit en del svenska klassiker också, tio stycken tror jag, berättar Kristina och Lennart fyller i:

– Vi har motionerat sedan barnen blev stora. Vi har försökt med en klassiker varje år i många år tillbaka nu.

– Sedan har det blivit 12 Vasalopp också, tillägger Kristina.

Fem av sex Majors

Lennart och Kristina har hittills sprungit fem av de sex "World Marathon Majors". Det som nu är kvar är Boston Marathon, som de hoppas kunna springa nästa år.

– Det vore ju kul att ha klarat av alla sex, trots att det inte var tanken från början. Sen efter det, kanske vi är nöjda, skrattar Kristina som dock är väldigt glad för allt de klarat av hittills.

– Varje år blir det större och större att gå i mål - det är ju en tidsfråga hur långe man orkar.

Alla är mycket nöjda med sina prestationer i loppet - "målet är målet" säger Lennart.
Alla är mycket nöjda med sina prestationer i loppet - "målet är målet" säger Lennart. Foto: privat

Vad tyckte ni om Eriks premiärlopp då?

– Han skötte sig enormt bra, för att vara premiärloppet. Han sprang på ungefär 3 timmar och 50 minuter - jättebra.

40.000 startande

Paret har, utöver New York och London, sprungit maraton i Berlin, Schweiz, Honolulu, Chicago, Reykjavik, Stockholm och Tokyo. Under helgens maraton var det 40.000 startande, och Lennart berättar att det var ett oerhört publikstöd längs gatorna. I London har paret aldrig sprungit innan, men båda är överens om att det var en fantastisk upplevelse.

– Jag brukar säga att målet är målet. Jag är 71 år nu, så jag är glad varenda gång jag tar mig i mål. Jag känner stor ödmjukhet när jag springer under porten - privilegierad att jag får ha hälsan att orka detta. Samma sak med Vasaloppet - jag får rysningar varje gång. Jag är lyckligt lottad som får ha hälsan och kroppen med mig - att jag slipper pillerburken än så länge, skrattar Lennart.

4,2 mil på drygt 5 timmar

Årets vinnare av London Marathon sprang på 2.02, men ännu mer otroligt är Kristinas och Lennarts bedrift. Kristina, 69, sprang på 4.50 och Lennart, 71, på 5.43. Sonen Erik klarade också sitt första maraton med bravur; 3.50 stannade hans klocka på.

– Ett litet tips; att springa maraton är som "sightseeing by foot" - det är roligare än buss, skrattar Lennart.

Artikeltaggar

FriidrottLondonLöpningSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.