Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska Norden städas

Publicerad:
Reporter Emma Lindell
Emma Lindell
emma.lindell@nwtmedia.se
Stränder, vattendrag och kusten ska städas.
Stränder, vattendrag och kusten ska städas. Foto: Charlotte Ferneman

I helgen ska hela Norden städas på skräp. Under den Nordiska kusträddardagen kommer tiotusentals människor att samlas för att gå längs stränder, sjöar eller andra vatten för att plocka skräp.

Den Nordiska kusträddardagen är sedan 2017 ett årligt arrangemang som anordnas av Håll Sverige rent.

– Plasten i havet är något som människor upplever som ett enormt problem. Redan nu har 47 500 svenskar anmält att de kommer att plocka skräp i kampanjen och vi hoppas på rekorduppslutning, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent.

Förra året deltog 180 000 personer i hela Norden varav 37 000 i Sverige. Runt om i Sverige arrangeras publika events som det är fritt att ansluta till. Aktioner kommer att äga rum i flera av Nordens länder.

Foto: Håll Sverige rent

– Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och förenade av det. Tillsammans kan vi rädda havet från skräpet – både genom att plocka upp det och genom att skicka budskapet att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

I en undersökning av Novus som Håll Sverige rent har beställt uppger nio av tio svenskar att de tycker att en minskning av nedskräpning är viktigt. Åtta av tio uppger att de har stor kunskap om de negativa effekterna av nedskräpning.

Enligt Håll Sverige rents skräprapport 2019 är det vanligaste skräpet på stränderna fimpar med filter (som innehåller plast). Bland tio i topp på skräplistan finns bland annat godis- och glasspapper samt plastbestick och sugrör.

Artikeltaggar

Håll Sverige RentMiljöNedskräpningSverige

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.