Hoppa till huvudinnehållet

Franskt team gör film om Säffle-Gunnars öde

Publicerad:
Åke Sandberg intervjuas av den franske journalisten Francois Missen som följde Säffle-Gunnars karriär och var en nära vän under Säffle-Gunnars svåra år.
Åke Sandberg intervjuas av den franske journalisten Francois Missen som följde Säffle-Gunnars karriär och var en nära vän under Säffle-Gunnars svåra år.

Marseille glömmer aldrig Säffle-Gunnar. Han är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsproffs genom tiderna och den största av alla stjärnor i Olympique de Marseille. Nyligen var ett franskt filmteam i Säffle för att göra ett inslag till en film om Gunnar “Säffle” Anderssons öde och karriär.

Francois Missen är en ledande och prisbelönt fransk journalist som på nära håll följde Säffle-Gunnars karriär och liv.

– Gunnar bodde ofta hos Francois den sista svåra tiden, och gjorde så även den sista natten innan han föll samman på en gata på väg till en tidningsredaktion för att som vanligt be om en biljett till kvällens match. Gunnar fördes till sjukhus där han dog senare samma natt, 41 år gammal.

Filmteamet besökte Annelund där Gunnars föräldrar bodde och dit stjärnan återvände flera gånger.
Filmteamet besökte Annelund där Gunnars föräldrar bodde och dit stjärnan återvände flera gånger.

Det berättar Åke Sandberg, Säfflebördig professor som i många år botaniserat i Säffle-Gunnars liv med avsikten att ge ut en bok om hans märkliga liv. Efter den sagolika karriären lämnades Säffle-Gunnar åt sitt öde, klubben och fansen övergav honom och stjärnan levde de sista åren i misär och missbruk.

Den numera 86-årige Francois Missen var en av de som inte svek stjärnan. Han är den röda tråden i den film om Säffle-Gunnar som ett franskt team producerar.

– Filmen har fokus på människan Gunnar och speglar bland annat hans uppväxt i Säffle och Åmål. Därför kom teamet hit för att under några dagar filma miljöer och göra intervjuer, berättar Åke Sandberg.

Kamratgården i Åmål där Gunnar Andersson slog igenom i IFK Åmål.
Kamratgården i Åmål där Gunnar Andersson slog igenom i IFK Åmål.

I Säffle besökte teamet platser som kan förknippas med Säffle-Gunnar, bland annat vid strömmen där restaurang Strömparterren låg förr och hörnet av Skolgatan och Västra Storgatan. I trähus på båda platserna stod en gång Gunnars barndomshem. Man åkte också till Annelund dit Gunnars föräldrar flyttade då husen kring Annelundstorget var nybyggda och till Örnäsvallen i Åmål.

Åke Sandberg intervjuas i filmen.

– Jag berättade vad jag vet om Gunnars barndom och uppväxt och de besök han gjorde i hembygden under sin framgångsrika karriär. Det jag vet om Gunnar har jag fått veta i samtal med hans yngre bror Lennart, som dog för ett par år sedan, liksom med vänner i Säffle och Åmål. De kommer alla att nämnas i filmens eftertext.

Journalisten Francois Missen blev en av Säffle-Gunnars närmaste vänner.
Journalisten Francois Missen blev en av Säffle-Gunnars närmaste vänner.

Francois Missen har också intervjuat två av Gunnars barn, som bor i Paris, samt några av de gamla lagkamraterna i Olympique de Marseille, de senare numera i 90-årsåldern.

Gunnar Andersson föddes i Arvika 1928, växte upp i Säffle innan familjen flyttade till Åmål där han spelade fotboll och bandy i IFK Åmål. Han var oerhört talangfull och värvades snart till IFK Göteborg där det bara blev tre matcher innan han hamnade i FC Köbenhavn. Under en match i Barcelona upptäcktes han av Olympique de Marseille där han från 1950 spelade åtta säsonger, gjorde 194 mål. Det står sig fortfarande som klubbrekord i Olympique de Marseille.

Säffle-Gunnar Andersson (till vänster) tillsammans med Olympique de Marseilles klubbdirektör  Saby och tränaren Jean Reny.
Säffle-Gunnar Andersson (till vänster) tillsammans med Olympique de Marseilles klubbdirektör Saby och tränaren Jean Reny.

Skador gjorde att karriären dalade, han hamnade i sämre klubbar, försökte sig på en tränarkarriär men det mesta gick snett och de sista åren i hans liv präglades av sjukdom och alkoholmissbruk.

Efter hans alltför tidiga död drabbades Marseille av dåligt samvete. På förstasidan i Marseilletidningen Le Méridional var rubriken dagen efter dödsfallet ”Pardon Gunnar”, förlåt Gunnar. Det var journalister, klubb och supportrar som insåg att de inte behandlat Gunnar på ett värdigt sätt, under den ”andra halvleken” av hans karriär.

Marseille glömmer aldrig sin kanonskytt

Artikeltaggar

FotbollGunnar AnderssonSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.