Ibland kommer en chans bara en gång – och då gäller det att ta den. Så resonerade Säfflebon Camilla Wahlberg när möjligheten att förverkliga en gammal dröm – att jobba med antikviteter och gamla saker – uppstod. Sedan ett par veckor tillbaka driver hon Borgviks Antik & Kuriosa.
Lokalen, ett putsat slaggstenhus från 1900, är en sorts antikvitet i sig. Från början inhyste det ett mejeri, men 1940 blev det ett varmbadhus. De senaste tre åren drev göteborgaren Börje Olofsson en antikhandel där, som Camilla besökte många gånger. När Börje ville dra sig tillbaka och la ner verksamheten frågade hon sin väninna, husets ägare Ann-Marie Fernlöf, vad som skulle bli där i stället. "Nu ska ju du driva den!" tyckte Ann-Marie, som väl kände till Camillas mångåriga passion för antikviteter och inredning.
– Då var det lite kaos i hjärnan. Men ett fantastiskt erbjudande som jag inte var sen med att tacka ja till, även om mycket skulle behöva lösas praktiskt.
Förberedelserna startade runt årsskiftet, och Camilla beviljades ett halvår tjänstledigt från sitt jobb som PA-konsult på Säffle kommun. Mellan april och september kommer hon att hänge sig åt sin butik.
– Det har varit mycket att göra, helt klart. Men hjälp vad fort det går när man väl är i gång!
Privilegium
Att starta eget företag är också något nytt, som krävt sin beskärda del av förberedelser.
– Många har sagt att "vad modig du är Camilla, som vågar göra detta". Men jag har ju bara ett liv, som alla andra. Jag kände att tar jag inte den här chansen kommer det vara en av få saker som jag kommer att ångra sedan.
Det var en chans som kom i rätt tid, vilket också avgjorde saken.
– Tidigare, när jag hade barn hemma, hade jag nog inte kunnat göra en sån här grej. Det hade varit för riskabelt med den ekonomiska biten. Jag känner mig väldigt privilegierad som kan göra det här.
I tiden
Möbler, inredning och inte minst återbruk har legat Camilla varmt om hjärtat sedan åtminstone 25, 30 år tillbaka. Det har varit ett stort fritidsintresse, bland annat genom att slipa, måla och klä om gamla och slitna möbler. På senare år har mycket hänt med synen på gamla saker. Det blir mer och mer accepterat – eller till och med en riktlinje – att välja begagnat före nytt.
– Vi kan inte köpa nytt hela tiden.Och kvalitén på gamla möbler kan man inte hitta nytillverkad. De var gjorda för att hålla i generationer och det är så mycket arbete bakom dem. Det vore så ledsamt om de hamnade på soptippen.
Som tur är verkar slängandet minska, även hos de som rensat hemma. Många frågar Camilla om hon kan ta emot saker, men åtminstone just nu är det fullt. Många besökare beskriver butiken som en tidsresa.
– "Precis en sån här hade jag men jag slängde den för några år sen", sa en besökare. Så kollade hon prislappen och insåg att det var ett misstag, skrattar Camilla.
Hemtrevligt
Hon har lagt mycket arbete på att få butiken att kännas ombonad och ordnad.
– Det ska kännas hemtrevligt att gå här. Även om det är väldigt blandat ska det finnas en röd tråd i rummen. Det är viktigt att det är inrett på ett sätt som gör att det inte blir rörigt.
Hittills har butiken bara haft helgöppet, men till sommaren blir öppettiderna betydligt generösare. Sedan öppningsdagen på påsk har många hittat dit.
– Mer än bara butik vill jag gärna att det ska vara ett trevligt utflyktsmål.
Ett stort projekt, men som också ger mycket tillbaka i form av skaparglädje och avkoppling, när möjligheten kommer.
– När jag har en lugn stund sätter jag mig med tekoppen och lyssnar på hur vattnet forsar, lammen bräker och fåglarna kvittar. Det är vilopauser som jag saknat mer än jag trott.
Livslång passion
En sommar i taget. Till hösten kommer Camilla att utvärdera säsongen och fundera på om hon vill fortsätta jobba med antikviteter, och i så fall på vilket sätt och i vilken utsträckning.
– Jag kommer nog aldrig sluta tycka att inredning är kul, och att kunna omge mig av fina grejer.