Hoppa till huvudinnehållet

Camilla ser nytt liv i gamla möbler

Publicerad:
En dröm har gått i uppfyllelse för Camilla Wahlberg, som driver Borgviks Antik & Kuriosa.
En dröm har gått i uppfyllelse för Camilla Wahlberg, som driver Borgviks Antik & Kuriosa. Foto: Marina Johansson

Ibland kommer en chans bara en gång – och då gäller det att ta den. Så resonerade Säfflebon Camilla Wahlberg när möjligheten att förverkliga en gammal dröm – att jobba med antikviteter och gamla saker – uppstod. Sedan ett par veckor tillbaka driver hon Borgviks Antik & Kuriosa.

Lokalen, ett putsat slaggstenhus från 1900, är en sorts antikvitet i sig. Från början inhyste det ett mejeri, men 1940 blev det ett varmbadhus. De senaste tre åren drev göteborgaren Börje Olofsson en antikhandel där, som Camilla besökte många gånger. När Börje ville dra sig tillbaka och la ner verksamheten frågade hon sin väninna, husets ägare Ann-Marie Fernlöf, vad som skulle bli där i stället. "Nu ska ju du driva den!" tyckte Ann-Marie, som väl kände till Camillas mångåriga passion för antikviteter och inredning.

"Såna här hade vi när jag var liten!" För många äldre besökare är Borgviks Antik & Kuriosa en promenad längs minnenas allé.
"Såna här hade vi när jag var liten!" För många äldre besökare är Borgviks Antik & Kuriosa en promenad längs minnenas allé. Foto: Marina Johansson

– Då var det lite kaos i hjärnan. Men ett fantastiskt erbjudande som jag inte var sen med att tacka ja till, även om mycket skulle behöva lösas praktiskt.

I det gamla badhusets dusch har det blivit provrum.
I det gamla badhusets dusch har det blivit provrum. Foto: Marina Johansson

Förberedelserna startade runt årsskiftet, och Camilla beviljades ett halvår tjänstledigt från sitt jobb som PA-konsult på Säffle kommun. Mellan april och september kommer hon att hänge sig åt sin butik.

– Det har varit mycket att göra, helt klart. Men hjälp vad fort det går när man väl är i gång!

När en gammal radio slutat fungera är den fortfarande både vacker och praktisk som skåp.
När en gammal radio slutat fungera är den fortfarande både vacker och praktisk som skåp. Foto: Marina Johansson

Privilegium

Att starta eget företag är också något nytt, som krävt sin beskärda del av förberedelser.

– Många har sagt att "vad modig du är Camilla, som vågar göra detta". Men jag har ju bara ett liv, som alla andra. Jag kände att tar jag inte den här chansen kommer det vara en av få saker som jag kommer att ångra sedan.

Skaparglädjen flödar när Camilla iordningställer varorna.
Skaparglädjen flödar när Camilla iordningställer varorna. Foto: Marina Johansson

Det var en chans som kom i rätt tid, vilket också avgjorde saken.

– Tidigare, när jag hade barn hemma, hade jag nog inte kunnat göra en sån här grej. Det hade varit för riskabelt med den ekonomiska biten. Jag känner mig väldigt privilegierad som kan göra det här.

I tiden

Möbler, inredning och inte minst återbruk har legat Camilla varmt om hjärtat sedan åtminstone 25, 30 år tillbaka. Det har varit ett stort fritidsintresse, bland annat genom att slipa, måla och klä om gamla och slitna möbler. På senare år har mycket hänt med synen på gamla saker. Det blir mer och mer accepterat – eller till och med en riktlinje – att välja begagnat före nytt.

Varje liten pryl har sin genomtänkta plats. "Jag vill visa alla saker på deras bästa sätt."
Varje liten pryl har sin genomtänkta plats. "Jag vill visa alla saker på deras bästa sätt." Foto: Marina Johansson

– Vi kan inte köpa nytt hela tiden.Och kvalitén på gamla möbler kan man inte hitta nytillverkad. De var gjorda för att hålla i generationer och det är så mycket arbete bakom dem. Det vore så ledsamt om de hamnade på soptippen.

Som tur är verkar slängandet minska, även hos de som rensat hemma. Många frågar Camilla om hon kan ta emot saker, men åtminstone just nu är det fullt. Många besökare beskriver butiken som en tidsresa.

– "Precis en sån här hade jag men jag slängde den för några år sen", sa en besökare. Så kollade hon prislappen och insåg att det var ett misstag, skrattar Camilla.

Borgvik som samhälle ligger Camilla varmt om hjärtat. "Det är väldigt vackert och rofyllt här".
Borgvik som samhälle ligger Camilla varmt om hjärtat. "Det är väldigt vackert och rofyllt här". Foto: Marina Johansson

Hemtrevligt

Hon har lagt mycket arbete på att få butiken att kännas ombonad och ordnad.

– Det ska kännas hemtrevligt att gå här. Även om det är väldigt blandat ska det finnas en röd tråd i rummen. Det är viktigt att det är inrett på ett sätt som gör att det inte blir rörigt.

Hittills har butiken bara haft helgöppet, men till sommaren blir öppettiderna betydligt generösare. Sedan öppningsdagen på påsk har många hittat dit.

– Mer än bara butik vill jag gärna att det ska vara ett trevligt utflyktsmål.

50-talets teakmöbler och porslin från förra sekelskiftet. Det finns något för många smaker.
50-talets teakmöbler och porslin från förra sekelskiftet. Det finns något för många smaker. Foto: Marina Johansson

Ett stort projekt, men som också ger mycket tillbaka i form av skaparglädje och avkoppling, när möjligheten kommer.

– När jag har en lugn stund sätter jag mig med tekoppen och lyssnar på hur vattnet forsar, lammen bräker och fåglarna kvittar. Det är vilopauser som jag saknat mer än jag trott.

Klassiska kaffeserviser har blivit supertrendiga.
Klassiska kaffeserviser har blivit supertrendiga. Foto: Marina Johansson

Livslång passion

En sommar i taget. Till hösten kommer Camilla att utvärdera säsongen och fundera på om hon vill fortsätta jobba med antikviteter, och i så fall på vilket sätt och i vilken utsträckning.

– Jag kommer nog aldrig sluta tycka att inredning är kul, och att kunna omge mig av fina grejer.

"Jag kommer nog aldrig sluta tycka att inredning är kul", säger Camilla.
"Jag kommer nog aldrig sluta tycka att inredning är kul", säger Camilla. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

BorgvikInredningNyheter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.