Hoppa till huvudinnehållet

Samlad insats mot skräpet

Publicerad:
I lördags städades älven från skräp.
I lördags städades älven från skräp. Foto: Nathalie Forsström

Under helgen städades Säffle både på land och i vatten. Det var Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen i Säffle som var ute och plockade skräp.

Representanter från Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Säffle och Åmål var i lördags ute på så kallad älvstädarpaddling. Deras insats blev avslutning för Skräpplockarveckan som pågick i Säffle under förra veckan.

De paddlade kajak i älven och plockade upp allt skräp de kunde hitta. Samtidigt gick representanter från Naturskyddsföreningen i Säffle längs med älvkanten och plockade skräp. De samlade ihop en hel del och förhoppningen är nu att den här gemensamma skräpplockarsatsningen ska bli en tradition.

Lova och Noel Lind gick på en skräpplockarrunda med farmor Eva Lind.
Lova och Noel Lind gick på en skräpplockarrunda med farmor Eva Lind. Foto: Nathalie Forsström

Hamnar i vattnet

Katrin Steverding som är engagerad i Friluftsfrämjandet i Säffle har varit med på älvstädarpaddling i Karlstad tidigare och tyckte att det var något man borde göra i Säffle också.

– Mycket av det skräp som hamnar på backen hamnar sedan i vattnet, säger hon.

Veronica Carlsson Ulff, renhållningschef i Säffle, är positiv till initiativet. Hon uppger att nedskräpningen har ökat.

– Det blir tyvärr värre och värre, säger hon.

Naturskyddsföreningen i Säffles Maud Magnusson, Gun Andersson, Sara Lind och Henrik Ahlgren tillsammans med kommunens renhållningschef Veronica Carlsson Ulff och Friluftsfrämjandets Katrin Steverding och Johan Rudberg, (ordförande för lokalavdelningen).
Naturskyddsföreningen i Säffles Maud Magnusson, Gun Andersson, Sara Lind och Henrik Ahlgren tillsammans med kommunens renhållningschef Veronica Carlsson Ulff och Friluftsfrämjandets Katrin Steverding och Johan Rudberg, (ordförande för lokalavdelningen). Foto: Nathalie Forsström

Mycket arbete

Veronica Carlsson Ulff berättar att det hela tiden pågår arbete med att hålla gator och torg rena från skräp. Teknik- och fritidsförvaltningen, Handtaget samt olika föreningar och företag arbetar med att plocka skräp.

– Det är mycket tid och resurser som går åt till att plocka skräp, säger hon.

Friluftsfrämjandets lokalavdelning hade fyra kajaker i vattnet under marknadslördagen. De paddlade i ungefär tre och en halv timme, upp till Sandbacken och tillbaka. De fick med sig en hel del skräp. Nedskräpningen var som väntat värst i centrala Säffle och ju längre bort från centrum de kom ju renare blev det.

Resultatet av skräpplockarinsatsen.
Resultatet av skräpplockarinsatsen. Foto: Privat

Mycket plast

Det skräp som samlades in var till största delen plast i olika former. Det var bland annat plastpåsar, godispåsar, godispapper, ballonger, PET-flaskor, frigolit, sugrör, nät, hinkar, krukor, olika typer av emballage och burkar som det har varit dricka i.

Friluftsfrämjandets och Naturskyddsföreningens lokala avdelningar ser positivt på samarbetet. Katrin Steverding vill göra det här till en tradition och hon hoppas att fler föreningar och privatpersoner vill hänga på.

Artikeltaggar

FriluftsfrämjandetKatrin SteverdingNaturskyddsföreningenNedskräpningNyheterSäffleSkräpVeronica Carlsson Ulff

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.