Under helgen städades Säffle både på land och i vatten. Det var Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen i Säffle som var ute och plockade skräp.
Representanter från Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Säffle och Åmål var i lördags ute på så kallad älvstädarpaddling. Deras insats blev avslutning för Skräpplockarveckan som pågick i Säffle under förra veckan.
De paddlade kajak i älven och plockade upp allt skräp de kunde hitta. Samtidigt gick representanter från Naturskyddsföreningen i Säffle längs med älvkanten och plockade skräp. De samlade ihop en hel del och förhoppningen är nu att den här gemensamma skräpplockarsatsningen ska bli en tradition.
Hamnar i vattnet
Katrin Steverding som är engagerad i Friluftsfrämjandet i Säffle har varit med på älvstädarpaddling i Karlstad tidigare och tyckte att det var något man borde göra i Säffle också.
– Mycket av det skräp som hamnar på backen hamnar sedan i vattnet, säger hon.
Veronica Carlsson Ulff, renhållningschef i Säffle, är positiv till initiativet. Hon uppger att nedskräpningen har ökat.
– Det blir tyvärr värre och värre, säger hon.
Mycket arbete
Veronica Carlsson Ulff berättar att det hela tiden pågår arbete med att hålla gator och torg rena från skräp. Teknik- och fritidsförvaltningen, Handtaget samt olika föreningar och företag arbetar med att plocka skräp.
– Det är mycket tid och resurser som går åt till att plocka skräp, säger hon.
Friluftsfrämjandets lokalavdelning hade fyra kajaker i vattnet under marknadslördagen. De paddlade i ungefär tre och en halv timme, upp till Sandbacken och tillbaka. De fick med sig en hel del skräp. Nedskräpningen var som väntat värst i centrala Säffle och ju längre bort från centrum de kom ju renare blev det.
Mycket plast
Det skräp som samlades in var till största delen plast i olika former. Det var bland annat plastpåsar, godispåsar, godispapper, ballonger, PET-flaskor, frigolit, sugrör, nät, hinkar, krukor, olika typer av emballage och burkar som det har varit dricka i.
Friluftsfrämjandets och Naturskyddsföreningens lokala avdelningar ser positivt på samarbetet. Katrin Steverding vill göra det här till en tradition och hon hoppas att fler föreningar och privatpersoner vill hänga på.