Hoppa till huvudinnehållet

Carlsson laddad inför premiären

Publicerad:
Andreas Carlsson har skördat stora framgångar i crosskart och gör nu sin blott andra säsong i rallycross.
Andreas Carlsson har skördat stora framgångar i crosskart och gör nu sin blott andra säsong i rallycross. Foto: Olle Persson

Nu är dagarna räknade.

Under helgen drar RallyX Nordic i gång med dubbla deltävlingar i Höljes – och i tungviktsklassen Supercar är Andreas Carlsson från Säffle ett av flera värmländska hopp.

– Det ska bli riktigt jäkla fränt, säger han.

När NWT mötte upp Andreas Carlsson, bara dagar innan avfärd, skruvades de sista bitarna på plats.

Bilen – som förövrigt är en helt egenbyggd Renault Clio – har under vintern plockats ner i minsta detalj, synats i varenda skarv och monterats ihop igen.

– Vi har kollat över precis allt, säger han och nickar menande mot andra sidan av lokalen där en handfull personer står och ler.

Det är Andreas Carlssons närmaste vänner och det är de som utgör vi:et i "vi har kollat över precis allt".

– Utan dem skulle jag inte kunna hålla på med det här. Alla kommer hit direkt efter jobbet och skruvar till sent ut på kvällen, ibland nätter. De lägger verkligen ner hela sin själ och fritid i detta. Jag har verkligen tur som har så fina personer runt mig.

"Över förväntat"

Andreas menar att de har varit direkt avgörande i hans satsning; en satsning som inleddes ifjol med att gå från crosskart till rallycross.

Under debutsäsongen blev det en sjätteplats i sammandraget i RallyX Nordic.

– Det gick faktiskt riktigt högt över förväntan. Det var ingen som hade trott att det skulle gå så bra, dels på grund av att det är en egenbyggd bil, dels på grund av att vi inte hann köra så många test.

– Vi bestämde oss väldigt sent för att satsa så inför Höljes ifjol blev det riktigt bråttom. Vi skruvade i två dygn i sträck för att få ihop det. Vi hann inte ens testa bilen så vi åkte mer eller mindre bara dit och hoppades att allt skulle fungera. Det var inte den optimala uppladdningen kanske, säger han och skrattar.

Denna gång är gänget från Säffle bättre förberett.

– Vi har kört test i både Höljes och Arvika och bilen har känts väldigt fin. Det enda är kanske att jag skulle ha behövt ha några fler varv i kroppen.

Här är delar av gänget som stöttar Andreas Carlsson i sin satsning.
Här är delar av gänget som stöttar Andreas Carlsson i sin satsning. Foto: Olle Persson

Hög målsättning

Målet inför Höljes är att nå högre än fjolårets elfteplats.

– Topp fem hade varit riktigt kul. Men vi får se, det är ju riktigt tufft motstånd med många duktiga chaufförer och bra bilar som tillkommit. Många av dem har gått i EM och VM. Men vi ska prova att gasa.

I Supercar-klassen kommer han att ställas mot namn som Robin Larsson, Niclas Grönholm, Ulrik Linnemann samt bröderna Kevin och Oliver Eriksson.

Lägg därtill värmlänningarna Peter Hedström, Daniel Thorén och Sebastian Eriksson.

– Topp fem hade som sagt varit kul. Vi ska göra allt för att försöka ta oss dit.

Inga dumheter

Nytt för i år är att två av seriens sju deltävlingar körs i Höljes – båda denna helg.

– Det gäller att inte göra något dumt första dagen så att man missar dag två. Denna dubbeltävling utgör trots allt en ganska stor del av säsongen. Det är nog viktigt att försöka hålla sig jämn och vara med båda dagarna, säger Andreas och fortsätter.

– Jag är riktigt laddad. Det har varit en lång vinter så det ska bli gött att komma i gång igen. Och att få köra i Höljes är riktigt fränt. Det är den bästa banan i Europa, om inte i hela världen.

Andreas Carlsson har skördat stora framgångar i crosskart och gör nu sin blott andra säsong i rallycross.

"Det är som ett gift. När man väl börjat så går det inte att sluta", säger Andreas Carlsson om sitt intresse till sporten.
"Det är som ett gift. När man väl börjat så går det inte att sluta", säger Andreas Carlsson om sitt intresse till sporten. Foto: Olle Persson

Artikeltaggar

Andreas CarlssonDaniel ThorénHöljesPeter HedströmRallycrossSebastian Eriksson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.