Detta är svenskans bästa ord

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Som reporter reflekterar jag förstås mycket över språk. En del frågor i ämnet får jag också. Inte för att jag alltid vet vad som är korrekt eller lämpligt att skriva – jag är ingen språkvetare. Jag tror att det snarare handlar om att de vet att språk är en stor del av mitt jobb och att de ser det som en ingång till samtal oss språkintresserade emellan, utan pekpinnar. En fråga som jag ofta fått av vänner eller kollegor är vilket jag tycker är svenskans bästa ord. Jag har svarat olika saker nästan lika ofta som jag fått frågan. Så måste det ju bli, när definitionen är så bred och öppen för tolkning som "bäst" – för vad betyder det egentligen?

Ofta har jag svarat velociped, enbart för att jag tycker att det låter tjusigt. Andra gånger bitterljuv eller morgongåva, för att det tilltalar min poetiska sida. Men är "bäst" samma sak som att det låter vackert? Ett ord ska ju först och främst ha en kommunikativ funktion och beskriva något så att mottagaren förstår vad som menas.

Rodna är ett ord som både låter fint och är beskrivande: att någonting blir rött. Men även där lägger jag nog en hel del associationer i varför jag tycker om det. Saker kan ju även till exempel svartna och grönas, och fyller därmed samma beskrivande syfte som rodna men ger inte lika tilltalande bilder i huvudet som blossande kinder. Sagolik tycker jag väldigt mycket om, eftersom sagor är det bästa jag vet. Men egentligen är det ju ganska tvetydigt, för det finns gott om grymma sagor. Jag antar att ett ord som ska klassas som bäst helst även ska vara användbart, så att det ofta får förgylla tillvaron. Och ärligt talat, tillvaron är inte alltid sagolik.

Jag trodde inte att jag skulle kunna komma fram till ett beständigt svar på den frågan. Inte förrän häromdagen. Då slog det mig med en sådan kraft att jag inte kunde förstå att jag inte tänkt på det förut.

Svenskans bästa ord är naturligtvis hej.

Det låter kanske inte så vackert i sig, men förstås av nästan alla människor i världen. Vad är vackrare än förståelse?

Det finns hos oss hela livet. Det är bland de första ord vi lär oss och förmodligen även bland de sista som vi ännu klarar att säga när talförmågan sviker.

Det är en absolut grundbult i kommunikationen, både i våra egna umgängeskretsar och i samhället i stort. När gick det senast en dag utan att du läste eller hörde ett hej?

Det är väldigt versatilt, och mycket mer än bara hälsningsfras. Ett "hej!" som i "se upp!" har säkert räddat många liv. Ett "hej..." och en kram för att säga att saker kommer att ordna sig har lugnat många oroliga själar. Ett “HEJ!” sagt med eftertryck kan markera att “nu är det nog” och hindra något från att gå för långt.

Men kanske viktigast av allt är att ett hej bekräftar. Det säger "jag ser dig". Det bjuder in till samtal, inkluderar och öppnar dörrar – du får vara med. En ensam människas hela dag kan lysas upp bara av att någon hälsar på denne. Vem vet vilka storverk som fått sin början genom detta ord?

Hej innebär också kärlek, det knyter band och formar framtiden. Har inte de flesta av dina viktigaste relationer börjat med att någon sagt hej?

Jag behöver inga fler argument. Jag bestämmer det nu. Hej är svenskans bästa ord.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.