Hoppa till huvudinnehållet

Säffles företagsklimat allt bättre

Publicerad:
Näringslivschefen Pia Proper är glad åt att Säffle får höjda betyg av näringslivet.
Näringslivschefen Pia Proper är glad åt att Säffle får höjda betyg av näringslivet. Foto: Jenni Jansson

Företagsklimatet i Säffle blir allt bättre. Det säger företagarna i den årliga undersökning om företagsklimatet som Svenskt Näringsliv har gjort. Bara två andra värmländska kommuner får högre betyg än Säffle.

Säffle är en av fem kommuner i Värmland som får över 4 i betyg. Näringslivschefen Pia Proper är glad över resultatet.

– Det är klart att det känns bra med en sådan bekräftelse. Vi är många som jobbar med de här frågorna och har ett bra samarbete med våra företag. Att siffrorna bygger på det som skett under en lång period, ger undersökningen ännu mer tyngd, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) är glad över resultatet.

- Säffle har haft en stabil och positiv utvecklingskurva där klättringen gjorts över flera år med några placeringar varje år. Det gör att vår nuvarande position och företagarnas omdömen känns väl förankrade, säger han.

Höjt betyg

Jämfört med förra året ger företagarna Säffle kommun höjt betyg i tio av sexton frågor i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av det lokala företagsklimatet.

– Säffle går från klarhet till klarhet och får nu ännu bättre betyg från företagen. Det skulle inte förvåna mig om Säffle utmanar om en pallplats i Värmland när rankingen av det lokala företagsklimatet presenteras den 24 september, säger Urban Svanberg, som är regionchef på Svenskt Näringsliv i Värmland.

Det som företagarna är mest nöjda med är att kommunens inte konkurrerar med egna verksamheter (4,7 i betyg), tele- och it-nätet (4,5) samt medias attityder (4,3). Högt betyg ger man också åt politikernas, tjänstemännens, allmänhetens och skolans attityder.

Sämst betyg ger man tillgången på relevant kompetens (2,9). Vägnät, tåg- och flygförbindelser får också lågt betyg (3,2).

Bara två är bättre

Bara två kommuner i Värmland får bättre betyg än Säffle, nämligen Munkfors och Grums. Säffle delar tredjeplatsen med Sunne.

– I många kommunfullmäktige står det lokala företagsklimatet högt upp på dagordningen. Det är bra och viktigt. Goda förutsättningar för företag leder till jobb och välstånd, fortsätter Urban Svanberg.

92 företag inom fem olika branscher i Säffle medverkade i undersökningen som genomförts av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Artikeltaggar

NäringslivSäffle kommunSvenskt NäringslivUrban Svanberg

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.