Ett beslut för framtiden

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det blev tredje gången gillt för SK Sifhälla och Säffle FF. Efter mer än 40 års diskussioner tog medlemmarna det historiska beslutet om sammanslagning. Det är ett beslut för framtiden. Ett beslut för Säffles ungdomar.

Jag har pläderat för en sammanslagning alltsedan jag flyttade till Säffle och började gå på Sporthälla. Men som inbiten fotbollsnörd har jag alltid haft stor respekt för de känslor och argument som hållit tillbaka beslutet. Det är ingen enkel sak att rösta bort den förening man älskar och är uppvuxen i.

Därför var det närmast gripande att se och höra den glädje och framtidstro som inbitna Sifhällaiter och orubbliga FF-are visade efter måndagens avgörande.

Owe Johansson stack fram näven till Roland Johanson.

– Nu är det vi, Roland!

– Nu är det vi, Owe!

Två ärkerivaler, två personer som älskar sin förening, två som gjort allt och lite till för sina färger, två som alltid jobbat för fotbollens bästa. För Säffles bästa. Tänk om fler ärkerivaler där ute i världen kunde sträcka fram näven till varandra och säga så:

- Nu är det vi!

Det var fler gripande ögonblick. Många famntag, handskakningar och leenden. Den ödmjuke Andreas Svärd, som jag första gången intervjuade när han 15 år gammal skulle till elitpojklägret i Halmstad, född in i Sifhälla, en fotbollens ambassadör och en personlighet som alla journalister vill intervjua eftersom han inte bara kan sin sak utan alltid är så vänlig och tillmötesgående - och rolig.

– Det är rätt tid att göra något nytt tillsammans, sa han.

Det som gladde allra mest var att så många ungdomar var med och röstade. Det är de kommande generationerna det här handlar om. Sifhälla och Säffle FF har i flera år bedrivit ett gemensamt ungdomsarbete som inte bara sett till att ungdomarna får spela fotboll utan också fostrat ett halvdussin spelare som hamnat i allsvenska klubbar eller fått dra på sig en landslagströja.

Samarbetet har också inneburit att Säffle i dag har starka herr- och damlag med hög utvecklingspotential. Att gå uppåt i seriesystemet är inte det viktigaste, men det är en drivkraft. Och bra fotbollslag har ett betydande symbolvärde för en liten kommun som Säffle.

Glädjande var också att en så stor majoritet röstade ja. Det ger den nya styrelsen ett mycket tungt mandat när de påbörjar sitt arbete.

Det gladde också att se på vilket gediget och grundligt sätt sammanslagningen hade förberetts. Förslaget som lades fram kunde man helt enkelt inte säga nej till.

Tack för allt, Sifhälla! Tack för allt, Säffle FF! Ni har gett mig oräkneliga högtidsstunder. Jag älskar er båda men nu är det dags att ta farväl och hälsa Säffle Sportklubb välkommen till världen.

Claes Österman

Chefredaktör